Overslaan en naar de inhoud gaan
Is een thuisbatterij rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?

In het kort

Investeren in een thuisbatterij kan rendabel zijn als je woning zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in Vlaanderen bevindt. Dit zal ook het geval zijn in het Waals Gewest wanneer het principe van de terugdraaiende teller wordt afgeschaft.

Als je investeert in een thuisbatterij om de energie op te slaan die je overdag met je zonnepanelen produceert, kan je deze elektriciteit op andere momenten van de dag gebruiken wanneer je zonnepaneleninstallatie geen zonlicht krijgt. En dit zonder dat je het distributienet nodig hebt.

Is deze investering rendabel?
De situatie verschilt naargelang het gewest waar je woont. 
 

In Brussel

Door het nieuwe systeem met een commercialisering van de injectie is de installatie van een thuisbatterij – en dus een verhoging van het verbruik van je eigen productie – interessant als je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.
 

In Wallonië

In Wallonië is investeren in een thuisbatterij momenteel niet interessant, omdat het principe van de terugdraaiende teller nog steeds geldt. Dit zal veranderen wanneer het prosumententarief niet langer door het Gewest wordt vergoed. Je kan overwegen om te anticiperen op deze verandering.
 

In Vlaanderen

Als je woning in Vlaanderen is gelegen en je hebt een slimme meter of een dubbele stroommeter, is je tarief het injectietarief. Een batterij installeren is interessant, omdat je zo je energie kan verbruiken in plaats van ze op het net te injecteren, waardoor je je eigen verbruik kan optimaliseren.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op