Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe evolueren de prijzen op de energiemarkt en hoeveel bedragen ze?

Hoe evolueren de prijzen op de energiemarkt en hoeveel bedragen ze?

In het kort

Tijdens de recente energiecrisis zijn de energieprijzen historisch gestegen. Sinds eind 2022 dalen ze echter weer. De contracten met variabel tarief genieten uiteraard van die dalingen. Tegelijkertijd bieden we opnieuw contracten met vast tarief aan.

De laatste energiecrisis ligt achter ons maar heeft een grote impact gehad. Onze energiekosten nemen nu een flinke hap uit ons budget. We bekijken kort hoe dat komt.

Verschillende oorzaken

De evolutie van de energieprijzen hangt af van veel factoren. Bepaalde gebeurtenissen, zoals de heropleving van de economie na corona en het conflict tussen Rusland en Oekraïne, hebben een enorme impact gehad op de prijzen. Elke drie maanden gaan we na of je voorschotbedrag nog overeenstemt met de marktrealiteit. Als de energieprijs sterk stijgt of daalt, en je een contract met variabel tarief hebt, stellen we voor om je voorschotbedrag aan te passen.

Crisis: hoge voorschotfacturen voor variabele contracten

Om de stijgende marktprijzen te volgen tijdens de voorbije energiecrisis, hebben we het bedrag van je maandelijkse voorschot verhoogd als je een contract met variabel tarief had. De energieprijzen met een variabel tarief konden wel vier keer duurder zijn dan voor de crisis. Ze bereikten zelfs ongeziene pieken in augustus 2022.

De federale regering is toen bijgesprongen met de verwarmingspremie en het basispakket voor energie.

Geleidelijke daling en terugkeer van de stabiliteit

Vanaf december 2022 daalden de energieprijzen weer, om verschillende redenen. De vraag naar energie was minder groot, de winter was zacht en Europa had voldoende gasvoorraden. En omdat de prijzen daalden, zakte ook het bedrag van je voorschotfactuur.

Terugkeer van het vast tarief

Sinds begin 2023 is de energiemarkt stabieler. Daarom hebben we beslist om opnieuw contracten met een vast tarief aan te bieden. Bij zo’n contract ligt je prijs vast voor de duur van een jaar. Je hebt dan geen last van eventuele stijgingen van de marktprijs, maar profiteert ook niet van eventuele dalingen.

Goed om te weten: in een stabiele markt is een contract met vast tarief duurder dan een contract met variabel tarief. Je energieleverancier rekent je namelijk een risicopremie aan.

De onderstaande grafieken tonen je de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs en gasprijzen op de energiemarkten tussen 2020 en 2023:

Elektriciteit

Endex BE Forward

Aardgas

ttf gas future

Hoe beïnvloedt de markt een variabel tarief?

Waarom heeft de marktprijs een grotere invloed op je factuurbedrag als je een variabel tarief hebt in plaats van een vast? Laten we eerst uitleggen hoe we je voorschotbedrag berekenen.

Om dat te bekomen, vermenigvuldigen we je geschatte jaarverbruik met de prijs van je energie (naargelang het producttype dat je hebt gekozen):

  • Als je hebt gekozen voor een vast tarief, blijft de energieprijs dezelfde voor de volledige duur van je contract;
  • Heb je voor een variabel tarief gekozen, dan wordt je energieprijs geschat.

Elke drie maanden een controle

Voor die schatting baseren we ons op de prognoses voor de prijsevolutie op de energiemarkt in de volgende twaalf maanden. En zoals we hierboven hebben uitgelegd, hangen die prijzen af van verschillende factoren (het weer, de geopolitieke context ...) die meermaals per jaar kunnen veranderen. Daarom gaan we om de drie maanden na hoe de energieprijs ervoor staat op de markten. Stijgt of daalt die fors? Dan stellen we je voor om je voorschotbedrag aan te passen al naargelang de procentuele stijging of daling – een aanpassing die je steeds kan aanvaarden of weigeren.

Controleer je voorschot regelmatig

Of je nu een contract met variabel of vast tarief hebt, je voorschot wordt dus berekend op basis van de energieprijs én je geschatte jaarverbruik. Het is heel belangrijk dat je voorschotbedrag is afgestemd op je werkelijke verbruik. Zo vermijd je om veel te moeten bijbetalen wanneer je je jaarafrekening krijgt.

Hoe doe je dat?

  1. Neem de meterstanden van je gas- en/of elektriciteitsmeter op;
  2. Surf naar Mijn klantenzone. Klik op ‘Verbruik’ en daarna op ‘Mijn meterstanden’;
  3. Voer de tussentijdse meterstanden in en ga na of het bedrag van je voorschotfactuur volstaat.

 

Afbeelding
verbruik

 

 

Afbeelding
Mijn meterstanden

 

Wil je het bedrag aanpassen? In Mijn klantenzone ga je naar ‘Facturen’. Klik er op ‘Wijzigen’ en volg de verdere aanwijzingen.

 

Afbeelding
kop boven aan het scherm

 

 

Afbeelding
factures-mon-acompte-nl

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op