Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek op eerste letter

a

aankoopgroep

Een aankoopgroep bestaat uit een groot aantal gezinnen die samen energie aankopen tegen een voordelig tarief, waarover zij met een energieleverancier onderhandelen.

aansluitingspunt

Een aansluitings- of leveringspunt verwijst naar het aansluitingspunt op het distributie- of transmissienet van de installatie waarlangs de elektriciteit wordt geïnjecteerd of de fysieke plaats van het punt waar de aansluiting op het distributienet zich bevindt.

aansluitingsvergoeding

De aansluitingsvergoeding voor elektriciteit en gas is een kost die aan het Energiefonds van het Waalse Gewest wordt betaald. Dit fonds wordt gebruikt voor de financiering van de CWaPE (Waalse Energiecommissie), acties voor milieubescherming, de bevordering van hernieuwbare energie en sociale energiebegeleiding door de OCMW's. Deze vergoeding bestaat alleen in Wallonië.

aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die bestaat uit een mengsel van gasvormige koolwaterstoffen - voornamelijk methaan - die van nature voorkomen in bepaalde poreuze gesteenten.

aarding

De aarding dient om de elektrische stroom die uit een geleidend (metalen) element, een apparaat of een elektrische installatie zou ontsnappen, af te leiden naar de aarde. De massa van de aarde kan deze stroom immers doen wegvloeien. De aarding is dan ook een essentieel onderdeel van de beveiliging van de elektrische installatie, omdat ze bescherming biedt tegen risico's op elektrocutie.

aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar reageert op verschillen in elektrische intensiteit tussen de fase en de nul geleider van een elektrische installatie (stroomlek): als hij dit soort verschillen detecteert, onderbreekt hij de stroom naar de hele installatie, waardoor ongevallen en brand worden voorkomen.

aardwarmtewisselaar

Een aardwarmtewisselaar wordt gebruikt om verse lucht te verwarmen of af te koelen voordat deze de woning binnenkomt via ondergrondse buizen. Deze natuurlijke warmtewisselaar wordt een Canadese put genoemd als hij wordt gebruikt om de woning te verwarmen, en een Provençaalse put als hij wordt gebruikt om de woning te koelen.

accumulatieboiler

Een accumulatieboiler – ook cumulus of boiler genoemd – is een tank die sanitair warm water produceert en opslaat en het vervolgens opnieuw verdeelt via de kranen in je woning. Dit betekent dat je op elk moment van de dag meteen warm water hebt.

ampère

De ampère is de meeteenheid voor elektrische stroomsterkte. We kunnen het ook hebben over stroomsnelheid, d.w.z. de snelheid en de hoeveelheid elektriciteit die per tijdseenheid door een materiaal stroomt. Ampère wordt voorgesteld met het symbool A.

atmosferische brander

Een atmosferische brander is een gasgestookte ketelbrander waarin het onder druk geleverde gas wordt gemengd met niet-gepulseerde lucht (bijvoorbeeld door een ventilator). De lucht wordt niet aangevoerd door een ventilator: dit is dus een heel geruisloze brander.

Atrias

Atrias is een platform voor de uitwisseling van energiegegevens tussen distributienetbeheerders, energieleveranciers en regionale regulatoren.
Atrias, dat een initiatief is van de vier grootste distributienetbeheerders van België (Fluvius, ORES, Sibelga en RESA) werd opgericht in 2011 en ondersteunt de ontwikkeling van de vrije Belgische energiemarkt op distributieniveau en speelt een sleutelrol bij het verstrekken van informatie.

attest BIM

Het BIM-statuut wordt je toegekend door je ziekenfonds. Daar moet je dus je aanvraag voor een certificering indienen. Vergeet niet dat je met het BIM-statuut (begunstigde van de verhoogde tegemoetkoming) kan genieten van een betere terugbetaling van je ziektekosten, en dus minder moet betalen voor je doktersbezoeken, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten, enz. Onrechtstreeks geeft het BIM-statuut je ook recht op het sociale energietarief, waardoor je voordelige tarieven op je elektriciteits- en gasfactuur geniet.

attest sociaal tarief

Het sociaal tarief voor energie wordt in de meeste gevallen automatisch toegekend. Het is echter mogelijk dat je een papieren attest nodig hebt om naar je energieleverancier te sturen om van dit sociale tarief te kunnen genieten. Met dat attest bewijs je dat jij of een lid van je gezin behoort tot een categorie van rechthebbenden op het sociaal tarief.
Naargelang de categorie waartoe je behoort, moet je het attest aanvragen bij een van de volgende bevoegde sociale instellingen:
- Het OCMW van je gemeente
- De FOD Sociale Zekerheid, Algemene directie Personen met een handicap
- Het Agentschap Zorg en Gezondheid (Zorgkas, alleen in Vlaanderen)
- De Federale Pensioendienst
- Iriscare
- AVIQ.
Surf voor meer informatie naar de website van de FOD Economie.

b

B2B

B2B is de afkorting van "Business to Business" en verwijst naar de commerciële relatie tussen bedrijven.

B2C

B2C is de afkorting van "Business to Consumer" en verwijst naar de commerciële relatie van een bedrijf met consumenten.

bankrekening

Een bankrekening is een rekening die door een bank op naam van een particulier of een bedrijf wordt geopend om er geld op te storten en verschillende financiële transacties mee uit te voeren, zoals het betalen van je energiefacturen bijvoorbeeld.

belasting

Een belasting is een heffing welke op grond van hun gezag, door de Staat, de provinciën of de gemeenten verricht wordt op de geldmiddelen van de zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke personen van vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid en van feitelijke verenigingen of gemeenschappen die op hun grondgebied bestaan of aldaar belangen bezitten, om ze voor de diensten van openbaar nut te gebruiken.

* Bron: www.lokaalbestuur.vlaanderen.be

bemiddelingsprocedure

Een bemiddelingsprocedure kan worden uitgevoerd door de Ombudsdienst voor Energie, die bevoegd is voor de behandeling van alle geschillen tussen de eindafnemer en het elektriciteits- of aardgasbedrijf.
We willen erop wijzen dat, voordat de zaak aan de Ombudsdienst voor Energie wordt voorgelegd, er eerst schriftelijk stappen moeten worden ondernomen bij het energiebedrijf om tot een oplossing te komen.
Als het antwoord van het elektriciteits- of gasbedrijf niet bevredigend is, kan je schriftelijk of per fax contact op nemen met de Ombudsdienst voor Energie of een bezoek brengen aan het kantoor van de Ombudsdienst voor Energie. Klik hier voor meer informatie.

betalingsplan

Met een betalingsplan kan je de betaling van een factuur over meerdere maanden spreiden.

bewindvoerder over de goederen

De bewindvoerder over de goederen is een persoon die door een vrederechter wordt aangesteld om de nodige beslissingen te nemen ter bescherming van iemands goederen of van de persoon zelf, steeds in het belang van die persoon. De bewindvoerder over de goederen vertegenwoordigt de beschermde persoon.

BIC-code

De BIC-code (= Bank Identifier Code) is een internationale identificatiecode voor banken. Elke bank heeft zijn eigen BIC. Deze code wordt gebruikt bij bankverrichtingen zoals elektronische overschrijvingen en directe stortingen.

BIM

BIM is het Franse acroniem voor "begunstigde van de verhoogde tegemoetkoming" (Bénéficiaire de l'Intervention Majorée). Personen met een BIM-statuut genieten van een betere terugbetaling van hun gezondheidskosten, en betalen dus minder voor doktersbezoeken, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten, enz.
Onrechtstreeks geeft het BIM-statuut je ook recht op het sociale energietarief, waardoor je voordelige tarieven op je elektriciteits- en gasfactuur geniet.

biobrandstof

Biobrandstof is een brandstof (vloeibare, vaste of gasvormige brandstof) die een additief, aanvulling of vervanging vormt voor aardolieproducten, verkregen uit materiaal van plantaardige of dierlijke oorsprong, of gewonnen uit afval, voor de energieterugwinning in transport en verwarming.

biogas

Biogas is een gas dat ontstaat door vergisting van organisch materiaal. Het bestaat hoofdzakelijk uit methaan en koolstofdioxide en wordt gebruikt als brandstof voor de productie van warmte en elektriciteit, of als aardgas voor voertuigen of voor injectie in het distributienet.

biomassa

Biomassa is organisch materiaal van plantaardige, dierlijke, bacteriële of schimmelige oorsprong dat als energiebron kan worden gebruikt.

brander

De brander in je ketel is een elektromechanisch element dat warmte produceert door een (gasvormige, vloeibare of vaste) brandstof en een oxidator (gewoonlijk lucht) te mengen. Dit mengsel moet nauwkeurig worden afgesteld om te zorgen voor een optimale verbranding en dus een optimaal rendement.

