Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek op eerste letter

a

aankoopgroep

Een aankoopgroep bestaat uit een groot aantal gezinnen die samen energie aankopen tegen een voordelig tarief, waarover zij met een energieleverancier onderhandelen.

aansluitingspunt

Een aansluitings- of leveringspunt verwijst naar het aansluitingspunt op het distributie- of transmissienet van de installatie waarlangs de elektriciteit wordt geïnjecteerd of de fysieke plaats van het punt waar de aansluiting op het distributienet zich bevindt.

aansluitingsvergoeding

De aansluitingsvergoeding voor elektriciteit en gas is een kost die aan het Energiefonds van het Waalse Gewest wordt betaald. Dit fonds wordt gebruikt voor de financiering van de CWaPE (Waalse Energiecommissie), acties voor milieubescherming, de bevordering van hernieuwbare energie en sociale energiebegeleiding door de OCMW's. Deze vergoeding bestaat alleen in Wallonië.

aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die bestaat uit een mengsel van gasvormige koolwaterstoffen - voornamelijk methaan - die van nature voorkomen in bepaalde poreuze gesteenten.

aarding

De aarding dient om de elektrische stroom die uit een geleidend (metalen) element, een apparaat of een elektrische installatie zou ontsnappen, af te leiden naar de aarde. De massa van de aarde kan deze stroom immers doen wegvloeien. De aarding is dan ook een essentieel onderdeel van de beveiliging van de elektrische installatie, omdat ze bescherming biedt tegen risico's op elektrocutie.

aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar reageert op verschillen in elektrische intensiteit tussen de fase en de nul geleider van een elektrische installatie (stroomlek): als hij dit soort verschillen detecteert, onderbreekt hij de stroom naar de hele installatie, waardoor ongevallen en brand worden voorkomen.

aardwarmtewisselaar

Een aardwarmtewisselaar wordt gebruikt om verse lucht te verwarmen of af te koelen voordat deze de woning binnenkomt via ondergrondse buizen. Deze natuurlijke warmtewisselaar wordt een Canadese put genoemd als hij wordt gebruikt om de woning te verwarmen, en een Provençaalse put als hij wordt gebruikt om de woning te koelen.

accumulatieboiler

Een accumulatieboiler – ook cumulus of boiler genoemd – is een tank die sanitair warm water produceert en opslaat en het vervolgens opnieuw verdeelt via de kranen in je woning. Dit betekent dat je op elk moment van de dag meteen warm water hebt.

ampère

De ampère is de meeteenheid voor elektrische stroomsterkte. We kunnen het ook hebben over stroomsnelheid, d.w.z. de snelheid en de hoeveelheid elektriciteit die per tijdseenheid door een materiaal stroomt. Ampère wordt voorgesteld met het symbool A.

atmosferische brander

Een atmosferische brander is een gasgestookte ketelbrander waarin het onder druk geleverde gas wordt gemengd met niet-gepulseerde lucht (bijvoorbeeld door een ventilator). De lucht wordt niet aangevoerd door een ventilator: dit is dus een heel geruisloze brander.

Atrias

Atrias is een platform voor de uitwisseling van energiegegevens tussen distributienetbeheerders, energieleveranciers en regionale regulatoren.
Atrias, dat een initiatief is van de vier grootste distributienetbeheerders van België (Fluvius, ORES, Sibelga en RESA) werd opgericht in 2011 en ondersteunt de ontwikkeling van de vrije Belgische energiemarkt op distributieniveau en speelt een sleutelrol bij het verstrekken van informatie.

attest BIM

Het BIM-statuut wordt je toegekend door je ziekenfonds. Daar moet je dus je aanvraag voor een certificering indienen. Vergeet niet dat je met het BIM-statuut (begunstigde van de verhoogde tegemoetkoming) kan genieten van een betere terugbetaling van je ziektekosten, en dus minder moet betalen voor je doktersbezoeken, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten, enz. Onrechtstreeks geeft het BIM-statuut je ook recht op het sociale energietarief, waardoor je voordelige tarieven op je elektriciteits- en gasfactuur geniet.

attest sociaal tarief

Het sociaal tarief voor energie wordt in de meeste gevallen automatisch toegekend. Het is echter mogelijk dat je een papieren attest nodig hebt om naar je energieleverancier te sturen om van dit sociale tarief te kunnen genieten. Met dat attest bewijs je dat jij of een lid van je gezin behoort tot een categorie van rechthebbenden op het sociaal tarief.
Naargelang de categorie waartoe je behoort, moet je het attest aanvragen bij een van de volgende bevoegde sociale instellingen:
- Het OCMW van je gemeente
- De FOD Sociale Zekerheid, Algemene directie Personen met een handicap
- Het Agentschap Zorg en Gezondheid (Zorgkas, alleen in Vlaanderen)
- De Federale Pensioendienst
- Iriscare
- AVIQ.
Surf voor meer informatie naar de website van de FOD Economie.

b

B2B

B2B is de afkorting van "Business to Business" en verwijst naar de commerciële relatie tussen bedrijven.

