Overslaan en naar de inhoud gaan
Waarom moet ik mijn ketel laten onderhouden?

Waarom moet ik mijn ketel laten onderhouden?

In het kort

Met een onderhoudscontract wordt je ketel grondig gecontroleerd voor meer veiligheid en een langere levensduur van je centrale verwarming, die daardoor tot 12% minder gas of stookolie kan verbruiken.

Waarom zou je een jaarlijks onderhoud voorzien voor je ketel, of deze nu met gas of stookolie werkt? Omdat een goed onderhouden ketel veiliger is, langer meegaat en tot 12% minder verbruikt dan een ketel die niet regelmatig wordt gecontroleerd. Een groot voordeel voor je gemoedsrust en je portemonnee.

Meer veiligheid

Regelmatig onderhoud van je ketel biedt je meer veiligheid. De verwarmingsinstallateur reinigt en onderhoudt immers verschillende onderdelen (zie ons lastenboek) van je centrale verwarming, maar hij/zij controleert ook of het verbrandingsmechanisme goed werkt. 

Het is namelijk essentieel dat deze verbranding perfect verloopt, anders stoot de ketel koolmonoxide (CO) uit, een gevaarlijk gas dat binnenshuis vervuiling en ernstige vergiftiging kan veroorzaken. 

Een verzekeringskwestie

Het is trouwens niet voor niets dat je bij een schadegeval met je verwarmingsinstallatie een bewijs van deze keuring moet kunnen voorleggen aan je verzekeringsmaatschappij. Bewaar het wettelijke attest dat de erkende technicus je na zijn/haar bezoek geeft. Je moet het ook voorleggen aan de overheidsinstanties (bijvoorbeeld Leefmilieu Brussel) die je installatie komen inspecteren. 

Een wettelijke verplichting

Bovendien is het onderhoud van je ketel (in Vlaanderen) of de periodieke keuring ervan (in Brussel en Wallonië) wettelijk verplicht. Het goede nieuws is dat deze controle, die bestaat uit een grondige verificatie van de goede werking van je ketel, is inbegrepen in de onderhoudsservice die wij je aanbieden als je een onderhoudscontract met ons hebt afgesloten.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op