Overslaan en naar de inhoud gaan

Ons injectietarief voor prosumenten

Produceer je meer elektriciteit dan je verbruikt? Verkoop ze aan ons voor een interessant tarief!

Afbeelding
slimme_meter_belgie

Al klant?

Het injectietarief voor zonnepaneleninstallaties die in 2024 worden geplaatst

Installatie in 2024

Je bent klant bij ons en rust je woning in 2024 uit met zonnepanelen? Goed idee! Vanaf 1 januari 2024 betaalt TotalEnergies je het injectietarief voor de elektriciteitsoverschotten die je aan het net afgeeft. Wees gerust. Je hoeft niets te doen om van dat tarief te genieten. Wij activeren het zelf automatisch.

Installatie vóór 2024

Zijn je zonnepanelen vóór 2024 geïnstalleerd? Je geniet momenteel van het systeem met de terugdraaiende teller. Je hoeft niets te ondernemen tot 31 december 2030. Pas dan wordt dat systeem vervangen door dat met het injectietarief en de slimme meter.

icon step1 white 160px

Zodra je distributienetbeheerder ons inlicht over de installatie van je zonnepanelen en je slimme meter – en dus over je overstap naar het injectietarief – brengen we je daarvan op de hoogte.

icon step2 white 160px

Dankzij je slimme meter kennen we de exacte hoeveelheid elektriciteit die je van het net afneemt en die je injecteert.

icon step3 white 160px

We verminderen je factuur met het bedrag dat we je verschuldigd zijn voor de elektriciteit die je op het net hebt geplaatst. Dat tarief hangt af van je metertype.

Nog geen klant?

Word klant en geniet van ons voordelige injectietarief

Als je zonnepanelen plaatst na 1 januari 2024 en beschikt over een slimme meter, word dan klant bij ons. Je krijgt dan een goede prijs voor het elektriciteitsoverschot (dat je zelf hebt geproduceerd, maar niet hebt verbruikt) dat je op het net injecteert. Wij regelen alle formaliteiten zodat je van het interessante injectietarief geniet.

Afbeelding
toit vert bon investissement isolation - isolatie groen dak goede investering fiscale aftrek
Afbeelding
Solar1

Het injectietarief, wat is dat en hoe werkt het?

In Wallonië weten we vanaf 1 januari 2024, dankzij je slimme meter, precies hoeveel energie je op het net zet. En voor die afgegeven energie ontvang je een financiële vergoeding: het injectietarief of de injectievergoeding.

Concreet gaat dat zo:

Stel dat je 2.000 kWh/jaar verbruikt en 1.500 kWh op het net plaatst. In dat geval rekenen we je de 2.000 kWh aan die je van het net hebt genomen. Voor de 1.500 kWh die je injecteert, krijg je een vergoeding, het injectietarief.

Voor wie geldt het injectietarief?

Worden je zonnepanelen geïnstalleerd in 2024 – vanaf 1 januari 2024 – dan geldt het injectietarief als:

  • het maximale productievermogen van je installatie kleiner of gelijk is aan 10 kVA
  • je een slimme meter* hebt

Het injectietarief wordt automatisch toegepast. Je hoeft niets te doen.

* Vanaf januari 2024 ben je verplicht een slimme meter te laten plaatsen wanneer je zonnepanelen laat installeren. Je netbeheerder zal contact met je opnemen om de meter bij jou te installeren.

Heb je je zonnepanelen laten plaatsen vóór 2024? Dan geniet je nog altijd van het systeem met de terugdraaiende teller, tot 31 december 2030.

Afbeelding
Solarpanelinstallation1

Veelgestelde vragen over het injectietarief in Wallonië