Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is de gedwongen commercialisering van de injectie?

Wat is de gedwongen commercialisering van de injectie?

In het kort

De gedwongen commercialisering van de injectie is de toepassing van het injectietarief dat vooraf is bepaald in de tariefkaart bij het verbruikscontract dat uw bedrijf met ons heeft afgesloten. 

Met uw zonnepanelen produceert uw bedrijf een energieoverschot dat het op het net injecteert. Het systeem van de gedwongen commercialisering van de injectie verplicht ons, als energieleverancier van uw bedrijf (met wie u een contract voor de levering van elektriciteit heeft gesloten), om dat overschot aan te kopen tegen het zogenaamde injectietarief, dat in een tariefkaart wordt bepaald.

Twee metingen, twee tarieven

Dankzij een slimme meter worden de hoeveelheid elektriciteit die uw bedrijf van het net afneemt en de hoeveelheid die het injecteert, afzonderlijk berekend. Het afnametarief en het injectietarief worden ook gescheiden.

Een andere toepassing van de GCI per gewest

Het GCI-systeem wordt anders toegepast naargelang het gewest waar uw bedrijf zich bevindt.

De GCI in Brussel

De GCI is sinds 01.11.2021 het standaardsysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Sibelga, de Brusselse distributienetbeheerder, rust alle ruimtes die van zonnepanelen worden voorzien, systematisch uit met een bidirectionele en/of slimme meter. Zo’n meter meet zowel de afname als de injectie van elektriciteit op het net.

De GCI in Wallonië

De GCI geldt vanaf 01.01.2024 voor alle in 2024 gecertificeerde zonnepanelen. Tijdens de certificering plaatst de netbeheerder automatisch een slimme meter.

Het compensatiesysteem blijft echter van toepassing op bedrijven die hun vestiging vóór 2024 hebben uitgerust met zonnepanelen – uitsluitend als het vermogen van de installatie minder dan 10 kVA bedraagt. Dat blijft zo totdat de netbeheerder een slimme meter installeert in hun ruimtes. De netbeheerder heeft tijd tot 31.12.2030 om dat te doen. Daarna gaan die bedrijven ook over naar het GCI-systeem.

De GCI in Vlaanderen

Voor meters met een vermogen tot 56 kVA geldt de GCI sinds 01.01.2021 in Vlaanderen, voor zover uw bedrijfsruimtes beschikken over een bidirectionele en/of slimme meter. Als u zo’n meter niet hebt, geniet u nog van het compensatiesysteem totdat Fluvius, de Vlaamse netbeheerder, die bij u komt plaatsen. Hij heeft tot 31.12.2029 om dat te doen.

Nog steeds hulp nodig?