Waarom evolueren de prijzen op de energiemarkt?
De factoren die de gas- en elektriciteitsprijzen doen stijgen of dalen zijn talrijk en vaak onvoorspelbaar. Het is dus moeilijk in te schatten hoe de energieprijzen in België op korte of lange termijn zullen evolueren.
Hoe komt het dat de prijs per kWh voor aardgas en elektriciteit op je energiefactuur soms verandert? Welke factoren doen de gas- en elektriciteitsprijzen in België dalen of stijgen? Laten we het raadsel ontcijferen.
Er zijn verschillende redenen.
De energieprijzen evolueren volgens verschillende parameters zoals onder meer de wet van vraag en aanbod die de prijzen op de energiemarkt op de Europese beurs doet schommelen, de koolstofheffing, het gemak of de moeilijkheid van de bevoorrading, enz.
Opwaartse en neerwaartse schommelingen
Een economisch herstel dat leidt tot een grotere vraag naar energie kan bijvoorbeeld een prijsstijging verklaren, evenals een stijging van de kosten voor de CO2-uitstoot. Moeilijke geopolitieke omstandigheden leiden bijvoorbeeld ook tot een stijging van de gasprijs.
Aan de andere kant kan zacht weer in de winter leiden tot een daling van de aardgasprijs omdat de vraag dan minder groot is.
Zeer onzekere prognoses
Het is daarom moeilijk, zowel voor jou als voor de energieleveranciers, om in te schatten hoe de markt zich de komende dagen, weken en maanden zal gedragen. Wij kunnen op bepaalde schommelingen anticiperen, maar ook erg verrast worden door een totaal onverwachte gebeurtenis.