B2C

B2C is de afkorting van "Business to Consumer" en verwijst naar de commerciële relatie van een bedrijf met consumenten.

bankrekening

Een bankrekening is een rekening die door een bank op naam van een particulier of een bedrijf wordt geopend om er geld op te storten en verschillende financiële transacties mee uit te voeren, zoals het betalen van je energiefacturen bijvoorbeeld.

belasting

Een belasting is een heffing welke op grond van hun gezag, door de Staat, de provinciën of de gemeenten verricht wordt op de geldmiddelen van de zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke personen van vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid en van feitelijke verenigingen of gemeenschappen die op hun grondgebied bestaan of aldaar belangen bezitten, om ze voor de diensten van openbaar nut te gebruiken.

* Bron: www.lokaalbestuur.vlaanderen.be

bemiddelingsprocedure

Een bemiddelingsprocedure kan worden uitgevoerd door de Ombudsdienst voor Energie, die bevoegd is voor de behandeling van alle geschillen tussen de eindafnemer en het elektriciteits- of aardgasbedrijf.
We willen erop wijzen dat, voordat de zaak aan de Ombudsdienst voor Energie wordt voorgelegd, er eerst schriftelijk stappen moeten worden ondernomen bij het energiebedrijf om tot een oplossing te komen.
Als het antwoord van het elektriciteits- of gasbedrijf niet bevredigend is, kan je schriftelijk of per fax contact op nemen met de Ombudsdienst voor Energie of een bezoek brengen aan het kantoor van de Ombudsdienst voor Energie. Klik hier voor meer informatie.

bewindvoerder over de goederen

De bewindvoerder over de goederen is een persoon die door een vrederechter wordt aangesteld om de nodige beslissingen te nemen ter bescherming van iemands goederen of van de persoon zelf, steeds in het belang van die persoon. De bewindvoerder over de goederen vertegenwoordigt de beschermde persoon.

BIC-code

De BIC-code (= Bank Identifier Code) is een internationale identificatiecode voor banken. Elke bank heeft zijn eigen BIC. Deze code wordt gebruikt bij bankverrichtingen zoals elektronische overschrijvingen en directe stortingen.

bijstand

Met de Energiebijstand van TotalEnergies word je binnen de 4 uur geholpen bij een probleem met elektriciteit of gas. Bij TotalEnergies kan je kiezen voor Bijstand voor elektriciteit of Bijstand voor elektriciteit en gas. Meer info vind je hier.

BIM

BIM is het Franse acroniem voor "begunstigde van de verhoogde tegemoetkoming" (Bénéficiaire de l'Intervention Majorée). Personen met een BIM-statuut genieten van een betere terugbetaling van hun gezondheidskosten, en betalen dus minder voor doktersbezoeken, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten, enz.
Onrechtstreeks geeft het BIM-statuut je ook recht op het sociale energietarief, waardoor je voordelige tarieven op je elektriciteits- en gasfactuur geniet.

biobrandstof

Biobrandstof is een brandstof (vloeibare, vaste of gasvormige brandstof) die een additief, aanvulling of vervanging vormt voor aardolieproducten, verkregen uit materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong, of gewonnen uit afval, voor de energieterugwinning in transport en verwarming.

biogas

Biogas is een gas dat ontstaat door vergisting van organisch materiaal. Het bestaat hoofdzakelijk uit methaan en koolstofdioxide en wordt gebruikt als brandstof voor de productie van warmte en elektriciteit, of als aardgas voor voertuigen of voor injectie in het distributienet.

biomassa

Biomassa is organisch materiaal van plantaardige, dierlijke, bacteriële of schimmelige oorsprong dat als energiebron kan worden gebruikt.

brander

De brander in je ketel is een elektromechanisch element dat warmte produceert door een (gasvormige, vloeibare of vaste) brandstof en een oxidator (gewoonlijk lucht) te mengen. Dit mengsel moet nauwkeurig worden afgesteld om te zorgen voor een optimale verbranding en dus een optimaal rendement.

brutoverbruik

Het brutoverbruik is wat het net je als energie levert, in tegenstelling tot injectie, wat overeenkomt met de energie die je zelf aan het net levert (bijvoorbeeld via fotovoltaïsche panelen).

