Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is het prosumententarief? Hoeveel kost het?

Wat is het prosumententarief? Hoeveel kost het?

In het kort
Sinds oktober 2020 wordt het prosumententarief (een samentrekking van 'producent' en 'consument') aangerekend aan elke eigenaar van een fotovoltaïsche installatie voor het gebruik van de transmissie- en distributienetten voor elektriciteit.

Ben je eigenaar van een fotovoltaïsche installatie? Dan ben je een zogenaamde ‘prosument”. Dit neologisme is een samentrekking van twee Engelse termen: “producer” (producent) en “consumer” (consument). Je bent zowel producent als consument van elektriciteit.

Het prosumententarief

Als je alleen consument bent, betaal je taksen en distributiekosten voor het gebruik en het onderhoud van het elektriciteitsdistributienet. Wanneer je elektriciteit injecteert op dit net, maak je gebruik van hetzelfde net. Daarom wordt je gevraagd te betalen voor het gebruik en onderhoud van het net onder de vorm van een taks. Deze taks is van toepassing sinds oktober 2020 en heeft betrekking op alle eigenaars van fotovoltaïsche panelen of andere installaties voor gedecentraliseerde energieproductie met een vermogen van minder dan 10 kVA waarvoor het compensatiesysteem geldt.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op