Brugel

Brugel (= Brussel Gas Elektriciteit) is de Brusselse regulerende instantie voor elektriciteit, gas en controle van de waterprijs.

brutoverbruik

Het brutoverbruik is wat het net je als energie levert, in tegenstelling tot injectie, wat overeenkomt met de energie die je zelf aan het net levert (bijvoorbeeld via fotovoltaïsche panelen).

buitenvoeler

Een buitenvoeler is een apparaat dat de verwarmingsinstallatie regelt volgens de wet van het water: de temperatuur van het water in de installatie wordt geregeld volgens de gegevens over de buitentemperatuur die door de buitenvoeler worden verzameld en doorgegeven.

butaan

Butaangas is een koolwaterstof (vloeibaar petroleumgas). Het wordt voornamelijk gebruikt als huishoudbrandstof (fornuis, boiler, bijverwarming...) opgeslagen in gasflessen.

c

callcenter

Een callcenter is een telefonisch callcenter met een aantal opgeleide agenten die klaar staan om vragen van klanten te beantwoorden. Klik hier voor specifieke nummers (producten, verhuizing, Club-kaart, enz.).

calorische onderwaarde (LHV)

De calorische onderwaarde (LHV) is de totale hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van een eenheid brandstof, ervan uitgaande dat de stoom niet wordt gecondenseerd en de warmte niet wordt teruggewonnen.

capaciteitstarief

Het capaciteitstarief treedt op 1 januari 2023 in werking voor consumenten in Vlaanderen. Met dit tarief dragen zij bij in de netwerkkosten (distributie en transport) naargelang de belasting. Zo zullen consumenten die hoge verbruikspieken veroorzaken door meerdere energieverslindende apparaten tegelijk te gebruiken, meer betalen dan degenen die hun verbruik beter spreiden. Het doel is gezinnen aan te moedigen om hun elektriciteitsgebruik te spreiden.

centrale verwarming

Met dit verwarmingssysteem kunnen de verschillende ruimtes in een woning worden verwarmd met een enkele warmtegenerator (de ketel). Dit is het systeem dat in onze woningen in België het meest wordt gebruikt.

chat

Een chat, een term uit het Engels, is een rechtstreeks online gesprek. Op alle pagina's van onze website kan je rechtstreeks een gesprek met een medewerker starten. Dit gaat snel en gemakkelijk.

circulatiepomp

In een cv-installatie moet de circulatiepomp het water van de ketel naar het verwarmingscircuit doen stromen, d.w.z. naar de radiatoren of de vloerverwarming, en omgekeerd.

CO (koolstofmonoxide)

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van koolstofverbindingen die voornamelijk worden gebruikt in verwarmingstoestellen, zoals kolen, hout, gas, enz. Het is niet detecteerbaar en bijzonder giftig voor mensen. Het gebruik van een koolmonoxidemelder wordt aanbevolen om soms fatale vergiftigingen in huis te voorkomen.

collectieve schuldenregeling

De collectieve schuldenregeling is een procedure die als doel heeft de financiële situatie van een privépersoon (niet van een bedrijf) te herstellen – met name door hem/haar in staat te stellen in de mate van het mogelijke zijn schulden te betalen – en daarbij te waarborgen dat hij/zij en zijn/haar gezin een menswaardig leven kunnen leiden.

compressor

Een compressor is een apparaat dat wordt gebruikt om gassen of dampen samen te persen, waardoor hun druk en dus hun energie wordt verhoogd.

condensaten

Condensaten zijn waterstromen die ontstaan door de condensatie van stoom.

condensatie

Condensatie is het natuurkundige verschijnsel waarbij een materie overgaat van een gasvormige naar een vloeibare of vaste toestand. Dit is bijvoorbeeld het geval met waterdamp wanneer deze in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een venster.

condensatieketel

Een condensatieketel (op gas of stookolie) condenseert de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas of olie en wint deze terug om het water in het circuit van de centrale verwarming te verwarmen.

consumentenakkoord

Bij de liberalisering van de energiemarkt werd door de regering een akkoord opgesteld met als titel "De consument in de vrije elektriciteits- en gasmarkt". Het doel ervan is consumenten te beschermen tegen mogelijke misbruiken of misleidende informatie bij hun contacten met leveranciers.
Dit akkoord werd ondertekend door energieleveranciers, vertegenwoordigers van consumentenorganisaties en regulerende instanties, en ook door minister Freya Van Den Bossche, die destijds verantwoordelijk was voor consumentenbescherming.
Het werd in 2004 gesloten en is sindsdien herhaaldelijk gewijzigd, steeds met als doel de consument de best mogelijke bescherming te bieden.

contract

Voor de levering van elektriciteit en/of gas biedt TotalEnergies je verschillende soorten contracten, zo gepersonaliseerd mogelijk, met een zo nauwkeurig mogelijk berekend tarief en digitale tools om je dagelijks te ondersteunen. Klik hier om een offerte te ontvangen.

contractjaar

Een contractjaar is de periode van 12 opeenvolgende maanden die begint te lopen op de datum waarop het contract ingaat.

convectie

Convectie is het transport van warmte via een vloeistof door een reeks interne bewegingen. Een concreet voorbeeld is de verticale beweging van lucht, naar boven en naar beneden, die je kan zien bij een radiator: de warmere, lichtere lucht stijgt, terwijl de koudere lucht daalt, waardoor een luchtcirculatie ontstaat die de ruimte verwarmt.

COP

Voor warmtepompen wordt de prestatiecoëfficiënt (COP) toegepast: deze geeft het rendement van de pomp aan (de geproduceerde warmte) in verhouding tot de verbruikte energie.

creditnota

Een creditnota is een boekhoudkundig document waarin een schuldeiser zich ertoe verbindt een bepaald bedrag aan zijn schuldenaar terug te betalen of afstand doet van een deel van zijn schuldvordering. TotalEnergies kan je daarom een creditnota sturen als het totaalbedrag van je maandelijkse voorschotten (de bedragen die je al hebt betaald) hoger is dan het bedrag dat op je jaarlijkse regularisatiefactuur staat vermeld. Het is als het ware een "factuur in je voordeel".

CREG

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) is het federale organisme voor de regulering van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België. De taak van de CREG is ervoor te zorgen dat de belangen van de consumenten worden gerespecteerd, maar ook dat de markttoestand het algemeen belang beoogt en aansluit bij het algemene energiebeleid. Daarnaast adviseert ze ook de overheden.

CWaPE

De CWaPE, de Waalse Energiecommissie, is de Waalse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt. Haar taak bestaat erin de overheden te adviseren maar ook toezicht en controle uit te oefenen op marktpraktijken.

d

dagtarief

Als je een tweevoudige meter hebt die een onderscheid maakt tussen je elektriciteitsverbruik overdag, 's nachts en in het weekend, betaal je een ander bedrag voor deze twee soorten verbruik. Het dagtarief (ook wel ‘piektarief’ genoemd), dat hoger is dan het nachttarief, geldt op werkdagen, meestal van 7 tot 22 uur.

daluren (HC)

Voor het elektriciteitsverbruik lopen de daluren (tweevoudige meter) van 22 tot 7 uur op weekdagen van vrijdag 22 tot maandag 7 uur in het weekend.

debiet van de meter

Het debiet van een meter is de hoeveelheid (bv. gas) die per tijdseenheid (bv. per uur) via deze meter passeert.

deurwaarder

Als, ondanks onze herinneringsbrieven, een of meerdere facturen onbetaald blijven, wordt het dossier doorgegeven aan en beheerd door een incassobureau dat een deurwaarder inschakelt om onze schuld te innen.

dimensionering

Het dimensioneren van een installatie betekent het bepalen van het optimale vermogen voor de behoeften, en dus van de apparatuur die daarvoor nodig is.
Voorbeelden:
- fotovoltaïsche installatie: het aantal panelen, het vermogen van de omvormer, enz.;
- centrale verwarming: het type en het vermogen van de ketel, het aantal radiatoren, enz.;
- warmtepomp: het vermogen.

distributienetbeheerder (DNB)

De taak van de beheerder van het energiedistributienet (DNB) is het onderhouden, exploiteren en ontwikkelen van het energiedistributienet. Hij voorziet producenten en leveranciers van alle apparatuur (kabels, leidingen) die nodig is om elektriciteit en gas tot bij de eindgebruiker te brengen.

domiciliëring

Een domiciliëring is een machtiging die de klant aan zijn bank geeft om namens hem verschuldigde bedragen (bijvoorbeeld aan zijn energieleverancier) te betalen door zijn rekening te debiteren.
Met een domiciliëring hoef jij je geen zorgen te maken dat je facturen tijdig betaald zijn: je bank zorgt ervoor.

domotica

Onder domotica wordt verstaan een geheel van op afstand bediende installaties, technieken en apparatuur om het comfort, de veiligheid en de communicatie in een woning automatisch te beheren.

droge weerstand

In een elektrische radiator met droge inertie komt de elektrische weerstand in aanraking met een vaste verwarmingskern (metalen of vuurvast opslagmateriaal) om deze te verwarmen.
Bij een inertieradiator met vloeistof is de verwarmingskern een warmteoverdrachtsvloeistof waarin de weerstand rechtstreeks is ondergedompeld.

duurzame ontwikkeling

Volgens de definitie van de VN is 'duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen'.

e

EAN

De EAN-code (European Article Numbering) is het unieke identificatienummer van je gas- of elektriciteitsmeter. Deze code is uniek voor elk leveringspunt van gas of elektriciteit, bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414.

EAN-code

De EAN-code (European Article Numbering) is het unieke identificatienummer van je gas- of elektriciteitsmeter. Deze code is uniek voor elk leveringspunt van gas of elektriciteit, bestaat uit 18 cijfers en begint met 5414.

ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk, ook wel de milieuvoetafdruk genoemd, is een schatting van het aardoppervlak dat nodig is om de mensheid te onderhouden. Deze meet dus de druk die de mens op de planeet uitoefent.

einde van het contract

Een contract beëindigen betekent het contract opzeggen, verbreken. Bij TotalEnergies kan je je energiecontract op elk moment beëindigen, zonder verbrekingskosten.

elektriciteit

Elektriciteit - een van de vormen van energie - is het geheel van verschijnselen veroorzaakt door een elektrische lading. Ze wordt aangevoerd door de distributienetbeheerder, geleverd door de leverancier en door de klant gebruikt om zijn verschillende elektrische apparaten te doen werken.

elektrisch verdeelbord

Het elektrische paneel, of elektrisch verdeelbord, is een kast die de aansluitingen groepeert van de elektrische circuits die de verschillende ruimten in het gebouw van stroom voorzien. Het bord krijgt elektriciteit van de meter en herverdeelt deze over elke elektrische kring.
Het is voorzien van beveiligingsinrichtingen (aardlekschakelaar, verdeelschakelaars, enz.) en beheermodules voor de installatie zoals teleruptoren, dag-/nachtschakelaars, programmaklokken, enz.

elektrische auto

Een elektrische auto is een voertuig dat wordt aangedreven door een of meer elektromotoren, gevoed door een accumulatorbatterij.

elektrische geleider

Een elektrische geleider is een materiaal dat elektrische stroom geleidt, zoals koper, ijzer, grafiet, water, enz.

elektrische generator

Een elektrische generator is een apparaat waarmee je elektriciteit uit mechanische energie kan opwekken.

elektrische inertieradiator

Een elektrische inertieradiator verwarmt door straling en verspreidt een constante en homogene warmte in de ruimte, waardoor plotselinge temperatuurschommelingen worden vermeden. Hij wordt "inert" genoemd omdat hij na uitschakeling warmte blijft verspreiden.

elektrische spanning

Elektrische spanning, die wordt uitgedrukt in volt, staat voor de stroom van een elektrisch veld langs een stroomkring. Ze wordt gebruikt om de maximumstroom van een apparaat of toestel te meten.

elektrische straler

Een elektrische warmtestraler is een onderdeel van het verwarmingssysteem dat door elektriciteit wordt aangedreven en waarmee warmte in de ruimte kan worden verspreid: elektrische radiatoren en convectoren zijn elektrische warmtestralers.

elektrische vloerverwarming (EVV)

Elektrische vloerverwarming (EVV) is een vloerverwarmingssysteem dat bestaat uit een elektrische verwarmingskabel die onder het gehele vloeroppervlak van de ruimte loopt, in een zwevende dekvloer die over een thermische isolatie is gegoten.

elektrisering

Elektrisering is een elektrische stroomdoorgang door het (menselijk) lichaam met min of meer ernstige verwondingen tot gevolg. Niet te verwarren met elektrocutie, dat verwijst naar elektrisering met de dood tot gevolg.

elektrolyse

Elektrolyse is een chemisch ontledingsproces dat door een elektrische stroom wordt veroorzaakt.

Elia

Elia is een van de beheerders van het elektriciteitsdistributienet in België. Het vormt de schakel tussen energieproductie en -gebruik. Het is dus een energiedrager.

energiebijdrage

De energiebijdrage of federale bijdrage was een toeslag die tot 31/12/2021 werd geheven op de verbruikte hoeveelheid elektriciteit en aardgas ter financiering van sommige openbare dienstverplichtingen en van de kosten verbonden aan de regulering van en de controle op de elektriciteits- en aardgasmarkt. Sinds 01/01/2022 is deze bijdrage vervangen door een bijzondere accijns op elektriciteit en een bijzondere accijns op aardgas.

energiemanager

Een energiemanager is een apparaat waarmee je het elektriciteitsverbruik kan optimaliseren door rekening te houden met verschillende parameters (leefgewoonten, tijdvensters voor verwarming en warmwaterproductie, enz.) en de gekozen tariefopties.

energiemix

De energiemix verwijst naar de combinatie van verschillende energiebronnen waaruit onze elektriciteit wordt opgewekt. In België bestaat deze voornamelijk uit kernenergie, daarna uit gas, vervolgens uit zonne-energie en ten slotte uit wind (onshore en offshore).

energieneutraal gebouw

Een energieneutraal gebouw is een gebouw met een isolatieniveau ("K-niveau") van minder dan 15, dat ook de nodige energie voor zijn eigen verbruik produceert via zonnepanelen, een warmtepomp, enz.

energieovernamedocument (EOD)

Het energieovernamedocument (EOD) is een formulier dat moet worden ingevuld wanneer iemand de levering van gas en/of elektriciteit op zijn naam overneemt, in geval van een verhuis, verkoop, scheiding of overlijden. De oude en nieuwe bewoners vullen hun contactgegevens en de meterstand(en) in, ondertekenen het document en sturen het naar hun energieleverancier.

energievergelijker

Verschillende websites tonen de aanbiedingen van verschillende energieleveranciers op de markt. Hierdoor kan je de gas- en elektriciteitsprijzen van verschillende energieleveranciers in België vergelijken zonder dat je elke website hoeft te bezoeken.

energieverlies

Energieverlies van een gebouw is het energieverlies (nodig om het te koelen of te verwarmen) dat te wijten is aan een gebrek aan isolatie en/of een overmatige luchtcirculatie.

energiezuinig gebouw

Een energiezuinig gebouw is, zoals de naam al zegt, een gebouw waarvan het energieverbruik lager is dan dat van een standaardgebouw dankzij een goede isolatie. In België wordt een gebouw als "energiezuinig" beschouwd wanneer het isolatieniveau (het "K"-niveau) minder dan 30 bedraagt.

enkelvoudige meter

De enkelvoudige meter is een elektriciteitsmeter waarvoor het tarief altijd hetzelfde is, of je nu overdag of 's nachts elektriciteit gebruikt.

EPB (energieprestatie van gebouwen)

Het EPB-certificaat (energieprestatie van gebouwen) is als het ware een energie-identiteitskaart van een gebouw. Het wordt afgeleverd na evaluatie van de energieprestaties volgens een vastgestelde berekeningsmethode. Met dit certificaat kunnen verschillende gebouwen met elkaar worden vergeleken qua theoretisch energieverbruik.

EV

EV staat voor "Electric Vehicle", of "elektrisch voertuig" in het Nederlands. Dit type voertuig wordt aangedreven door een of meerdere elektromotoren, gevoed door een accumulatorbatterij.

exclusieve nachtmeter

De exclusieve nachtmeter wordt gebruikt om het nachtelijk verbruik van je elektrische accumulatieverwarming of boiler te berekenen. Hij is altijd gekoppeld aan een (enkelvoudige of tweevoudige) hoofdmeter.

expansieventiel

Het expansieventiel bevindt zich tussen de compressor en de verdamper van een warmtepomp en is een mechanisme dat dient om de druk van het koelmiddel dat uit de compressor komt te verminderen. Op die manier is de doorstroming van de vloeistof optimaal wanneer deze wordt toegelaten tot de verdamper en kan de pomp goed werken.

f

FEBEG

FEBEG (Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven) vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas, evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector.

federaal beschermde klant

Het statuut van een federaal beschermde klant is bedoeld om mensen te ondersteunen die moeite hebben om hun elektriciteits- en/of gasfactuur te betalen. Er zijn 4 categorieën federaal beschermde klanten:
- personen die een uitkering krijgen van het OCMW
- personen die een uitkering krijgen van de Algemene Directie Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid
- personen die een uitkering krijgen van de Federale Pensioendienst
- personen die in sociale woningen wonen die met aardgas worden verwarmd via een gemeenschappelijke ketel.
- De federale regering heeft besloten om tijdelijk het statuut van federaal beschermde klant toe te kennen aan personen die de verhoogde tegemoetkoming (BIM) krijgen.

federale bijdrage

De federale bijdrage of energiebijdrage was een toeslag die tot 31/12/2021 werd geheven op de verbruikte hoeveelheid elektriciteit en aardgas ter financiering van sommige openbare dienstverplichtingen en van de kosten verbonden aan de regulering van en de controle op de elektriciteits- en aardgasmarkt. Sinds 01/01/2022 is deze bijdrage vervangen door een bijzondere accijns op elektriciteit en een bijzondere accijns op aardgas.

