Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat heb ik nodig om aan energiedelen te doen?

Wat heb ik nodig om aan energiedelen te doen?

In het kort

Wat nodig is om energie te delen, hangt af van je regio. In Vlaanderen heb je een digitale meter en meetregime 3 nodig en moet je via Mijn Fluvius een energiegemeenschap aanmaken. In Brussel gidst een facilitator van Sibelga je gratis door de procedure.

Energiedelen in Vlaanderen

Vooraleer je het proces aanvat, check je best twee zaken. Heb je een digitale meter én heb je meetregime 3 ? Indien je nog geen digitale meter hebt, kan je de planning van Fluvius controleren of een digitale meter aanvragen. De plaatsing is gratis.

Heb je al een digitale meter, dan moet je meetregime 3 laten activeren (tenzij dit al het geval is). Meetregime 3 betekent dat elke deelnemer bij zijn beheerder toestemming heeft gegeven om kwartierwaarden uit de digitale meter te lezen en die door te sturen naar de leverancier. Contacteer TotalEnergies om meetregime 3 te activeren of om na te kijken of het al actief is.

Eens alle deelnemers een digitale meter met meetregime 3 hebben, moet je via Mijn Fluvius een energiegemeenschap aanmaken. Daarbij kan je aanduiden met wie je energie wil delen. 
 

Energiedelen in Brussel

In Brussel vraag je gratis begeleiding aan via Sibelga. Een facilitator helpt je om het proces grondig te doorlopen. Dan moet je afhankelijk van je keuze, enkele stappen ondernemen. Je moet eerst en vooral vooraf het type energiedelen bepalen. Als je voor peer-to-peer of energiedelen binnen eenzelfde gebouw kiest, moet je een aanvraagformulier invullen op de website van Sibelga. Als je voor een energiegemeenschap kiest, heb je goedkeuring nodig van Brugel
 

Energiedelen in Wallonië

In Wallonië staat energiedelen nog volop in de steigers. In principe zullen (hernieuwbare) energiegemeenschappen mogelijk zijn. Meer informatie vind je via de website van Energie Wallonie.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op