Hoe wordt de jaarafrekening berekend?
We berekenen het bedrag van uw jaarafrekening op basis van uw werkelijke verbruik, de marktindex, de RLP-curves (laagspanning) en de cos phi (hoogspanning). Het omvat ook de belastingen en btw.
Om het bedrag van de jaarafrekening voor uw bedrijf te berekenen, baseren we ons op uw werkelijke verbruik (per jaar of per maand), de marktindex, de RLP-curves (voor jaarafrekeningen) en de cosinus phi (voor hoogspanningsinstallaties).
Het totaalbedrag van de afrekening omvat ook de bijdrage voor hernieuwbare energie en andere kosten, zoals de federale en gewestelijke belastingen en de btw.
We zullen al die elementen even overlopen.
Het energieverbruik van uw bedrijf
De afrekening moet natuurlijk het werkelijke verbruik van uw bedrijf weerspiegelen. We baseren ons daarom op uw meteropname.
Jaarlijkse meteropname
Als uw bedrijf beschikt over een Yearly Meter Reading-meter (of YMR-meter), worden de meterstanden eenmaal per jaar manueel opgenomen, ofwel door uw netbeheerder, ofwel door de bevoegde dienst van uw bedrijf. De meteropname kan ook automatisch gebeuren als u een slimme meter hebt.
Maandelijkse meteropname
Gaat het om een Monthly Meter Reading-meter (of MMR-meter), dan wordt die elke maand, automatisch of rechtstreeks door uw netbeheerder opgenomen. De factuur komt dus niet jaarlijks, maar maandelijks. Uw bedrijf betaalt precies wat het verbruikt.
Automatische meteropname
De slimme meter met Automatic Meter Reading (AMR) laat toe om de meterstand elk kwartier automatisch op te nemen. De factuur komt dus ook niet jaarlijks en uw bedrijf betaalt alleen wat het verbruikt.
De ontwikkeling van de prijzen op basis van de index
We houden ook rekening met de ontwikkeling van de energieprijzen aan de hand van de marktindex die in uw contract staat. Die specifieke index hangt af van het verbruikte volume en de datum van ondertekening van uw contract.
De RLP-curves of laadprofielen
Bij een jaarafrekening kennen we uw werkelijke verbruik niet per dag, en zelfs niet per maand. Uw factuur komt dus nooit helemaal overeen met uw werkelijke verbruik.
Om die vertekening tegen te gaan, baseren we ons op verbruiksprofielen, de Read Load Profile-curves (of RLP-curves). Die curves meten elke 15 minuten het verbruik van een bepaald verbruikersprofiel.
De theoretische curves weerspiegelen het typische verbruik van onze zakelijke klanten gedurende een jaar. Ze houden rekening met onder andere de streek, de klimatologische omstandigheden, de werk- en rustdagen en -uren etc.
We baseren de facturatie dus op een verbruiksprofiel dat alle bedrijven delen, en gaan niet willekeurig te werk.
Hoogspanningsinstallaties: cos-phi-compensatie
Het reactief verbruik geeft de hoeveelheid energie aan die verloren ging tijdens het transport ervan. De verhouding tussen de energie die u werkelijk kunt gebruiken en het schijnbare vermogen wordt cosinus phi (cos phi) genoemd.
De gemiddelde cos phi van een installatie bedraagt 0,8 zonder compensatie. De vermogensfactor zou echter moeten worden opgetrokken tot cos phi 0,9 om boetes te vermijden en de gebruikelijke verliezen aan reactieve energie van de installatie te compenseren. Met andere woorden: een cos phi lager dan 0,9 leidt tot extra kosten die we aan onze klanten doorrekenen.
Een goede raad? Laat uw installatie reviseren om die compensatiekosten te vermijden.
De bijdrage voor hernieuwbare energie
Energieleveranciers zijn verplicht om bij te dragen aan nieuwe projecten voor de productie van hernieuwbare energie. Die regeling is de bijdrage voor hernieuwbare energie. De leveranciers rekenen de kosten ervan door aan al hun klanten, ongeacht hun contract.
Raadpleeg onze veelgestelde vragen over het onderwerp om meer te weten.
Andere kosten
In Vlaanderen – en alleen in dat gewest – rekenen we u ook kosten van de netbeheerder aan, het zogenaamde capaciteitstarief. Dat tarief hangt af van het vermogen en de verbruikspieken.
Ten slotte komen bij uw afrekening ook de gewestelijke en federale belastingen, evenals de btw.