Hoe wordt de variabele prijs berekend?
Je verbruik tijdens het vorige jaar en de energieprijs bepalen het bedrag van je voorschotfacturen. Bij een variabel tarief schommelt die energieprijs en wordt je voorschot mogelijk regelmatig aangepast.
Om het bedrag van je voorschot voor gas en/of elektriciteit te bepalen, baseren we ons enerzijds op je jaarlijkse energieverbruik en anderzijds op de prijs van die energie:
- Het jaarlijkse energieverbruik is eerder een schatting, want we kennen vooraf de exacte hoeveelheid gas en/of elektriciteit niet die je het komende jaar zal verbruiken;
- Je energieprijs wordt bij een variabel tarief ook geschat. Voor de schatting baseren we ons op de prognoses voor de prijzen op de energiemarkt in de volgende twaalf maanden.
Hoe schatten we je verbruik?
Om je toekomstige gas- en/of elektriciteitsverbruik te schatten en die schatting zo goed mogelijk op de realiteit af te stemmen, baseren we ons op je werkelijke verbruik van het vorige jaar. We kennen dat effectieve verbruik doordat je de stand van je gas- en/of elektriciteitsmeter opneemt naar aanleiding van de jaarafrekening.
Corrigeer in de loop van het jaar
Wil je zeker zijn dat je voorschotten volstaan om geen toeslag te moeten betalen op het ogenblik van de jaarafrekening? Neem je meterstanden elke twee à drie maanden op, en surf daarna naar Mijn klantenzone. Klik op ‘Verbruik’ en dan op ‘Mijn meterstanden’. Je kan je tussentijdse meterstanden invoeren en snel nagaan of het bedrag van je voorschotfactuur overeenstemt met je werkelijke verbruik.
Is dat niet het geval? Je kan je voorschot aanpassen door te klikken op ‘Facturen’ en op ‘Wijzigen’.
Hoe berekenen we de prijs van je energie?
Bij een variabel tarief schommelt de prijs van het gas en/of de elektriciteit die je verbruikt al naargelang de prijs op de energiemarkt stijgt of daalt. Deze schommelingen hangen af van allerlei factoren (het weer, de geopolitieke situatie, de toeleveringsomstandigheden van gas of elektriciteit enz.), die kunnen wisselen van maand tot maand. We gaan dus om de drie maanden na hoe de energieprijs ervoor staat op de markt. Als die fors stijgt of daalt, stellen we je voor om je voorschotbedrag daaraan aan te passen. En je bent uiteraard altijd vrij om die aanpassing te aanvaarden.
Waarom om de drie maanden?
Je voorschotbedrag zou eigenlijk elke maand kunnen veranderen. Maar volgens ons is het beter om die veranderingen te beperken zodat jij je energiebudget makkelijker kan beheren. Daarom blijft je voorschot minstens drie maanden lang stabiel en stellen we je alleen voor om het te wijzigen als we een groot verschil vaststellen tussen het voorschotbedrag dat je betaalt en de werkelijke prijs van de energie.