Gasprijs evolutie
Je begrijpt nu hoe je gasprijs opgebouwd is. Belangrijk om in het achterhoofd te houden: de prijzen evolueren. Dat geldt voor gas maar ook voor andere vormen van energie. Zoals eerder al aangehaald, is TotalEnergies afhankelijk van de groothandelsprijs. Die varieert in de eerste plaats op het ritme van vraag en aanbod. Over het algemeen is dat dus een curve met regelmatige pieken en dalen. Tijdens de energiecrisis lag de gasprijs beduidend hoger, intussen zijn de tarieven opnieuw genormaliseerd.
Gasprijstrend (€/kWh)
Deze tarieven worden ter indicatie gepresenteerd en vormen in geen geval een contractueel aanbod. Raadpleeg deze pagina voor de toegepaste tarieven.
Gasprijs uitgelegd
Energiekost: ca. 60%
TotalEnergies koopt in grote hoeveelheden gas aan en verkoopt deze vervolgens aan particulieren, zelfstandigen en ondernemers en grote bedrijven. De prijs die je voor de energiekost betaalt, wordt dus door TotalEnergies zelf bepaald, maar is afhankelijk van de prijs op de groothandelsmarkt. Daarnaast spelen nog andere elementen een rol. Denk maar aan het volume dat je afneemt en je type contract: vast of variabel. In deze energiekost zit ook nog een soort abonnementskost verrekend (voor alle administratieve kosten). Volgens de CREG bedraagt de energiekost zo’n 60% van de totale kostprijs die je betaalt.
Distributiekosten: ca. 20%
Het gas dat TotalEnergies aankoopt moet natuurlijk nog tot in jouw woning geraken. Daar komen de zogenaamde distributiebeheerders (Elia en Fluxys) en de netbeheerder (Fluvius) in the picture. Als consument betaal je dus distributie- of netkosten om het gas naar je huis, appartement of bedrijf te transporteren. Gemiddeld gaat zo’n 20% van het bedrag dat jij aan TotalEnergies betaalt naar de netbeheerders. Jij moet hier niets voor doen, je leverancier stort het bedrag door.
Taksen, belastingen, heffingen en co: ca. 20%
De overige 20% van de totaalprijs die je voor gas betaalt, stort TotalEnergies door naar allerhande overheidsinstanties. In je energieprijs zitten namelijk ook accijnzen, diverse heffingen, 6% btw (vroeger was dit 21% btw) én een bijdrage voor het energiefonds.
De prijzen voor gas in België: 2023 vs. 2024
Een gemiddeld gezin in Vlaanderen verbruikt op jaarbasis zo’n 17.000 kWh gas (bron: VREG). Enkel voor de nettarieven komt dit neer op circa 245 euro (incl. btw). Dat bedrag ligt zo’n 8% of 18 euro hoger dan in 2023.
Als we kijken naar de totaalprijs voor gas op jaarbasis, komt dit volgens de Energiewijzer van VREG neer op zo’n 1396 euro per jaar (mei 2024). In mei 2023 lag de jaarprijs voor hetzelfde verbruik hoger: ca. 1679 euro. Als we naar de gemiddelde prijs per kWh kijken zien we dat de prijs in mei 2023 zo’n 0,10 euro bedroeg. In mei 2024 bedroeg de gemiddelde prijs per kWh 0,08 euro. Onderstaande grafiek van VREG Energiewijzer toont de prijs voor 1 kilowattuur gas.
Bereken het bedrag van je gasrekening
TotalEnergies biedt energiecontracten aan voor gas, elektriciteit en gas én elektriciteit. En dit zowel voor consumenten als voor professionals. Het is altijd mogelijk om eerst een simulatie te maken en te achterhalen welke formule het best bij je past.
Gas in kilowattuur of in kuub (m3)?
Als je naar een energiefactuur kijkt, zie je dat nagenoeg elke energieleverancier kilowattuur als eenheid gebruikt. Kijk je daarna even op je gasmeter? Dan staat daar een eenheid in m³. Is dat dan hetzelfde? Nee! Alles hangt af van de samenstelling van het gas in jouw regio. Er bestaat immers rijk gas en arm gas. Wie laagcalorisch of arm gas ontvangt, verbruikt in volume méér dan iemand die hoogcalorisch of rijk gas ontvangt.
Je netbeheerder kan op basis van je adres aangeven welk type gas er bij jou geleverd wordt. Om alles om te zetten van kuub gas naar kilowattuur, wordt een omrekeningscoëfficiënt gebruikt.
Laagcalorisch of arm gas
Ontvang je arm gas? Dan verbruik je meer in volume en wordt er een lagere omrekeningscoëfficiënt gebruikt om de hoeveelheid gas om te zetten naar kWh. De coëfficiënt bedraagt 10,26. Dat betekent dat 1.000 m³ overeenkomt met 10.260 kWh.
Hoogcalorisch of rijk gas
Ontvang je rijk gas? Dan verbruik je minder in volume en wordt er een hogere omrekeningscoëfficiënt gebruikt om de hoeveelheid gas om te zetten naar kWh. De coëfficiënt bedraagt 11,51. Dat betekent dat 1.000 m³ overeenkomt met 11.510 kWh.
Hoe 1 m³ gas omzetten in kWh?