Fluxys

Fluxys is de onafhankelijke beheerder van het vervoersnet voor aardgas onder hoge druk, de opslaginfrastructuur voor aardgas en de LNG-terminal in Zeebrugge.

fossiele brandstof

Een fossiele brandstof is een brandstof met een hoge concentratie koolstof, zoals steenkool, olie en aardgas. Deze brandstoffen worden "fossiele brandstoffen" genoemd omdat zij afkomstig zijn van de omzetting van organisch materiaal dat gedurende verscheidene miljoenen jaren in de grond begraven zat.

fotovoltaïsch paneel

Een fotovoltaïsch paneel is een apparaat dat bestaat uit fotovoltaïsche cellen die zonnestraling omzetten in elektrische energie.

fotovoltaïsche cel

Een fotovoltaïsche cel is een elektronisch component dat licht (van de zon) opvangt en omzet in elektriciteit door middel van het "fotovoltaïsch" effect, een natuurkundig verschijnsel dat specifiek is voor dit type halfgeleidermateriaal.

fotovoltaïsche elektriciteit

Deze elektriciteit wordt opgewekt door panelen die de energie van het zonlicht opvangen en omzetten in elektrische stroom.

g

gecombineerd zonnesysteem (SSC)

Het gecombineerd zonnesysteem (SSC) is een systeem voor warmwaterproductie dat gebruik maakt van zonne-energie die via een zonne-installatie wordt opgevangen. In tegenstelling tot de zonneboiler wordt het warm water hier zowel voor het sanitair warm water als voor de centrale verwarming gebruikt.

gecontroleerde mechanische ventilatie

Gecontroleerde mechanische ventilatie (CMV) is een mechanisch apparaat dat zorgt voor de permanente verversing van de binnenlucht van een gebouw door toevoer van schone en frisse buitenlucht.

geleiding

Geleiding is de overdracht van warmte of elektriciteit van het ene punt naar het andere in een lichaam door een verschil in temperatuur of elektrisch potentiaal.

geleidingsvermogen

Het geleidingsvermogen van een materiaal verwijst naar het vermogen ervan om elektrische stroom vrij te geleiden.

gelijkstroom (DC)

Gelijkstroom (DC) is een elektrische stroom die continu met dezelfde intensiteit in een richting stroomt.

gemiddelde totale rendement

Het gemiddelde totale rendement van een verwarmingsinstallatie of zonnepaneel is de verhouding tussen de verbruikte/ontvangen energie en de opgewekte energie gedurende een bepaalde periode.

gemotoriseerd ventiel voor vloerverwarming

In een vloerverwarmingssysteem wordt een gemotoriseerd ventiel gebruikt om een kring van het buizennetwerk onder de vloer te voeden of te isoleren en zo de temperatuur te regelen via de circulatie en het debiet van het water.

geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp (WP) onttrekt warmte aan de grond en geeft die af aan het verwarmings- of ventilatiesysteem van een gebouw.

gereguleerd tarief

De gereguleerde tarieven zijn de taksen, bijdragen en vergoedingen die TotalEnergies je aanrekent, maar die zij volledig doorstort aan de betrokken entiteiten (distributienetbeheerder, federale bijdrage, aansluitingsvergoeding, bijdrage energiefonds).

geschatte meterstand

De meterstand wordt geschat door je distributienetbeheerder (DNB) indien hij geen toegang heeft gehad tot je meters en/of je hem je meterstanden niet hebt doorgegeven. Deze schatting is gebaseerd op de historiek van je energieverbruik. Voor gas wordt ook rekening gehouden met de temperatuurschommelingen.

gezinssamenstelling

De gezinssamenstelling is een administratief document dat de samenstelling van het gezin van een persoon aantoont. Dit attest vermeldt alle personen die op hetzelfde adres en in hetzelfde gezin wonen, en ook eventuele familiebanden met de referentiepersoon van het gezin. TotalEnergies heeft het recht om naar de gezinssamenstelling van de klant te vragen voor de uitvoering van het contract of voor de nakoming van zijn wettelijke verplichtingen als leverancier.

groenestroomcertificaat

Groenestroomcertificaten zijn een financiële steun voor de eigenaars van een fotovoltaïsche installatie. Ze werden in het leven geroepen door het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de productie van groene energie te ondersteunen. Elke groenestroomproducent krijgt één certificaat per opgewekt megawattuur, of 1.000 kWh, zonder CO2-uitstoot. Dit systeem bestaat niet meer voor nieuwe fotovoltaïsche installaties.

groepsaankoop

Het principe van een groepsaankoop is het samenbrengen van een groot aantal gezinnen om samen energie te kopen tegen een voordelig tarief, waarover zij met een energieleverancier onderhandelen. Er bestaan trouwens andere groepsaankopen voor andere sectoren.

h

Herinneringskosten

De herinneringskosten zijn administratieve kosten die TotalEnergies in rekening brengt voor het versturen van een herinneringsbrief wegens laattijdige betaling van een factuur of niet-naleving van een afbetalingsplan.

Hernieuwbare energie (RE)

Hernieuwbare energie (of RE) is energie die wordt opgewekt uit bronnen die zich op natuurlijke wijze voortdurend vernieuwen, in een hoger tempo dan hun verbruik.

hoge temperatuur-warmtepomp (HT)

Bij een hoge temperatuur-warmtepomp (WP) schommelt de temperatuur van de warmteoverdrachtsvloeistof die in het retoursysteem circuleert tussen 55°C en 65°C. Dit systeem wordt vaak gebruikt om de woning te verwarmen en warm water te produceren.

Hoogspanning

Hoogspanning is een elektrische spanning van meer dan 1000 volt wisselspanning en 1500 volt gelijkspanning.

Houtpellets

Houtpellets zijn een verwarmingsbrandstof in de vorm van kleine cilinders (15 tot 25 mm lang) met een diameter van een paar millimeter (maximaal 8 mm). Zij worden gemaakt door het samenpersen van resten, spaanders en zaagsel van hard- of zachthout uit de houtindustrie.

houtspaanders

Houtspaanders zijn een verwarmingsbrandstof in de vorm van snippers (kleine stukjes hout van 2 tot 5 cm lang), die verkregen worden door het vermalen of versnipperen van takken of afvalhout.

Hydro-accumulatie

Via hydro-accumulatie kan het buffervat de overtollige energie, die door een houtgestookte ketel opgewekt is en tijdelijk niet nodig is voor het verwarmingscircuit, optimaal absorberen en deze warmte vervolgens afgeven aan het gebouw wanneer de ketel wordt uitgeschakeld.

Hydro-elektriciteit

Hydro-elektriciteit of hydro-elektrische energie is een hernieuwbare energiebron die hydraulische energie gebruikt om elektriciteit op te wekken: het zet de kinetische energie van de waterstroom om in mechanische energie door middel van een turbine en vervolgens in elektrische energie door middel van een dynamo.

Hygrostaat

Een hygrostaat is een elektromechanisch of elektronisch apparaat dat een luchtbevochtiger (of luchtontvochtiger) instelt volgens de gewenste vochtigheidsgraad.

i

IBAN

IBAN is de afkorting voor "International Bank Account Number", het internationaal systeem voor het nummeren van bankrekeningen. Je IBAN-nummer is dus het nummer van je bankrekening.

individuele zonneboiler (CESI)

Een individuele zonneboiler (CESI) is een toestel dat wordt gebruikt om sanitair water in een woning te verwarmen. Het bestaat uit een zonnepaneel dat zonnestraling omzet in energie om water te verwarmen, en een boiler om het op te slaan.

ingebrekestelling

Een ingebrekestelling is een laatste schriftelijke herinnering aan de ontvanger om zijn verplichting (bijvoorbeeld de betaling van een factuur) binnen een bepaalde termijn na te komen.

injectie

Elektriciteit injecteren betekent dat je de overtollige elektriciteit die je zelf opwekt - bijvoorbeeld met een fotovoltaïsche installatie - en die je niet verbruikt, op het net plaatst dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de distributie ervan.

inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is een uitkering die wordt toegekend aan 65-plussers die niet over voldoende middelen beschikken.

isobutaan

Isobutaan is een koolwaterstofgas dat wordt gebruikt als drijfgas (spuitbussen), als oplosmiddel (schoonmaakproducten) of als koelmiddel in bijvoorbeeld koelkasten en diepvriezers.

j

joule-effect

Het Joule-effect verwijst naar de warmte die vrijkomt wanneer een elektrische stroom doorheen een geleidend materiaal met een weerstand gaat, zoals een koperen kabel.

k

kamerthermostaat

Een kamerthermostaat is een (eventueel draadloos) apparaat waarmee je de ketel regelt om de gewenste temperatuur te bereiken en te handhaven in de ruimte waarin de thermostaat is geïnstalleerd.

katalyse

In de chemie verwijst katalyse naar de versnelling of vertraging van een chemische reactie onder invloed van een stof (een katalysator) die zelf geen transformatie ondergaat. In een "katalytische oven" - ook "zelfreinigende oven" genoemd - fungeren de ovenwanden als katalysator: ze zijn bedekt met een poreus email dat vet absorbeert zodra de temperatuur hoog genoeg is. De reiniging gebeurt automatisch tijdens het bakken, zonder de wanden zelf aan te tasten.

kernenergie

Kernenergie is de vorm van energie die vrijkomt door atoomkernen te splijten in een kernreactor. Deze energie wordt onder meer gebruikt om elektriciteit op te wekken in zogenaamde kerncentrales via de warmte die vrijkomt bij de splitsing van uraniumatomen.

klant

In het kader van haar algemene verkoopvoorwaarden die van toepassing zijn op residentiële klanten, bedoelt TotalEnergies met "klant" elke natuurlijke persoon die voor niet-professionele doeleinden door TotalEnergies geleverde elektriciteit of aardgas verbruikt en/of elektriciteit injecteert.
In het kader van haar algemene verkoopvoorwaarden die van toepassing zijn op professionele klanten, bedoelt TotalEnergies met "klant" elke natuurlijke of rechtspersoon die in de bijzondere voorwaarden wordt genoemd en die met TotalEnergies een contract heeft gesloten voor de levering van aardgas en/of elektriciteit en/of de injectie van elektriciteit voor professionele doeleinden.

klantenzone

Op de website van TotalEnergies is je Klantenzone je persoonlijke ruimte, waar je gemakkelijk je energiecontract kunt beheren. Je kan bijvoorbeeld je facturen betalen, je meterstanden doorgeven, je voorschot aanpassen, enz.

klantstatus

Met klantstatus bedoelen we betaalstatus: als je je rekeningstatus raadpleegt, weet je welke betalingen zijn uitgevoerd, wat het resterende saldo is en/of wat het saldo in je voordeel is. De eenvoudigste manier om snel je klantstatus te controleren, is in je Klantenzone.

