Wat zijn de verschillende injectietarieven en de verschillen per gewest?
In België wordt er voor residentiële klanten een onderscheid gemaakt tussen twee soorten systemen om elektriciteit op het net te injecteren:
- het compensatiesysteem, dat alleen een afnametarief omvat
- het systeem met een Gedwongen Commercialisering van de Injectie, waarbij TotalEnergies de energie die je op het net injecteert terugkoopt tegen het zogenaamde injectietarief
Het compensatiesysteem
Onder het compensatiesysteem betaal je voor de elektriciteit die je afneemt van het distributienet. En dat geldt alleen als de hoeveelheid energie die je afneemt groter is dan de hoeveelheid die je op het net injecteert. Klik hier voor meer informatie over het afnametarief. Neem zeker ook eens een kijkje in Mijn klantenzone.
Het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie
Via het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie koopt TotalEnergies - je energieleverancier - de overtollige elektriciteit die je zelf produceert met je fotovoltaïsche installatie terug tegen het zogenaamde injectietarief.
Belangrijk om te weten: om van het injectietarief te kunnen genieten moet je een leveringscontract voor elektriciteit hebben afgesloten bij TotalEnergies en een injectiecontract hebben geactiveerd.
Klik hier voor meer informatie over het injectietarief. Neem zeker ook eens een kijkje in Mijn klantenzone.
Het systeem per gewest
Kortom, het compensatiesysteem kon enkel nog geactiveerd worden in Wallonië.
Vlaanderen bevond zich al in een overgangsperiode naar een ander systeem.
Vanaf 01/01/2024 zal men in Wallonië ook kunnen gebruikmaken van het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie. Waalse klanten met zonnepanelen die geïnstalleerd zijn vóór eind 2023 kunnen wel gebruik blijven maken van het compensatiesysteem tot 31/12/2030. Voor meer informatie over deze overstap van het ene naar het andere systeem in het Waalse Gewest, kun je deze pagina raadplegen.
- in Brussel is het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie vanaf 1 november 2021 van toepassing.
- in Vlaanderen is dit systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie ook van kracht sinds 1 januari 2021. Er loopt een overgangsperiode waarin het compensatiesysteem van toepassing blijft voor klanten die nog geen slimme meter hebben, en dit tot 31/12/2029.
Alleen voor zakelijke klanten
Voor de volledigheid willen we erop wijzen dat ook het zogenaamde systeem met een “vrije commercialisering van de injectie” bestaat, evenals de mogelijkheid om twee EAN-nummers te combineren, maar deze zijn bij TotalEnergies alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Een korte toelichting:
Vrije commercialisering van de injectie
De (zakelijke) klanten kunnen hun injectiecontract loskoppelen van hun leveringscontract. Bij TotalEnergies zijn we bereid om dit systeem toe te passen zolang beide contracten (levering en injectie) bij ons zijn afgesloten.
Dit CLI systeem is alleen beschikbaar in Brussel en Wallonië (niet in Vlaanderen).
Combinatie van 2 EAN-nummers
De (zakelijke) klant heeft twee EAN-nummers, één voor het afnemen van elektriciteit van het net, een ander voor het injecteren van overtollige zelfgeproduceerde energie. Bij TotalEnergies staan we deze combinatie toe zolang beide contracten (levering en injectie) bij ons zijn afgesloten.
Deze combinatie is mogelijk in Vlaanderen (dat het systeem van vrije commercialisering van de injectie niet kent) en ook bij netbeheerder RESA in Wallonië. In Brussel daarentegen bestaat deze mogelijkheid niet.