budgetmeter

Dit kastje dat aan de oorspronkelijke meter wordt toegevoegd, werkt als een klassieke meter, maar met een herlaadkaart, waarmee je je verbruik vooraf betaalt. Net zoals bij prepaidkaarten voor mobiele telefoons. Je kan je vooruitbetaling ook via een app uitvoeren.

buitenvoeler

Een buitenvoeler is een apparaat dat de verwarmingsinstallatie regelt volgens de wet van het water: de temperatuur van het water in de installatie wordt geregeld volgens de gegevens over de buitentemperatuur die door de buitenvoeler worden verzameld en doorgegeven.

butaan

Butaangas is een koolwaterstof (vloeibaar petroleumgas). Het wordt voornamelijk gebruikt als huishoudbrandstof (fornuis, boiler, bijverwarming...) opgeslagen in gasflessen.

c

callcenter

Een callcenter is een telefonisch callcenter met een aantal opgeleide agenten die klaar staan om vragen van klanten te beantwoorden. Klik hier voor specifieke nummers (producten, verhuizing, Club-kaart, enz.).

calorische onderwaarde (LHV)

De calorische onderwaarde (LHV) is de totale hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van een eenheid brandstof, ervan uitgaande dat de stoom niet wordt gecondenseerd en de warmte niet wordt teruggewonnen.

centrale verwarming

Met dit verwarmingssysteem kunnen de verschillende ruimtes in een woning worden verwarmd met een enkele warmtegenerator (de ketel). Dit is het systeem dat in onze woningen in België het meest wordt gebruikt.

chat

Een chat, een term uit het Engels, is een rechtstreeks online gesprek. Op alle pagina's van onze website kan je rechtstreeks een gesprek met een medewerker starten. Dit gaat snel en gemakkelijk.

circulatiepomp

In een cv-installatie moet de circulatiepomp het water van de ketel naar het verwarmingscircuit doen stromen, d.w.z. naar de radiatoren of de vloerverwarming, en omgekeerd.

CO (koolstofmonoxide)

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van koolstofverbindingen die voornamelijk worden gebruikt in verwarmingstoestellen, zoals kolen, hout, gas, enz. Het is niet detecteerbaar en bijzonder giftig voor mensen. Het gebruik van een koolmonoxidemelder wordt aanbevolen om soms fatale vergiftigingen in huis te voorkomen.

collectieve schuldenregeling

De collectieve schuldenregeling is een procedure die als doel heeft de financiële situatie van een privépersoon (niet van een bedrijf) te herstellen – met name door hem/haar in staat te stellen in de mate van het mogelijke zijn schulden te betalen – en daarbij te waarborgen dat hij/zij en zijn/haar gezin een menswaardig leven kunnen leiden.

compressor

Een compressor is een apparaat dat wordt gebruikt om gassen of dampen samen te persen, waardoor hun druk en dus hun energie wordt verhoogd.

condensaten

Condensaten zijn waterstromen die ontstaan door de condensatie van stoom.

condensatie

Condensatie is het natuurkundige verschijnsel waarbij een materie overgaat van een gasvormige naar een vloeibare of vaste toestand. Dit is bijvoorbeeld het geval met waterdamp wanneer deze in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een venster.

condensatieketel

Een condensatieketel (op gas of stookolie) condenseert de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas of olie en wint deze terug om het water in het circuit van de centrale verwarming te verwarmen.

consumentenakkoord

Bij de liberalisering van de energiemarkt werd door de regering een akkoord opgesteld met als titel "De consument in de vrije elektriciteits- en gasmarkt". Het doel ervan is consumenten te beschermen tegen mogelijke misbruiken of misleidende informatie bij hun contacten met leveranciers.
Dit akkoord werd ondertekend door energieleveranciers, vertegenwoordigers van consumentenorganisaties en regulerende instanties, en ook door minister Freya Van Den Bossche, die destijds verantwoordelijk was voor consumentenbescherming.
Het werd in 2004 gesloten en is sindsdien herhaaldelijk gewijzigd, steeds met als doel de consument de best mogelijke bescherming te bieden.

contract

Voor de levering van elektriciteit en/of gas biedt TotalEnergies je verschillende soorten contracten, zo gepersonaliseerd mogelijk, met een zo nauwkeurig mogelijk berekend tarief en digitale tools om je dagelijks te ondersteunen. Klik hier om een offerte te ontvangen.

contractjaar

Een contractjaar is de periode van 12 opeenvolgende maanden die begint te lopen op de datum waarop het contract ingaat.

contractverlenging

De verlenging van je energiecontract is de verlenging van je contract wanneer het afloopt. Dit gebeurt automatisch, je hoeft niets te doen. Ongeveer 2 maanden voor het verlopen van je contract ontvang je per e-mail of per post een bericht om je op de hoogte te brengen van je verlenging. Zo kan je je voorschotbedrag herberekenen volgens de evolutie van de prijzen en belastingen.

convectie

Convectie is het transport van warmte via een vloeistof door een reeks interne bewegingen. Een concreet voorbeeld is de verticale beweging van lucht, naar boven en naar beneden, die je kan zien bij een radiator: de warmere, lichtere lucht stijgt, terwijl de koudere lucht daalt, waardoor een luchtcirculatie ontstaat die de ruimte verwarmt.