klemmenblok

In een elektriciteitskast wordt een elektrisch klemmenblok gebruikt om een of meerdere geleiders met de rest van de installatie te verbinden.

koelmiddel

Een koelmiddel of koudemiddel is een vloeibare of gasvormige vloeistof (of mengsel van vloeistoffen) waarvan de speciale eigenschappen, die de overdracht van energie mogelijk maken, worden gebruikt om koude te produceren. Daarom worden ze vaak gebruikt in airconditioningsystemen, diepvriezers, koelkasten, enz.

koelvloeistof

Een koelvloeistof of koudemiddel is een vloeibare of gasvormige vloeistof (of mengsel van vloeistoffen) waarvan de speciale eigenschappen, die de overdracht van energie mogelijk maken, worden gebruikt om koude te produceren. Daarom worden ze vaak gebruikt in airconditioningsystemen, diepvriezers, koelkasten, enz.

koolstofmonoxide (CO)

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van koolstofverbindingen die voornamelijk worden gebruikt in verwarmingstoestellen, zoals kolen, hout, gas, enz. Het is niet detecteerbaar en bijzonder giftig voor mensen. Het gebruik van een koolmonoxidemelder wordt aanbevolen om deze soms fatale vergiftigingen in huis te voorkomen.

kosten voor het openen van een meter

Deze kosten worden aangerekend door je distributienetbeheerder (DNB) voor het openen van een elektriciteits- of gasmeter. Ze worden je rechtstreeks door je DNB of via je energieleverancier gefactureerd.

l

laagspanning

Laagspanning verwijst naar voltagewaarden tussen 230 en 380 volt. Deze laagspanningsstroom wordt via laagspanningslijnen verdeeld naar de elektriciteitsmeters in woningen, bedrijfsruimtes en gemeenschapsgebouwen.

lage temperatuur-vloerverwarming (LTVV)

Lage temperatuur-vloerverwarming (LTVV) is een vloerverwarmingssysteem waarin water met een temperatuur van 45°C of minder circuleert. De warmte verspreidt zich gelijkmatig over het hele vloeroppervlak. De temperatuur is dus in de hele ruimte gelijk.

lage temperatuur-warmtepomp (LT)

Bij een lage temperatuur-warmtepomp (WP) schommelt de temperatuur van de warmteoverdrachtsvloeistof die in het retoursysteem circuleert tussen 35°C en 45°C. Dit type apparaat is essentieel voor de toevoer naar radiatoren of lagetemperatuur-vloerverwarming.

lagedrukventilatie

Lagedrukventilatie is een systeem dat de natuurlijke ventilatie van een gebouw mogelijk maakt via individuele kanalen - al dan niet aangesloten op collectieve kanalen - onder invloed van de wind of door thermische trek.

lagetemperatuurketel

In een lagetemperatuurketel verwarmt de brander (op gas, elektriciteit of olie) het water tot 50°C, wat een lage temperatuur is in vergelijking met een standaardketel. Dit water wordt vervolgens in het verwarmingscircuit van de woning verspreid, meestal is dit een vloerverwarming.

Lampiris

Lampiris leverde energie en aardgas aan de zakelijke en particuliere markt en werd in 2016 overgenomen door de TotalEnergies-groep.

lastscheider

Een lastscheider is een elektrisch apparaat waarmee de installatie kan worden "ontlast", d.w.z. dat een of meerdere niet-prioritaire kringen af en toe worden afgesloten wanneer het nominale vermogen van de meter dreigt te worden overschreden, wat zou leiden tot een stroomonderbreking, bijvoorbeeld: wanneer een huishoudelijk apparaat dat veel elektriciteit nodig heeft (bv. een elektrische verwarming) wordt ingeschakeld wanneer een ander reeds is ingeschakeld (bv.een wasmachine).

leverancier

In het geval van een leveringscontract voor elektriciteit en/of aardgas is de leverancier het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van elektriciteit en/of aardgas aan een specifiek leveringspunt, en/of voor de aankoop van elektriciteit bij een specifiek aansluitpunt.

leveringspunt

Een leverings- of aansluitingspunt verwijst naar het aansluitingspunt op het distributie- of transmissienet van de installatie waarlangs de elektriciteit wordt geïnjecteerd of de fysieke plaats van het punt waar de aansluiting op het distributienet zich bevindt.

LHV (calorische onderwaarde)

De calorische onderwaarde (LHV) is de totale hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van een eenheid brandstof, ervan uitgaande dat de stoom niet wordt gecondenseerd en de warmte niet wordt teruggewonnen.

lucht-WP

Een lucht/lucht-WP onttrekt warmte aan de vervuilde lucht en blaast die in de binnenkomende verse lucht. Dit systeem werkt in een gesloten circuit en vereist - naast de warmtepomp zelf - de installatie van een GMV (gecontroleerde mechanische ventilatie).

luchthoeveelheidsregelaar met directe expansie

De luchthoeveelheidsregelaar is het apparaat dat de lucht in de ruimte verspreidt. Dit apparaat bevindt zich aan de uitgang van de kanalen van een airconditioningsysteem, waar het lucht aanzuigt met behulp van een ventilator.
Bij een airconditioningsysteem met ‘directe expansie’ staat de te koelen lucht in direct contact met de verdamper van de koelmachine.

luchtventiel

Met het zogenaamde luchtventiel, een systeem voor de toevoer van verbrandingslucht en voor de afvoer van rookgas, kan je een kachel (met hout of pellets) of een ketel optimaal afdichten, ongeacht de gebruikte brandstof, zelfs als er geen schoorsteenkanaal aanwezig is.

m

meternummer

Het meternummer (voor elektriciteit of gas) bestaat uit een reeks van 6 tot 8 cijfers en wordt gebruikt om die meter te identificeren. Het nummer bevindt zich op de meter zelf.

meteropening

Zodra je een contract hebt afgesloten met een energieleverancier, stuurt de leverancier de aanvraag om de meter(s) te openen door naar je netbeheerder. Deze zal contact met je opnemen om een afspraak te maken om je meter(s) te openen.

meteropname

Als je je meterstand opneemt, kan je je werkelijke elektriciteits- of gasverbruik kennen en zo het bedrag van je jaarlijkse regularisatiefactuur vaststellen. Als je een communicerende meter hebt, wordt je meterstand automatisch op afstand afgelezen. Heb je geen communicerende meter, dan moet je je meterstand manueel doorgeven.

micro-warmtekrachtkoppeling

Micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK voor micro ‘Combined Heat and Power’) is een warmtekrachtkoppelingssysteem met een zeer laag elektrisch vermogen (minder dan 36 kilowatt).

micro-zuignap

De micro-zuignap is een kanaal dat tussen de wandketel en de muur wordt geplaatst en bestaat uit twee cilinders, waarvan de ene de lucht aanvoert die wordt gebruikt voor de verbranding en de andere de gassen van deze verbranding aanzuigt en rechtstreeks naar de buiten kant van de woning afvoert.

microprocessor

Een microprocessor is een informatieverwerkende eenheid die bestaat uit geïntegreerde schakelingen die voldoende geminiaturiseerd zijn om in een enkele doos te worden gegroepeerd. Tegenwoordig bevatten veel apparaten microprocessoren – verwarming, airconditioning, enz. – zodat ze elektronisch kunnen worden afgesteld.

mijn account

Op de website van TotalEnergies is je Klantenzone je persoonlijke ruimte, waar je gemakkelijk je klantenaccount kunt beheren. Je kan bijvoorbeeld je facturen betalen, je meterstanden doorgeven, je voorschot aanpassen, enz.

milieuvoetafdruk

De milieuvoetafdruk, ook wel de ecologische voetafdruk genoemd, is een schatting van het grondoppervlak dat nodig is om de mensheid te onderhouden Deze meet dus de druk die de mens op de planeet uitoefent.

MOZA-regularisatieformulier

De MOZA-procedure (Move Out Zonder Afspraak) is een regularisatieprocedure die door de distributienetbeheerder (DNB) wordt ingesteld wanneer er voor een adres geen leverancier meer is. De DNB neemt vervolgens per brief en/of e-mail met een regularisatieformulier contact op met de nieuwe bewoner (of eigenaar) en vraagt hem de situatie te regulariseren door een energiecontract af te sluiten met de leverancier van zijn keuze of door de meter af te sluiten.

multi-zone programmer

Met deze verbonden thermostaat kan je de verwarming in verschillende vooraf gedefinieerde zones van de woning anders instellen, afhankelijk van de specifieke behoeften in deze zones (activiteiten die er plaatsvinden en tijdstippen).

mystery switch

Er is sprake van een mystery switch als de gegevens van twee naburige tellers per ongeluk zijn omgedraaid: het tellernummer en de EAN-code van persoon A zijn eigenlijk die van persoon B en omgekeerd. Dit soort fouten komt vaak voor wanneer mensen verhuizen of veranderen van energieleverancier.

n

nachttarief

Als je een tweevoudige meter hebt die een onderscheid maakt tussen je elektriciteitsverbruik overdag, 's nachts en in het weekend, betaal je een ander bedrag voor deze twee soorten verbruik. Het nachttarief (ook wel "daltarief" genoemd), dat lager is dan het dagtarief, geldt op weekdagen - maandag tot en met vrijdag - van 22 tot 07 uur, en van vrijdag 22 tot maandag 07 uur tijdens het weekend. De uren kunnen per beheerder variëren.

net

Het gas- of elektriciteitsnet omvat alle benodigde apparatuur (kabels, leidingen) om elektriciteit en gas aan de eindgebruiker te leveren. De distributienetbeheerder (DNB) staat in voor de exploitatie, het onderhoud en de ontwikkeling.

o

octaan

Octaan is een koolwaterstof en een van de hoofdbestanddelen van benzine. Het heeft rechtstreeks invloed op de kwaliteit van deze brandstof. Zo zorgt benzine met een hoog octaangehalte voor betere prestaties en een langere levensduur van de motor.

offshore

Offshore is een Engels woord dat "ver van de kust", “voor de kust” betekent. In energietermen is een offshore windturbine een windturbine die voor de kust wordt geplaatst. België heeft offshore windparken in de Belgische Noordzee.

offshore-windenergie (windenergie op zee)

Windenergie is energie waarbij een apparaat, een windturbine, de kinetische energie van de wind (de kracht van de wind) omzet in mechanische energie, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Bij offshore-windenergie (op zee) worden de windturbines voor de kust geplaatst.

