Overslaan en naar de inhoud gaan
Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Vlaanderen?

Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Vlaanderen?

In het kort

In Vlaanderen geldt een systeem met injectietarief voor eigenaars van bepaalde fotovoltaïsche installaties. Als je een digitale meter hebt, kunnen wij het overschot aan elektriciteit dat je op het net injecteert terugkopen.

Heb je zonnepanelen op je woning in Vlaanderen? Sinds 2021 geldt een nieuw systeem met injectietarief voor eigenaars

  • van zonnepanelen ouder dan 15 jaar of geïnstalleerd na 1 januari 2021, met een maximaal vermogen van 10 kVA;
     
  • die een digitale meter hebben.
     

Waarom een digitale meter? 

Met een digitale meter kunnen we je elektriciteitsverbruik en de hoeveelheid die je op het net injecteert nauwkeurig berekenen. Je krijgt van ons een vergoeding voor dit geïnjecteerde volume, dus je betaalt enkel voor de energie die je verbruikt. 

Om deze meter te verkrijgen (als je er nog geen hebt), hoef je zelf niets te doen. Ze worden geleidelijk aan geïnstalleerd door Fluvius, de distributienetbeheerder in Vlaanderen, die contact met je opneemt wanneer jij aan de beurt bent.
 

De vergoeding voor je overtollige energie

Zoals gezegd, als je een digitale meter hebt, kopen wij de overtollige elektriciteit die je op het net injecteert terug. Tegen welk tarief? Lees meer over je persoonlijk tarief in Mijn klantenzone.

Als je niet wilt dat wij dit overschot terugkopen, moet je ons daar uitdrukkelijk van op de hoogte brengen. Je kan je injectie ook laten vergoeden door een andere energieleverancier of de terugkoop helemaal weigeren. In dat laatste geval wordt de geïnjecteerde elektriciteit beheerd door Fluvius en teruggekocht tegen een prijs van € 0 /kWh. 
 

In afwachting van de digitale meter: het prosumententarief

Als je (nog) geen digitale meter hebt en dus gebruikmaakt van het oude systeem met de terugdraaiende teller, moet je een vergoeding betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet: het prosumententarief. Zodra je overschakelt naar het nieuwe systeem met injectietarief, hoef je dit prosumententarief niet meer te betalen.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op