Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe wordt de jaarafrekening van een variabel contract berekend?

Hoe wordt de jaarafrekening van een variabel contract berekend?

Je jaarafrekening wordt berekend op basis van de marktprijs en je werkelijke verbruik dat ons doorgegeven wordt door je distributienetbeheerder. Dat gebeurt minstens eenmaal per jaar: bij het jaaroverzicht, bij een verhuizing, bij een verandering van leverancier, enz. 

Het hele jaar betaalde je al een voorschot. We kijken vervolgens hoeveel je effectief verbruikt hebt dat jaar. De prijs van jouw variabel contract evolueert ook mee met de energiemarkt. Die prijsschommelingen verrekenen we dan ook in je prijs bij je afrekening.  We baseren je eindafrekening dus niet op het tarief van de maand van de afrekening, maar op de prijzen van 12 maanden en een grafiek van je jaarverbruik als het om een jaarafrekening gaat.  

Door regelmatig je meterstanden in te geven in je klantenzone, kan jij je voorschot laten aanpassen op basis van je werkelijk verbruik en op basis van de recente evolutie van de marktprijzen. Zo vermijd je onaangename verrassingen bij het ontvangen van je jaarlijkse afrekening. 

Als blijkt dat je te weinig hebt betaald doorheen het jaar, sturen we je namelijk een factuur voor het resterende bedrag. Heb je te veel betaald? Dan krijg je dat deel terug. 

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op