Ombudsdienst voor Energie

De Ombudsdienst voor Energie is een federale autonome dienst die bevoegd is voor de behandeling van geschillen tussen de eindafnemer en een elektriciteits- of aardgasbedrijf.
Deze dienst is ook bevoegd voor de verdeling van vragen en klachten betreffende het functioneren van de elektriciteits- en aardgasmark.

omrekening van m3 gas naar kWh

Om de calorische waarde van een m3 (kubieke meter) aardgas uit te drukken in kWh (kilowattuur) wordt een omrekeningscoëfficiënt gebruikt. Op je factuur vind je dus de volgende formule: aantal geleverde m3 X omrekeningscoëfficiënt = aantal verbruikte kWh.
Voorbeelden:
1 m3 aardgas = ongeveer 11 kWh
1 kWh = ongeveer 0,09 m3
1 MWh = 91 m3
1 GWh = 91 000 m3

omrekeningscoëfficiënt

De omrekeningscoëfficiënt wordt gebruikt om de calorische waarde van één m3 (kubieke meter) aardgas uit te drukken in kWh (kilowattuur). Op je factuur vind je dus de volgende formule: aantal geleverde m3 X omrekeningscoëfficiënt = aantal verbruikte kWh.
Voorbeelden:
1 m3 aardgas = ongeveer 11 kWh
1 kWh = ongeveer 0,09 m3
1 MWh = 91 m3
1 GWh = 91 000 m3

omvormer

De omvormer is het hart van elke zonnestroominstallatie: hij moet de gelijkstroom van de fotovoltaïsche cellen omzetten in wisselstroom.

onshore-windenergie (windenergie op het land)

Windenergie is energie waarbij een apparaat, een windturbine, de kinetische energie van de wind (de kracht van de wind) omzet in mechanische energie, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Bij onshore-windenergie (op het land) staan de windturbines op het land.

opzegtermijn

De opzegtermijn na een verandering van energieleverancier is de periode voordat het nieuwe contract ingaat. Deze opzegtermijn bedraagt minstens 21 dagen.

overdracht van schuldvordering

De overdracht van schuldvordering is een overeenkomst waarbij een schuldeiser (de cedent) de schuldvordering waarvan hij eigenaar is, afstaat aan een derde (de cessionaris). Het kan bijvoorbeeld gaan om zijn recht op terugbetaling van een schuld.

p

passiefgebouw

Een passiefgebouw is een gebouw met een isolatieniveau ("K-niveau") van minder dan 15. In dit soort gebouw is enkel bijverwarming nodig.

pellets

Pellets of houtkorrels zijn een verwarmingsbrandstof in de vorm van kleine cilindervormige staafjes (15 tot 25 mm lang) met een diameter van een paar millimeter (maximaal 8 mm). Zij worden gemaakt door het samenpersen van resten, spaanders en zaagsel van hard- of zachthout uit de houtindustrie.

peterschap

Als je klant bent bij TotalEnergies, kan je je kennissen aanmoedigen om ook klant te worden bij TotalEnergies. In ruil daarvoor bieden wij jou en je “petekind” een peterschapskorting indien hij/zij bij ons een elektriciteits- of gascontract afsluit.

piekuren (HP)

Voor het elektriciteitsverbruik lopen de piekuren (liggen) over het algemeen van 7 tot 22 uur op weekdagen (maandag tot en met vrijdag). Dit kan per beheerder verschillen.

polarisatiesleutel

Een polarisatiesleutel is een apparaat, meestal mechanisch, dat, wanneer het op een contactdoos wordt geplaatst, voorkomt dat de verkeerde connectoren op elkaar worden aangesloten.

prestatiecoëfficiënt (COP)

Voor warmtepompen wordt de prestatiecoëfficiënt (COP) toegepast: deze geeft het rendement van de pomp aan (de geproduceerde warmte) in verhouding tot de verbruikte energie.

prijsindex (APX, Belpex, EPEX SPOT)

De variabele elektriciteitsprijzen zijn gebaseerd op de index van de elektriciteitsbeurs. Het doel van deze elektriciteitsbeurs is het bevorderen en organiseren van een niet-discriminerende en transparante markt voor de uitwisseling van energieblokken voor de injectie en afname van elektriciteit in de Belgische biedzone. Deze beurs heeft als doel de door haar marktdeelnemers ingediende aankooporders en verkooporders optimaal op elkaar af te stemmen
De verschillende beurzen, APX, Belpex en EPEX SPOT, hebben in 2015 hun diensten geïntegreerd.

primaire energie

Met primaire energie worden alle in de natuur voorkomende energiebronnen in ongewijzigde vorm bedoeld, d.w.z. vóór transformatie. Deze energiebronnen omvatten ruwe olie, aardgas, steenkool, zonne-, wind- en waterenergie, aardwarmte en biomassa.

productie van ijswater

Het ijswater in een airconditioningsysteem wordt geproduceerd door een koelmachine met indirecte expansie: deze chiller of koudwatermachine gebruikt een tussenvloeistof om de koude naar de ijswater-emitters te transporteren.

programmeerbare kamerthermostaat

Een programmeerbare kamerthermostaat is een (eventueel draadloos) apparaat dat kan worden geprogrammeerd om de ketel in en uit te schakelen om verschillende temperaturen te bereiken en te handhaven die ingesteld zijn naargelang de uren, de dagen van de week en het weekend.

propaan

Propaangas is een koolwaterstof die in gasvorm wordt gewonnen en als brandstof wordt gebruikt in allerlei toepassingen, van het verwarmen van woningen tot barbecues en terrasverwarmers.

prosumer

De term prosumer (een samentrekking van de Engelse woorden producer et consumer) is een consument die zijn eigen energie produceert. Iemand die fotovoltaïsche panelen heeft, wordt vaak een prosumer genoemd.

r

radiator met warmteoverdrachtsvloeistof

Dit type elektrische radiator maakt gebruik van een warmteoverdrachtsvloeistof, d.w.z. een vloeistof die warmte transporteert. Deze vloeistof, die wordt verwarmd door een elektrische weerstand, geeft vervolgens continu warmte af aan de radiator, zodat er een zachte, constante en gelijkmatige temperatuur in de hele kamer blijft hangen.

radon

Radon is een radioactief gas afkomstig van uranium dat in de ondergrond in België aanwezig is in veranderlijke hoeveelheden naargelang de geologische eigenschappen. Het kan woningen binnendringen via scheuren, voegen tussen muren, kruipruimtes, perforaties in vloerplaten, buitenlucht of sanitair water. In de open lucht wordt radon snel verdund, maar in een afgesloten ruimte kan de concentratie aanzienlijk oplopen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Als je de radonconcentratie in je woning wil kennen, kan je een radontest bestellen via de website https://radonactie.be/home.

RE

RE (of hernieuwbare energie) is energie die wordt opgewekt uit bronnen die zich op natuurlijke wijze voortdurend vernieuwen, in een hoger tempo dan hun verbruik.

recirculatiepomp

Een recirculatiepomp - ook recyclagepomp genoemd - wordt gebruikt om het gekoelde water uit de ketel of boiler via een extra leiding terug in het verwarmingscircuit of de boiler te sturen.
Dit systeem beperkt het warmteverlies en zorgt er in het geval van sanitair warm water voor dat warm water snel beschikbaar is via deze "sanitaire kring".

recyclagepomp

Een recyclagepomp – ook recirculatiepomp genoemd – wordt gebruikt om het gekoelde water uit de ketel of boiler via een extra leiding terug in het verwarmingscircuit of de boiler te sturen.
Dit systeem beperkt het warmteverlies en zorgt er in het geval van sanitair warm water voor dat warm water snel beschikbaar is via deze "sanitaire kring".

regeling

De regeling is een systeem om de kamertemperatuur op een gekozen waarde vast te zetten door de temperatuur van het verwarmingswater in te stellen naargelang de buitentemperatuur.

regelmodule

De regelmodule voor luchtstroom wordt gebruikt om de afgevoerde of aangevoerde lucht in een ventilatie-, airconditionings- of luchtbehandelingssysteem af te stellen, zodat de luchtstroom stabiel blijft ongeacht de drukveranderingen.