Om 1 m³ gas om te zetten in kWh, moet je de omrekeningscoëfficiënt van aardgas kennen. Dit is de maximale hoeveelheid warmte die kan worden verkregen door gas te verbranden. Deze waarde varieert afhankelijk van de maand en de plaats waar je op het gasnet bent aangesloten.
Waar vind je de coëfficiënt?
De coëfficiënt staat meestal vermeld op de gasfacturen of kan worden verkregen bij je energieleverancier.
Formule voor de omzetting:
Verbruik in kWh = Verbruik in m³ * Coëfficiënt
Rekenvoorbeeld:
Stel dat je dit jaar 2000 m³ gas hebt verbruikt. Je omrekeningscoëfficiënt is 11,6 kWh/m³.
2000 m³ x 11,6 = 23.200 kWh
Vast of variabel contract? Dit is de invloed op je gasprijs
De eerste knoop die je moet doorhakken wanneer je een nieuw energiecontract wil afsluiten? Ga je voor een vast energiecontract of wil je profiteren van de marktschommelingen en kies je dus een variabel tarief. Beide mogelijkheden bieden voor- en nadelen.
Wie het belangrijk vindt om op voorhand te weten welk budget hij of zij voor aardgas moet voorzien gedurende een jaar, kan maar beter kiezen voor een contract met vaste prijs. Hierdoor ben je gedurende een jaar beschermd tegen eventuele prijsstijgingen.
Vind je flexibiliteit net belangrijk en wil je profiteren van kortingen zodra de marktprijzen voor gas zakken? Dan is een variabel contract helemaal je ding.
Goed om te weten: je betaalt per kWh gas niet hetzelfde bedrag. Bij een vast contract met looptijd van één jaar zit een bepaalde risicopremie ingecalculeerd om eventuele prijsstijgingen op te vangen. Een variabel contract biedt dus de meest marktconforme prijzen.
Vast of variabel energiecontract ?
Welk energietarief past bij jou?
Als de marktprijzen voor energie dalen, wil je er dan meteen mee van profiteren en besparen?
Je wil meteen genieten van een verlaagde prijs, maar je weet dat de energieprijs ook weer kan stijgen?
Je vindt het heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen prijsstijgingen op de energiemarkt?
Betaal je liever elke maand dezelfde prijs voor je energie, ook al is die prijs iets hoger?
3 verschillende formules voor gas
TotalEnergies houdt van transparantie en eenvoud en biedt daarom slechts drie verschillende formules aan voor gas: Pixie, Pixel en Pixel Next. Wie in aanmerking komt voor een sociaal tarief, kan daarvoor uiteraard ook bij TotalEnergies terecht.
Jouw producten
100% groene en Belgische elektriciteit met exclusieve kortingen voor duurzame energie.
- Variabel of vast, zorgvuldig berekend tarief
- Groene, Belgische elektriciteit
- Telefonische dienstverlening door een expert
- Inzicht in je totaal verbruik en tot op het toestel
- Exclusieve kortingen op je ketelonderhoud, op zonnepanelen, een laadpaal
Ons meest voordelig tarief. Met een 100% digitale service.
- Voordelig variabel tarief
- 100% digitale service
- Online beheer van je dossier of in de App (facturen, voorschot,...)
Inzicht in je verbruik en gepersonaliseerde tips om te besparen.
- Variabel of vast, zorgvuldig berekend tarief
- Groene elektriciteit
- 100% digitale service, online of via je App
- Inzicht in je totaal verbruik en tot op het toestel
Simuleer de prijs van je gas
Vooraleer je een contract bij TotalEnergies afsluit, raden we je aan om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. We hebben immers diverse formules en daar hangen telkens andere services en voordelen aan vast. Je gasprijs simuleren is heel eenvoudig en volledig vrijblijvend.
Het is makkelijk als je je verbruik op jaarbasis (in kWh) kent. Is dat niet het geval? Dan baseren we ons op gemiddelden en stellen we wat vragen over je type woning (appartement, rijwoning of (half)open bebouwing), de bewoonbare oppervlakte, het bouwjaar en het aantal bewoners.
De resultaten van de simulatie worden vervolgens overzichtelijk naast elkaar getoond zodat je de aanbieding kan kiezen die het best bij je past.
Gasprijzen in België : conclusie
De gasprijzen in België zijn moeilijk uit te leggen in twee minuten. De samenstelling van de energiekost is complex.
Het bedrag dat jij maandelijks via een voorschotfactuur aan je energieleverancier betaalt, wordt in stukken verdeeld en gaat naar overheidsinstanties, distributiebeheerders en netbeheerders.
Bovendien evolueren de gasprijzen – net zoals de elektriciteitsprijzen – door vraag en aanbod op de groothandelsmarkt.
En dan zijn er nog crisissen en geopolitieke situaties die de gasprijzen doen stijgen.
Bij TotalEnergies proberen we het voor onze particuliere én zakelijke klanten in ieder geval zo helder mogelijk te houden door slechts drie verschillende formules aan te bieden. We zijn ervan overtuigd dat er altijd één optie is die het best bij jouw noden en wensen past!
Veelgestelde vragen over gas
TotalEnergies doet er alles aan om zo helder mogelijk te communiceren. Op de website vind je een waslijst aan veelgestelde vragen omtrent gas, elektriciteit, facturen, contracten, meter(standen) enzovoort. Aan de hand van de zoekbalk boven de webpagina vind je heel eenvoudig een antwoord. We lijsten hieronder drie veelgestelde vragen op die ook interessant voor jou kunnen zijn.