Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe geef ik de meterstanden op een digitale meter door?

Hoe geef ik de meterstanden op een digitale meter door?

In het kort

Als je digitale meter een communicerende meter is, wordt je meterstand automatisch op afstand doorgegeven. Zo niet, dan moet je de meterstand van je verbruik en de meterstand van je productie handmatig doorgeven.

Heb je een digitale meter – ook wel slimme meter genoemd – en is het tijd om je meterstanden door te geven? Als het een verbonden meter is, wordt hij ‘communicerend’ genoemd. In dit geval wordt je meterstand elk jaar automatisch vanop afstand doorgegeven. 

Handmatig doorgeven van de meterstand van een digitale meter

Als het geen communicerende meter is, moet je je meterstanden handmatig doorgeven. Je gaat als volgt te werk. Je kan je meterstanden terugvinden op het scherm van de meter, waar de waarden automatisch en onafhankelijk van je tarief worden doorlopen:

  • Controleer de laatste 4 cijfers van de meter op de meterstandenkaart om er zeker van te zijn dat het de juiste meter is.
  • Raadpleeg voor de meterstand van je verbruik de cijfers onder de codes 1.8.1 en 1.8.2
  • Raadpleeg voor de meterstand van je productie (die aangeeft hoeveel energie je op het net hebt geïnjecteerd) de cijfers onder de codes 2.8.1 en 2.8.2

Tip: Wat je tarief ook is (enkel tarief, dubbel tarief, enz.), je moet alle 4 de meterstanden doorgeven, ook als ze gelijk zijn aan nul.

Noteer ook de cijfers na de komma, zoals gevraagd door de distributienetbeheerder

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op