regionaal beschermde klant

Het statuut van een regionaal beschermde klant is bedoeld om mensen te ondersteunen die moeite hebben om hun elektriciteits- en/of gasfactuur te betalen. Naast de federaal beschermde klanten kan elk gewest zijn eigen categorie of categorieën beschermde klanten bepalen, de zogenaamde "regionaal beschermde klanten".
• Wallonië: het Waals Gewest erkent consumenten met schulden en hun gezinsleden die in het Waals Gewest wonen als regionaal beschermde klanten. Als consumenten met schulden worden beschouwd:
o begunstigden van een door een OCMW genomen beslissing tot educatieve begeleiding van financiële aard,
o begunstigden van een schuldbemiddeling met een OCMW of een erkende schuldbemiddelaar
o begunstigden van een collectieve schuldenregeling.
• Brussel: om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in aanmerking te komen voor het statuut van regionaal beschermde klant moet je aan de volgende vier voorwaarden voldoen:
o een schuld hebben bij je energieleverancier
o een ingebrekestelling hebben ontvangen van je elektriciteits- en/of gasleverancier
o inwoner zijn van Brussel
o het gezinsinkomen mag een bepaald inkomensplafond niet overschrijden.
• Vlaanderen : in Vlaanderen worden rechthebbenden op het sociaal tarief beschouwd als beschermde klanten.

regularisatie

Op de regularisatiefactuur wordt je elektriciteits- en/of gasverbruik gedurende een bepaalde periode berekend. Wij berekenen het verschil tussen wat wij je in de loop van het jaar onder de vorm van voorschotten hebben gefactureerd en je werkelijke verbruikskosten.
Naargelang het geval ontvang je een factuur of een creditnota. Dit is ook een gelegenheid om je voorschotbedrag aan te passen zodat het beter afgestemd is op je werkelijke verbruik.

regulator

De regulator is een organisme dat verantwoordelijk is voor de regulering van en het toezicht op de energiemarkt. Hij ziet toe op de naleving van het wettelijk kader en de regelgeving, en op de goede werking van de elektriciteits- en aardgasmarkten.
In Wallonië is de regulator de CWaPE, in Vlaanderen de VREG en in Brussel Brugel.

rendement

Het rendement van een verwarmingsinstallatie is de verhouding tussen de energie die ze verbruikt en de warmte-energie die ze levert via de warmtestralers in de woning.
Op dezelfde manier is het rendement van een zonnepaneel de verhouding tussen de ontvangen zonne-energie en de geproduceerde elektriciteit.

rijk gas

Rijk gas is een aardgas met een hoge calorische waarde.

s

saldo

Het saldo is het verschil tussen het debet en credit van een rekening. Er is sprake van een debetsaldo wanneer er nog een bedrag moet worden betaald, en van een creditsaldo wanneer er nog een bedrag moet worden ontvangen van de leverancier.

SEPA-formulier

Het SEPA-formulier is een machtigingsformulier waarmee een schuldeiser (bijvoorbeeld je energieleverancier) instructies kan sturen naar je bank om je rekening te debiteren (bijvoorbeeld voor de betaling van een factuur), en je bank om je rekening overeenkomstig deze instructies te debiteren.

silicium

Silicium is na zuurstof het meest voorkomende chemische element in de aardkorst, en wordt in uiterst zuivere vorm gebruikt bij de productie van fotovoltaïsche cellen voor zonnepanelen. Het verbreedt het absorptiespectrum van het licht, optimaliseert de opvang van elektronen en dus het rendement van het fotovoltaïsche installatie.

slimme thermostaat (smart meter)

Een slimme thermostaat is een verbonden thermostaat waarmee je de werking van een verwarmings-, ventilatie- of airconditioninginstallatie op afstand kan regelen, maar ook kan optimaliseren door het energieverbruik aan te passen naargelang je behoeften, levensstijl en gewoonten.

smart meter

De ‘smart meter’ of slimme meter is een digitale meter die al dan niet communiceert. Als het een communicerende meter is, kan hij vanop afstand en op regelmatige tijdstippen gegevens over je energieverbruik ontvangen en doorgeven aan je netbeheerder.

stere

Stere is een meeteenheid voor het volume van hout: 1 stere komt overeen met 1 m3.

stirlingmotor

De Stirlingmotor is een motor met externe verbranding en een werkvloeistof met een gesloten cyclus. Om te werken maakt de motor gebruik van de temperatuurverschillen tussen twee bronnen, de ene warm, de andere koud.

t

terugbetalingsrekening

De terugbetalingsrekening is de rekening waarop je wilt dat TotalEnergies het bedrag terugbetaalt dat overeenkomt met de creditnota die wij in je voordeel hebben opgesteld – bijvoorbeeld na een regularisatie, een annulering van een factuur of als je te veel hebt betaald. Je kan dit onmiddellijk zien in je klantenzone op het tabblad 'betalingsvoorkeuren'.

thermische straling

Thermische straling is een elektromagnetische straling die ontstaat wanneer een materiaal energie opslaat en deze daarna afgeeft in de vorm van infrarode golven. Bij stralingsverwarming wordt deze infraroodstraling gebruikt als warmtedrager.

thermische traagheid

Thermische traagheid is het fysieke vermogen van een materiaal of een gebouw om zijn temperatuur te bewaren en op te slaan, ondanks de omgevingsfactoren (temperatuur, luchtvochtigheid, enz.), en deze vervolgens geleidelijk weer vrij te geven.

thermodynamische boiler

Een thermodynamische boiler produceert sanitair warm water met behulp van een lucht/water-warmtepomp, waarbij gebruik wordt gemaakt van de calorieën die van nature aanwezig zijn in de buitenlucht of de binnenlucht van een onverwarmde ruimte.

thermodynamische CMV met dubbele stroom

Een thermodynamische CMV met dubbele stroom combineert een CMV (gecontroleerde mechanische ventilatie) met een lucht/lucht-warmtepomp. Met dit apparaat, dat in een gesloten kring werkt, kan je de lucht verversen en tegelijkertijd een woning verwarmen door de warmte van de afgezogen vervuilde lucht terug te winnen en in de binnenkomende verse lucht te blazen.

thermokoppel

Een thermokoppel is een meetinstrument waarmee de temperatuur van een ruimte of oppervlak wordt gemeten.

thermostatische radiatorkraan

Een thermostatische radiatorkraan is een apparaat dat op de radiatoren wordt geplaatst en waarmee de toevoer van warm water naar elke radiator afzonderlijk kan worden geregeld naargelang de gewenste en vooraf bepaalde verwarmingstemperatuur.

TIP

TIP is de vroegere naam van het door TotalEnergies aangeboden variabele contract.

TOP

TOP is de vroegere naam van het door TotalEnergies aangeboden vaste contract.

TotalEnergies-app

Met de TotalEnergies-app kan je je budget en je elektriciteits- en gasverbruik gemakkelijk beheren via je smartphone.
Je kan onder meer je facturen raadplegen en betalen, je voorschot wijzigen, een nauwkeurige diagnose van je verbruik en gepersonaliseerd advies krijgen, chatten met je adviseur, enz.

trek

Trek is het proces waarbij een apparaat (ketel, kachel, inzetstuk, enz.) van verse lucht wordt voorzien en de gassen en dampen via het rookkanaal worden afgevoerd. Natuurlijke trek ontstaat door het drukverschil tussen de hoge verbrandingstemperaturen en de buitenlucht waarin het rookkanaal uitmondt. Bij geforceerde trek daarentegen wordt een ventilator gebruikt om verse lucht in het apparaat te blazen en de rook af te voeren.

tuberen

Tuberen is het installeren van een buis in een bestaande schoorsteen die is aangesloten op een ketel, kachel of inbouwcassette om het rendement van het rookkanaal te verbeteren en het te beschermen tegen residuen.

turbine

De roterende turbine is een element dat op een rookafzuiger of een ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd om de schoorsteentrek of de luchtcirculatie in de te ventileren ruimten te verbeteren.

tussentijdse meteropname

Je netbeheerder kan een tussentijdse meterstand opnemen als je je leverancier vraagt om los van de jaarlijkse meteropname een afrekening op te stellen. Om dit verzoek te kunnen inwilligen, moeten enkele regels in acht genomen worden. Die kan je hier bekijken, onder de paragraaf ‘Uitzonderlijke meteropname’.

tweevoudige meter

De tweevoudige meter is een elektriciteitsmeter met 2 meters: de eerste toont je elektriciteitsverbruik overdag, de tweede je elektriciteitsverbruik 's nachts en in het weekend.

u

uitzonderlijke meteropname

Je kan aan je leverancier vragen om los van de jaarlijkse meteropname een afrekening op te stellen. Voor deze uitzonderlijke meteropname vraagt je leverancier je netbeheerder om een ‘tussentijdse’ meterstand door te geven. Om dit verzoek te kunnen inwilligen, moeten enkele regels in acht genomen worden. Die kan je hier bekijken, onder de paragraaf ‘Uitzonderlijke meteropname’.

v

vaste term

De tarieven voor energiedistributie bestaan uit een vaste term en een proportionele term. De vaste term omvat het tarief voor de distributiekosten, de proportionele term de tarieven voor het beheer van het systeem, de openbare dienstverplichtingen en de belastingen en heffingen.

vastgoedbeheerder

Een vastgoedbeheerder is verantwoordelijk voor de betreffende goederen. Hij behartigt de belangen van de eigenaar en voert alle taken uit die verband houden met zijn functie: juridisch, commercieel, technisch en financieel.

