Overslaan en naar de inhoud gaan
Verandert mijn energieprijs tijdens de looptijd van mijn contract?

Verandert mijn energieprijs tijdens de looptijd van mijn contract?

In het kort

Bij een vast tarief ligt je energieprijs vast voor 12 maanden. Een vast contract betekent zekerheid op het vlak van je kosten. Je betaalt een vast tarief gedurende de volledige looptijd van je contract.

Bij een vast tarief wordt je energieprijs vastgelegd voor een jaar. De prijs blijft dus dezelfde gedurende deze twaalf maanden.

Is een vast tarief dan interessant?

Wanneer de marktprijzen zeer volatiel zijn, kan een vast tarief zeer duur zijn als je een contract met dit type tariefformule tekent op een moment dat de marktprijzen zeer hoog zijn. Omgekeerd, wanneer de prijzen extreem laag zijn – zoals dat bijvoorbeeld het geval was tijdens de COVID-periode – is het interessanter om een contract af te sluiten waarbij de energieprijs wordt vastgelegd op langere termijn.

In een stabiele markt zoals we die voor de crisis kenden, waren zowel vaste als variabele producten aantrekkelijk omdat de marktprijzen weinig schommelden. Toen was het de prijs van het jaarabonnement die je keuze kon beïnvloeden.

De terugkeer van de vaste tarieven

De prijzen op de energiemarkt dalen sinds december 2022. TotalEnergies lanceert daarom opnieuw vaste contracten. Bij zo’n contract wordt je prijs vastgelegd voor een looptijd van 1 jaar. Een vast contract betekent zekerheid op het vlak van je kosten. Je betaalt een vast tarief gedurende de volledige looptijd van je contract. Je hebt dan wel zekerheid, maar weet dat je niet zal profiteren van prijsdalingen op de markt. In een stabiele markt is een vast contract duurder, omdat er een risicopremie wordt toegevoegd aan de prijs.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op