Overslaan en naar de inhoud gaan
Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Brussel?

Tarieven en meters: wat is de regelgeving in Brussel?

In het kort

In Brussel geldt een systeem met injectietarief voor eigenaars van bepaalde fotovoltaïsche installaties met een slimme meter, waardoor wij je overtollige, op het net geïnjecteerde elektriciteit kunnen kopen.

Heb je zonnepanelen op je woning in Brussel? Sinds november 2021 geldt een nieuw systeem met injectietarief voor eigenaars

  • van zonnepanelen ouder dan 15 jaar of geïnstalleerd na november 2021, met een maximaal vermogen van 5 kVA;
     
  • die een slimme meter (ook wel digitale meter genoemd) of bidirectionele meter hebben. 

Hoe werkt het injectietarief?

Dankzij je slimme of bidirectionele meter weten wij precies hoeveel energie je op het net injecteert. En voor deze injectie krijg je een financiële vergoeding: het injectietarief. Lees meer over je persoonlijk tarief in Mijn klantenzone.

De slimme meter in Brussel

De slimme meter wordt door Sibelga, de distributienetbeheerder in Brussel, gratis geïnstalleerd bij nieuwe eigenaars van een fotovoltaïsche installatie op een bestaand gebouw, die dus hun eigen elektriciteit produceren met behulp van zonnepanelen.

Sibelga installeert de meter ook in het kader van moderniseringswerken, waarbij een grootschalige installatie van 40.000 meter per jaar in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest pas in 2023 is gepland.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op