Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe zie ik de resultaten van energiedelen op mijn factuur?

Hoe zie ik de resultaten van energiedelen op mijn factuur?

In het kort

Als energieafnemer zal je factuur dalen, want je moet minder energie aankopen. Als jij degene bent die je overtollige energie deelt, stijgt jouw energiefactuur. Je krijgt namelijk minder of geen terugleververgoeding voor je geïnjecteerde energie. Om dat te compenseren, stel je het best een prijsovereenkomst op met de afnemer(s) van jouw energie. 

Het hele doel van energiedelen is dat het een impact heeft op je energiefactuur. Door energie te delen met elkaar, verdeel je de kosten over meerdere huishoudens. Je energiekost als energieafnemer zal dalen, want je moet minder energie aankopen van je energieleverancier. Als jij degene bent die je overtollige energie deelt, stijgt jouw energiefactuur van TotalEnergies. Logisch, want je krijgt minder of geen terugleververgoeding meer voor de geïnjecteerde energie. Om dat te compenseren, stel je het best een prijsovereenkomst op met de afnemer(s) van jouw energie. 
 

Netkosten, heffingen en taksen?

Wat met het gedeelte netkosten, heffingen of taksen op je energiefactuur? Dat is afhankelijk van de regio.

In Brussel zal het gedeelte netkosten, taksen en heffingen op de afrekening van je energieleverancier gebaseerd zijn op de energie die je werkelijk van het net hebt afgenomen. Daarnaast ontvang je een factuur van de energiegemeenschap die bestaat uit een gedeelte energiekosten (op basis van de afgesproken prijs voor de gedeelde energie) en een gedeelte netkosten. Dit laatste gedeelte is afhankelijk van de locatie van de deelnemers. Hoe dichter bij elkaar de deelnemers van de energiegemeenschap wonen, hoe lager de netkosten zullen zijn. Meer informatie vind je op de website van Sibelga.

In Vlaanderen heeft energiedelen geen invloed op de netkosten, heffingen of taksen. Dit gedeelte wordt gefactureerd door de energieleverancier zonder rekening te houden met de energie die je hebt ontvangen.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op