veelgestelde vragen

FAQ staat voor "Frequently Asked Questions", d.w.z. de "veelgestelde vragen". De rubriek FAQ – op een website bijvoorbeeld – heeft als doel deze vragen te beantwoorden en biedt een snelle eerste online klantenservice.

verbruik

Het verbruik is de hoeveelheid elektriciteit of gas die wordt gebruikt (verbruikt). Deze hoeveelheid wordt geregistreerd door de meter en wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

verdeelmeter

Een verdeelmeter, ook wel individuele meter genoemd, is specifiek voor elke woning: hij meet het werkelijke verbruik (van elektriciteit, water, enz.) dat specifiek is voor deze accommodatie.

verdeelschakelaar

De verdeelschakelaar (of mini-stroomonderbreker) dient om een elektrische kring en de daarop aangesloten apparaten te beschermen: in geval van overbelasting of kortsluiting onderbreekt hij de stroom naar de betreffende kring.

vermogensbegrenzer

Een vermogensbegrenzer is een technisch apparaat dat het elektrische vermogen van een elektriciteitsmeter beperkt tot 2300 watt.
Als je in Wallonië over een budgetmeter of een prepaid communicerende meter beschikt, is het mogelijk om deze minimumlevering van elektriciteit te activeren als je saldo en je noodkrediet op zijn en je je meter niet onmiddellijk kan herladen. De aanvraag om je vermogensbegrenzer te activeren, stuur je naar je OCMW en het OCMW zal deze doorsturen naar je distributienetbeheerder.

verticaal kanaal

Deze geïsoleerde buis wordt gebruikt om vervuilde lucht van een ventilatieschacht naar buiten te leiden, en/of om de verticale afstand tot het ventilatiesysteem te overbruggen. Het kan binnen of buiten een gebouw worden geïnstalleerd.

vloerverwarmingscollector

Het is het centrale element van een vloerverwarmingssysteem: het regelt de toevoer van warm water naar alle buislussen van het vloerverwarmingssysteem en leidt het koude water dat al gebruikt is om de ruimte te verwarmen. Het zorgt ook voor de isolatie van de vloer.

vluchtige organische stoffen (VOS)

Vluchtige organische stoffen (VOS), die met name koolstof en waterstof bevatten, zijn emissies afkomstig van raffinage, verdamping van niet-verbrande organische oplosmiddelen, enz. Ze kunnen ook worden uitgestoten door planten of bepaalde gistingen.
Zij hebben gemeen dat zij snel verdampen en zich dichtbij of ver van hun emissieplaats verspreiden. Samen met stikstofoxiden zijn zij precursoren van ozon en broeikasgassen.

vochtigheidsgevoelig

Een vochtigheidsgevoelige GMV (gecontroleerde mechanische ventilatie) is een ventilatiesysteem met enkele stroom dat reageert op druk en de luchtstroom aanpast aan de vochtigheidsgraad in de ruimte.

voeler voor buitentemperatuur

De buitenvoeler regelt de watertemperatuur in de verwarmingsinstallatie naargelang de buitentemperatuur en meet, registreert en geeft de temperatuurschommelingen door aan het regelsysteem van de ketel of de warmtepomp.

volt

Volt is een eenheid voor elektromotorische kracht en potentiaalverschil tussen twee bepaalde punten op een geleider waardoor een constante stroom van 1 ampère vloeit met een thermische energie van 1 watt. Volt wordt voorgesteld met het symbool V.

voorschot

Het voorschot is een voorschot op je jaarafrekening. Dit is een vast bedrag dat je elke maand betaalt op basis van een schatting van je energieverbruik voor een heel jaar.
De voorschotten die je hebt betaald worden dus afgetrokken van het bedrag van je regularisatiefactuur, die wordt berekend op basis van je werkelijke jaarlijkse verbruik.
Vergeet niet dat je je voorschot kan aanpassen aan je werkelijke situatie; dit doe je door je meterstanden in te voeren in je Persoonlijke klantenzone.

VOS

Vluchtige organische stoffen (VOS), die met name koolstof en waterstof bevatten, zijn emissies afkomstig van raffinage, verdamping van niet-verbrande organische oplosmiddelen, enz. Ze kunnen ook worden uitgestoten door planten of bepaalde gistingen.
Zij hebben gemeen dat zij snel verdampen en zich dichtbij of ver van hun emissieplaats verspreiden. Samen met stikstofoxiden zijn zij precursoren van ozon en broeikasgassen.

VREG

De VREG is de regulerende instantie voor de elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen.

w

waakvlam

De waakvlam is een essentieel onderdeel van een gastoestel (bijvoorbeeld een verwarmingsketel of een boiler): het is het blauwe vlammetje dat continu brandt en dat de hoofdbrander van het toestel aansteekt om warmte te genereren.

wandketel

Dit type ketel is kleiner dan een vloerketel en wordt aan de muur bevestigd.

warmtegeïsoleerde leiding

We spreken over een warmtegeïsoleerde (water-, verwarmings-, enz.) leiding wanneer ze geïsoleerd is om warmteverlies en vorstschade te voorkomen.

warmtekrachtkoppeling

De warmtekrachtkoppeling is de gelijktijdige productie van twee verschillende vormen van energie (meestal elektriciteit en warmte) in dezelfde centrale. Dit proces maakt het mogelijk om energie die gewoonlijk in de atmosfeer vrijkomt, terug te winnen door deze te hergebruiken voor de productie van andere energie.

warmteoverdrachtvloeistof

Warmteoverdrachtsvloeistof heeft de eigenschap warmte van het ene punt naar het andere te transporteren. Dit kan bijvoorbeeld water zijn dat door de ketel wordt verwarmd en dat zijn warmte afgeeft wanneer het in de radiatoren wordt verdeeld.

warmtepomp

Een warmtepomp (WP) is een systeem dat warmte uit een externe natuurlijke bron (lucht of grond) haalt en die afgeeft aan een gebouw, een warmtenet op basis van water of ventilatielucht.

warmtestraler

Een warmtestraler is een onderdeel van het verwarmingssysteem waarmee warmte in de ruimte kan worden verspreid: radiatoren, vloerverwarming en convectoren zijn warmtestralers.

warmteverlies

Warmteverlies van een gebouw is het dat warmteverlies dat te wijten is aan het gebrek aan isolatie en/of overmatige luchtcirculatie.

warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is een apparaat dat het mogelijk maakt om warmte-energie gescheiden over te dragen van een primaire vloeistof naar een secundaire vloeistof. In het geval van een verwarmings- of warmwatersysteem wordt de eerste vloeistof gebruikt om de tweede te verwarmen.

watergevoerde ventilo-convector

Een ventilo-convector is een warmtewisselaar waarbij een ventilator warme of koele lucht de ruimte in verspreidt. Hij bevat een of meer warmtewisselaars die warm of gekoeld water leveren om de lokalen in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen.

waterkrachtenergie

Waterkrachtenergie is een hernieuwbare energiebron die hydraulische energie gebruikt om elektriciteit op te wekken: ze zet de kinetische energie van de waterstroom om in mechanische energie door middel van een turbine, en vervolgens in elektrische energie door middel van een dynamo.

wattpiek

Wattpiek (Wp) geeft het maximale elektrische vermogen aan dat een zonnepaneel kan leveren. Eén wattpiek komt overeen met een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaard omstandigheden (Standard Test Conditions).

wattuur

Wattuur (Wh) is een eenheid die overeenkomt met de energie die wordt verbruikt of geleverd door een systeem met een vermogen van 1 watt gedurende 1 uur.

werkvloeistof

Werkvloeistof is een gas dat een "gesloten" cyclus van thermodynamische transformaties ondergaat om mechanische energie op te wekken, zoals dat het geval is bij een externe verbrandingsmotor zoals de Stirlingmotor.

wisselstroom (AC)

Wisselstroom (AC) is een elektrische stroom met een periodiek wisselende stroomrichting. De stroom transporteert afwisselend, twee keer per periode, gelijke hoeveelheden elektriciteit in de ene en in de andere richting.

WP

WP is de afkorting van "warmtepomp". Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit een externe natuurlijke bron (lucht of grond) haalt en die afgeeft aan een gebouw, een warmtenet op basis van water of ventilatielucht.

z

Zeer hoge temperatuur-warmtepomp (ZHT)

Bij een zeer hoge temperatuur-warmtepomp (WP) bereikt de temperatuur van de warmteoverdrachtvloeistof die in het retoursysteem circuleert meer dan 65°C. Dit systeem wordt meestal gekozen om de woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren zonder elektrische bijverwarming in een omgeving waar de buitentemperatuur kan dalen tot -20°C.

Zekeringhouder

Een zekeringhouder beschermt het elektrische circuit waarin hij is geplaatst tegen overbelasting en kortsluiting.

Zonne-energie

Zonne-energie is energie die gebruik maakt van fotovoltaïsche panelen of thermische zonne-energiecentrales om zonlicht op te vangen en vervolgens om te zetten in elektriciteit.

Zwarte Lievevrouw

De Zwarte Lievevrouw verwijst naar de Zwarte Lievevrouwstraat in Brussel waar 36 jaar lang de Directie-generaal (DG) Personen met een handicap gevestigd was. Deze bijnaam wordt echter nog vaak gebruikt, ook is al de DG Personen met een handicap in 2008 verhuisd naar de Financietoren tegenover de Kruidtuin, eveneens in Brussel.