Netwerktarieven: wat verandert er in 2025?
In 2025 stijgen de netwerktarieven in het hele land. Deze stijging komt door investeringen die nodig zijn om het elektriciteitsnet te moderniseren en te versterken.
Netwerktarieven in 2025 in Vlaanderen
Voor elektriciteit zal een gemiddeld huishouden in Vlaanderen (met een verbruik van 3.500 kWh per jaar) de distributiekosten zien stijgen met ongeveer 120 euro. Dat is circa 33% méér in vergelijking met 2024. Voor aardgas is de impact minder uitgesproken: een gezin dat 17.000 kWh aardgas per jaar verbruikt, zal ongeveer 15 euro extra betalen. Dat is een stijging van 6%.
Netwerktarieven in 2025 in Brussel
De netwerktarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen ook in Brussel vanaf 1 januari. Een gemiddeld gezin zal op jaarbasis ongeveer 50 euro meer moeten betalen.
Netwerktarieven in 2025 in Wallonië
De netwerktarieven voor elektriciteit en gas zullen in 2025 met gemiddeld 14% stijgen ten opzichte van 2024. Er is ook goed nieuws: de ELIA-toeslag wordt verlaagd. Hierdoor zou de energiefactuur van een Waalse consument in 2025 met ongeveer 30 euro dalen.
Deze aanpassingen zijn weliswaar onvermijdelijk, maar weerspiegelen de inspanningen om de energietransitie in België te ondersteunen en de energie-infrastructuur te moderniseren. Ze vormen echter ook een uitdaging voor huishoudens die geconfronteerd worden met een verhoogde druk op hun koopkracht.
Hoe evolueerde de energieprijs per kWh in België doorheen de jaren?
Evolutie van de elektriciteitsprijs €/kWh
Evolutie van de gasprijs €/kWh
Deze tarieven worden ter indicatie gepresenteerd en vormen in geen geval een contractueel aanbod. Raadpleeg deze pagina voor de toegepaste tarieven.
Betaalt u uw energie tegen een eerlijke prijs?
Vergelijk onze aanbiedingen in 5 minuten en vind het ideale energiecontract.
De energieprijzen duiken naar beneden tijdens de coronacrisis van 2020
De COVID-19-pandemie legt de wereld letterlijk stil vanaf maart 2020.
Het resultaat: een heel beperkte inflatie (gemiddeld jaarpercentage van 0,74 %) ten opzichte van 2019 (gemiddeld jaarpercentage van 1,47 %) en prijzen in vrije val.
De prijzen schieten in 2021 weer omhoog door het onevenwicht tussen vraag en aanbod
De energieprijzen stijgen fors in 2021. De oorzaak: het beperkte aanbod terwijl de vraag naar elektriciteit opveert door het herstel van de economie. Het verstoort het evenwicht tussen vraag en aanbod.
2022: de energieprijzen gaan door het dak als gevolg van de oorlog in Oekraïne
De geopolitieke context kan ook zwaar wegen op de ontwikkeling van de energieprijzen. Als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daaropvolgende Europese sancties schroeven de Russen hun gasleveringen terug en kopen alle lidstaten van de EU tegelijk aardgas aan om hun voorraden aan te vullen. Daardoor stijgt de vraag aanzienlijk net voor de winter.
2023 en 2024: de vraag neemt af
Geleidelijk keren de gas- en elektriciteitsprijzen terug naar hun niveaus van voor de oorlog in Oekraïne. De prijsdaling is hoofdzakelijk te danken aan een kleinere vraag naar energie. Het weer is zacht en we leveren allemaal een inspanning om ons energieverbruik te verminderen.
Prijs/kWh: wat brengt de toekomst?
Niemand kan met zekerheid voorspellen hoe de geopolitieke spanningen in de wereld zullen evolueren of welke gevolgen ze kunnen hebben voor de gas- en elektriciteitsprijs in ons land.
De experts weten ook niet hoe de weersomstandigheden zullen zijn. Wat mogen we dan verwachten in 2025 en de jaren daarna?
Iets hogere gasprijzen
Europa (en dus ook België) heeft mogelijk toeleveringsproblemen in 2025 en 2026. Misschien betaal je in die periode dus iets meer. Maar vanaf 2027-2028 daalt de gemiddelde gasprijs wellicht door een ruimer aanbod, onder meer omdat meer vloeibaar aardgas (of liquefied natural gas, lng) wordt geleverd.
Dezelfde prijzen voor elektriciteit, in eerste instantie
Omdat de elektriciteitsprijzen gekoppeld zijn aan de prijzen voor gas (lees wat dat betreft het artikel ‘Waarom hangt de elektriciteitsprijs af van de gasprijs?’), zullen ze waarschijnlijk niet meteen dalen. Goed nieuws evenwel voor 2028: elektriciteit zou minder duur moeten worden, omdat nieuwe middelen voor de productie van hernieuwbare energie worden ingezet, de geproduceerde elektriciteit beter wordt opgeslagen en de vraag nauwkeuriger wordt beheerd.
Betaalt u uw energie tegen een eerlijke prijs?
Vergelijk onze aanbiedingen in 5 minuten en vind het ideale energiecontract.
Kan de productie van hernieuwbare energie de elektriciteitsprijs doen dalen?
Opdat hernieuwbare (zonne- en wind)energie een beduidende impact heeft op de elektriciteitsprijs, moet de zon constant schijnen en de wind continu waaien. Dat is natuurlijk niet zo. Een mogelijke oplossing is om de geproduceerde elektriciteit meer op te slagen (via batterijen bijvoorbeeld). Zo kan die worden benut wanneer er geen zonne- en windenergie is.
Hoe beïnvloedt de energietransitie de energieprijs per kWh?
België streeft naar een CO2-neutrale samenleving tegen 2050. Gas en elektriciteit blijven alleen betaalbaar onder twee voorwaarden:
· een betere energie-efficiëntie, die we kunnen behalen door bijvoorbeeld het E-peil (of de energieprestaties van gebouwen) van onze woningen te verbeteren;
· een rationeel energieverbruik, dat wil zeggen: een beperking van ons energieverbruik door te kiezen voor elektrische mobiliteit of een energiezuiniger verwarmingssysteem.
Hoe beïnvloedt het Europese energiebeleid de prijs per kWh?
De beslissingen van de Europese Unie hebben zeker een impact op de prijs die je voor je energie betaalt. Zo heeft de EU in mei 2024 beslist om de elektriciteitsmarkt structureel te hervormen, wat toelaat om de prijzen te stabiliseren.
Maar opgelet: zelfs als de prijs van elektriciteit en aardgas stabiliseert – of daalt – kan je totale energiekost duurder worden, zoals dat het geval was tijdens het eerste kwartaal van 2024. Volgens Eurostat (het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie) was die stijging te wijten aan de verlaging van subsidies, tegemoetkomingen en andere belastingverminderingen die de overheden aan de consumenten hadden toegekend.