Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe verloopt de installatie van mijn zonnepanelen?

Hoe verloopt de installatie van mijn zonnepanelen?

In het kort

Van de offerteaanvraag tot de verlaging van je voorschotten en de keuring van je installatie door een erkend organisme: de installatie van je zonnepanelen verloopt in 8 stappen.

Stap 1
Offerteaanvraag
Stap 2
Een afspraak maken
Stap 3
Aanvaarding van de offerte
Stap 4
Planning / facturatie
Stap 5
Installatie
Stap 6
Goedkeuring van de installatie
Stap 7
Productie
Stap 8
Aanpassing van de voorschotten

 

De installatie van je zonnepanelen door TotalEnergies verloopt in 7 stappen.

Stap 1: de offerteaanvraag

Graag een offerte voor je zonnepanelen? Vul dan de online offerteaanvraag in. Je doet dit best als eigenaar van de woning in kwestie.
 

Stap 2: een afspraak maken

Binnen 2 tot 3 dagen na je offerteaanvraag nemen wij contact met je op om een bezoek van onze commerciële vertegenwoordiger in te plannen. Deze afspraak vindt 15 dagen tot 3 maanden later plaats.

 

Afbeelding
zonnepanelen

 

Stap 3: de ontvangst van de prijsopgave en de aanvaarding van de offerte

Onze commerciële vertegenwoordiger peilt naar je behoeften en voert een haalbaarheidsanalyse uit. Hij licht ook de verschillende opties toe en stelt een offerte op maat voor je op. Hiervoor neemt hij enkele foto’s ter plaatse. Zorg er dus voor dat hij toegang heeft tot je meter en je zekeringskast. 
 

Stap 4: de planning en de facturatie

Heb je onze offerte aanvaard? Ons team neemt contact met je op om de installatie in te plannen. Dit gebeurt meestal binnen 6 tot 9 maanden na de ondertekening van je offerte. Dit is ook het moment waarop je de eerste schijven moet betalen.
 

Stap 5: de eigenlijke installatie

De installatie gebeurt in 2 fasen, die meerdere dagen in beslag kunnen nemen:

  • De installatie van de zonnepanelen en de omvormer door ons installatieteam.
  • De elektrische aansluiting door een technicus.
     

Stap 6: de keuring door een erkend organisme

Zodra je zonnepanelen zijn geïnstalleerd en aangesloten, moet een erkend keuringsorganisme je installatie keuren en certificeren. Maak je geen zorgen: wij nemen contact op met hen en maken daarna een afspraak met jou. Wij zorgen ook voor de administratieve opvolging.
 

Stap 7: de productie

Zodra je installatie is gecertificeerd en de nodige documenten naar je netbeheerder zijn gestuurd, word je officieel je eigen elektriciteitsproducent. Vergeet niet je verzekeraar te verwittigen.
 

Stap 8: de aanpassing van je voorschotbedrag

Vanaf nu produceer je je eigen elektriciteit. Je zal dus automatisch minder elektriciteit van het net afnemen. Het bedrag van de voorschotten die je aan ons overmaakt, moet bijgevolg worden aangepast.
Die aanpassing neemt enige tijd in beslag. De installatie van je panelen moet namelijk goedgekeurd worden door een erkend organisme en dit kan enige tijd duren. Bovendien ontvangt TotalEnergies pas de gegevens nadat deze zijn verwerkt door je distributienetbeheerder. Deze verwerking kan enige tijd in beslag nemen.

We verlagen je voorschotbedrag al

We stellen je daarom voor om je voorschot al in redelijke mate te verlagen, ook al heeft je netbeheerder je installatie nog niet verwerkt en heb je nog geen volledig jaar elektriciteit geproduceerd.

NB: het is belangrijk dat je verbruik in die periode ook ‘redelijk’ blijft, want we schatten het lagere voorschotbedrag op basis van je zonnepanelen en je huidige verbruik. Je vermijdt zo onaangename verrassingen wanneer je je jaarafrekening krijgt.

Hoe vraag je de aanpassing aan?

Zodra je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je ons vragen om je voorschot aan te passen. Je doet dat door het formulier op deze pagina in te vullen, of tijdens een chat met een van onze experts.

En daarna?

Wanneer je netbeheerder je installatie heeft goedgekeurd, stellen we een afrekening op om duidelijke einde te stellen aan de verbruiksperiode zonder zonnepanelen.
Vervolgens passen we je voorschotbedrag aan rekening houdend met je verbruik van het voorbije jaar en de geschatte productie van je zonnepanelen. Pas na een volledig productiejaar kunnen we het voorschotbedrag preciezer berekenen op basis van je verbruik en je werkelijke productie.
Met die stappen vermijd je onaangename verrassingen bij je jaarafrekening.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op