Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat zijn de verschillende types elektriciteitsmeters?

Wat zijn de verschillende types elektriciteitsmeters?

In het kort

Enkelvoudige of tweevoudige meter, exclusieve nachtmeter, slimme meter, budgetmeter, ... In totaal wordt er een onderscheid gemaakt tussen 6 verschillende types elektriciteitsmeters. Lees hier meer over de specifieke kenmerken van elk van deze meters. 

In totaal wordt er een onderscheid gemaakt tussen 6 types elektriciteitsmeters. Waarin verschillen ze van elkaar? Laten we het samen uitzoeken.

De enkelvoudige meter

Het tarief is altijd hetzelfde, of je nu overdag of 's nachts elektriciteit gebruikt.

De tweevoudige meter 

Deze heeft 2 tellers. Een teller toont je elektriciteitsverbruik overdag, de andere toont je elektriciteitsverbruik 's nachts en in het weekend.

De exclusieve nachtmeter 

Deze wordt gebruikt om het verbruik van je elektrische verwarming of boiler 's nachts te berekenen. Hij is steeds gekoppeld aan een (enkelvoudige of tweevoudige) hoofdmeter.

De drievoudige meter 

Met deze meter betaal je op bepaalde tijdstippen van de dag en de nacht minder voor het verbruik van je accumulatieverwarming, dankzij verschillende tarieven afhankelijk van het tijdstip van verbruik.

De digitale meter 

Deze slimme meter registreert je elektriciteitsverbruik elektronisch en stuurt dit op regelmatige tijdstippen door naar de netbeheerder. Hij doet hetzelfde met de hoeveelheid energie die je op het net injecteert, als je bijvoorbeeld je eigen elektriciteit produceert met fotovoltaïsche zonnepanelen.

De budgetmeter

Met deze meter betaal je op voorhand. Opladen kan via een oplaadpunt, een betaalterminal in kleine handelszaken of via een app indien je beschikt over een digitale meter. Voor elektriciteit kan dit een kastje zijn dat naast de oorspronkelijke meter wordt geplaatst. 

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op