Welke rol speelt TotalEnergies bij energiedelen?
Bij het aanmaken van de energiegemeenschap speelt je energieleverancier geen rol. De oprichting ervan gebeurt via je eigen netbeheerder. Ook bij het bepalen van de prijs van de energie die je doorverkoopt, is je energieleverancier niet betrokken. Dat beslissen de energiedeler en -ontvanger onderling.
Bij het aanmaken van de energiegemeenschap speelt TotalEnergies in principe geen rol. De oprichting van een energiegemeenschap en de opvolging van de gedeelde energie gebeurt via je eigen netbeheerder. En ook in de prijsbepaling van de energie die je doorverkoopt, zijn wij niet betrokken. Dat beslissen de energiedeler en -ontvanger onderling.
Enkel in Vlaanderen moeten alle deelnemers beschikken over een digitale meter met meetregime 3.
Contacteer TotalEnergies om meetregime 3 te activeren of om na te kijken of het al actief is.
Transparante facturen voor energiedelen
TotalEnergies blijft natuurlijk je facturen opstellen voor je energieverbruik. Op je maandelijkse voorschotfacturen wordt er geen rekening gehouden met de energiegemeenschap. Op het moment van de jaarlijkse afrekening maken wij de afrekening op basis van de gegevens die we ontvangen van de netbeheerder. Hier zal je de energie die je gedeeld hebt (als energiedeler of als energieontvanger) kunnen terugvinden. Als energiedeler zal je gedeelde energie afgetrokken worden van je geïnjecteerde energie (aangezien je minder injecteerde op het net). Als energieontvanger zal je gedeelde energie afgetrokken van je verbruikte energie (waardoor je minder zal moeten betalen).
Hoeveel de energieontvanger aan de energiedeler moet betalen, verloopt niet via een factuur van TotalEnergies. Normaal ontvang je (elke maand) een factuur van de energiegemeenschap. Deel je energie met vrienden of familie, dan raden we je aan om vooraf goede afspraken te maken.
Wil je meer informatie over de impact van energiedelen op je energiefactuur? Neem dan hier een kijkje.