COP

Voor warmtepompen wordt de prestatiecoëfficiënt (COP) toegepast: deze geeft het rendement van de pomp aan (de geproduceerde warmte) in verhouding tot de verbruikte energie.

creditnota

Een creditnota is een boekhoudkundig document waarin een schuldeiser zich ertoe verbindt een bepaald bedrag aan zijn schuldenaar terug te betalen of afstand doet van een deel van zijn schuldvordering. TotalEnergies kan je daarom een creditnota sturen als het totaalbedrag van je maandelijkse voorschotten (de bedragen die je al hebt betaald) hoger is dan het bedrag dat op je jaarlijkse regularisatiefactuur staat vermeld. Het is als het ware een "factuur in je voordeel".

CREG

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) is het federale organisme voor de regulering van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België. De taak van de CREG is ervoor te zorgen dat de belangen van de consumenten worden gerespecteerd, maar ook dat de markttoestand het algemeen belang beoogt en aansluit bij het algemene energiebeleid. Daarnaast adviseert ze ook de overheden.

CWaPE

De CWaPE, de Waalse Energiecommissie, is de Waalse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt. Haar taak bestaat erin de overheden te adviseren maar ook toezicht en controle uit te oefenen op marktpraktijken.

d

dagtarief

Als je een tweevoudige meter hebt die een onderscheid maakt tussen je elektriciteitsverbruik overdag, 's nachts en in het weekend, betaal je een ander bedrag voor deze twee soorten verbruik. Het dagtarief (ook wel ‘piektarief’ genoemd), dat hoger is dan het nachttarief, geldt op werkdagen, meestal van 7 tot 22 uur.

daluren (HC)

Voor het elektriciteitsverbruik lopen de daluren (tweevoudige meter) van 22 tot 7 uur op weekdagen van vrijdag 22 tot maandag 7 uur in het weekend.

debiet van de meter

Het debiet van een meter is de hoeveelheid (bv. gas) die per tijdseenheid (bv. per uur) via deze meter passeert.

dimensionering

Het dimensioneren van een installatie betekent het bepalen van het optimale vermogen voor de behoeften, en dus van de apparatuur die daarvoor nodig is.
Voorbeelden:
- fotovoltaïsche installatie: het aantal panelen, het vermogen van de omvormer, enz.;
- centrale verwarming: het type en het vermogen van de ketel, het aantal radiatoren, enz.;
- warmtepomp: het vermogen.

distributienetbeheerder (DNB)

De taak van de beheerder van het energiedistributienet (DNB) is het onderhouden, exploiteren en ontwikkelen van het energiedistributienet. Hij voorziet producenten en leveranciers van alle apparatuur (kabels, leidingen) die nodig is om elektriciteit en gas tot bij de eindgebruiker te brengen.

domiciliëring

Een domiciliëring is een machtiging die de klant aan zijn bank geeft om namens hem verschuldigde bedragen (bijvoorbeeld aan zijn energieleverancier) te betalen door zijn rekening te debiteren.
Met een domiciliëring hoef jij je geen zorgen te maken dat je facturen tijdig betaald zijn: je bank zorgt ervoor.

domotica

Onder domotica wordt verstaan een geheel van op afstand bediende installaties, technieken en apparatuur om het comfort, de veiligheid en de communicatie in een woning automatisch te beheren.

droge weerstand

In een elektrische radiator met droge inertie komt de elektrische weerstand in aanraking met een vaste verwarmingskern (metalen of vuurvast opslagmateriaal) om deze te verwarmen.
Bij een inertieradiator met vloeistof is de verwarmingskern een warmteoverdrachtsvloeistof waarin de weerstand rechtstreeks is ondergedompeld.

duurzame ontwikkeling

Volgens de definitie van de VN is 'duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen'.

e

EAN

De EAN-code (European Article Numbering) is het unieke identificatienummer van je gas- of elektriciteitsmeter. Deze code is uniek voor elk leveringspunt van gas of elektriciteit, bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414.