Overslaan en naar de inhoud gaan
Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Wallonië?

Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Wallonië?

In het kort

Als prosument in Wallonië heb je de keuze tussen het capaciteits-/vast tarief en het proportioneel/werkelijk tarief. Voor dit laatste heb je een dubbele stroom- of communicerende slimme meter nodig. 

In Wallonië geldt het prosumententarief sinds 1 oktober 2020. Dit is een tarief voor het gebruik van de transmissie- en distributienetten voor elektriciteit
Het geldt voor:

  • consumenten zonder zonnepanelen
  • eigenaars van een zonnepaneleninstallatie (prosumenten) die meer elektriciteit verbruiken dan ze produceren
  • eigenaars van een fotovoltaïsche installatie (prosumenten) die elektriciteit verbruiken op een ander moment dan wanneer hun installatie elektriciteit produceert.
     

Keuze tussen twee tarieven

Als prosument kan je kiezen tussen twee tarieven:

  • Het capaciteits-/vast tarief
    Het wordt berekend op basis van het elektrisch vermogen van je installatie. Er wordt van uitgegaan dat je zelf 37,76% van je elektriciteitsproductie verbruikt. Het bedrag van het vast tarief wordt vastgesteld door de distributienetbeheerder (zie tabel op pagina 7 van dit document van de CWaPE).
     
  • Het proportioneel/werkelijk tarief
    Als je denkt dat je zelf meer dan 37,76% van je productie kan verbruiken, is dit tarief misschien interessanter voor jou. Daarvoor moet je een dubbele stroommeter of communicerende meter (of slimme meter) laten plaatsen. Het bedrag dat je wordt gefactureerd, is beperkt tot het bedrag dat je zou moeten betalen als je het capaciteitstarief had gekozen. 
     

Dubbele stroommeter of communicerende/slimme meter?

Je moet dit type meter laten plaatsen om te kunnen genieten van het proportioneel/werkelijk tarief voor prosumenten. Waarom? Omdat op die manier de afgenomen stroom en de aan het net teruggeleverde stroom kunnen worden verrekend. 

Maar wat is het verschil tussen een dubbele stroommeter en een communicerende meter? 

  • Met de communicerende/slimme meter kan je je verbruiksgegevens vanop afstand doorgeven aan je distributienetbeheerder (ORES of RESA) en verschillende nettarieven op verschillende tijdstippen toepassen. 
  • De dubbele stroommeter verrekent de afgenomen stroom en de aan het net teruggeleverde stroom, maar geeft de gegevens niet rechtstreeks door aan je distributienetbeheerder.

De installatie van een communicerende meter is momenteel gratis dankzij een premie die door het Waals Gewest wordt toegekend aan alle residentiële klanten (of ze nu hun eigen energie produceren of niet) die er een aanvragen, en dit tot 31/12/2023 (binnen de perken van de beschikbare budgetten).
 

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op