Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe kan je energiedelen?

Hoe kan je energiedelen?

In het kort

Afhankelijk van de regio waarin je woont, kan je op verschillende manieren aan energiedelen doen. We lijsten de mogelijkheden voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië op in een handig overzicht. 

Energiedelen in Vlaanderen

Energiedelen in één gebouw
Als je in een appartementsgebouw woont mét digitale meter, kan je ervoor kiezen om energie te delen met de blok. De deelnemers stellen een beheerder aan die optreedt als verantwoordelijke tussen Fluvius en de energiedeelgroep. Elke deelnemer heeft een digitale meter en een individuele aansluiting op het Fluvius-net. Je kan een injectie aan anderen geven én ontvangen.

Energiedelen met jezelf
Voor particulieren met meerdere verblijven is het slim om de energie met jezelf te delen. Je hebt als netgebruiker dan wel minstens twee toegangspunten nodig op het Fluvius-net en één punt met eigen energieproductie. Zo injecteer je bijvoorbeeld makkelijk energie naar je buitenverblijf aan zee.

Energiegemeenschappen van burgers (EGB)
Particulieren kunnen zich – naast lokale overheden en ondernemingen – verenigen in een energiegemeenschap. Het doel? Collectief energie uitwisselen en samen investeren in duurzame opwekkingsvormen zoals batterijen of elektrische oplaadmogelijkheden. 

Hernieuwbare energiegemeenschap (HEG)
In principe hetzelfde als een energiegemeenschap van burgers, maar in deze energiegemeenschap slaat enkel hernieuwbare energie de klok. Als deelnemer kan je je injectie delen met anderen of zelf afnemen. De hernieuwbare installatie is eigendom van de gemeenschap. 

Persoon-aan-persoonverkoop
Je kan er ook voor kiezen om je overige energie te verkopen aan geïnteresseerde afnemers. Denk aan familie, een buur of vrienden. Je hoeft hier geen geld voor te vragen, maar het kan wel. Door middel van een contract leg je hier afspraken vast met de actieve afnemer.

Meervoudige persoon-aan-persoonverkoop
Hetzelfde als een gewone persoon-aan-persoonverkoop, maar met meerdere actieve afnemers die aan één afnemer verkopen. Let op: het omgekeerde mag niet! Eén energiedeler mag zijn stroom niet verkopen aan meerdere actieve afnemers. Denk altijd na over goede afspraken en een contract.
 

Energiedelen in Brussel

Peer-to-peer
Tussen twee woningen deel je makkelijk energie via het principe van peer-to-peer. Het overschot aan bijvoorbeeld zonne-energie gaat dan rechtstreeks naar je buurman, familielid of vriend op het moment van productie. Je mag overigens kiezen wie: in Brussel zijn er geen beperkingen. Je moet wel binnen het gewest blijven én het delen moet tussen twee energiemeters gebeuren.

Gezamenlijk optredende afnemers in één gebouw
Als appartementsbewoner kan je energie delen met de rest van het gebouw. Veel gedeelde energie wordt al gebruikt voor gemeenschappelijke delen zoals de lift, het licht in de gangen en de garage. Het overschot kan je makkelijk delen met andere bewoners

Energiegemeenschappen
Particulieren sluiten zich ook in Brussel aan bij energiegemeenschappen. Als lid van een energiegemeenschap betaal je minder voor je elektriciteit en krijg je gegarandeerd hernieuwbare en lokale energie binnen, zelfs als je zelf geen installatie voor hernieuwbare energie kan installeren. Brussel biedt facilitators aan die initiatiefnemers begeleiden in het volledige proces van energiedelen. 
 

Energiedelen in Wallonië

In Wallonië staat energiedelen nog volop in de steigers. In principe zullen (hernieuwbare) energiegemeenschappen mogelijk zijn. Meer informatie vind je via de website van Energie Wallonie
 

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op