Overslaan en naar de inhoud gaan
Zoek op eerste letter

p

passiefgebouw

Een passiefgebouw is een gebouw met een isolatieniveau ("K-niveau") van minder dan 15. In dit soort gebouw is enkel bijverwarming nodig.

pellets

Pellets of houtkorrels zijn een verwarmingsbrandstof in de vorm van kleine cilindervormige staafjes (15 tot 25 mm lang) met een diameter van een paar millimeter (maximaal 8 mm). Zij worden gemaakt door het samenpersen van resten, spaanders en zaagsel van hard- of zachthout uit de houtindustrie.

peterschap

Als je klant bent bij TotalEnergies, kan je je kennissen aanmoedigen om ook klant te worden bij TotalEnergies. In ruil daarvoor bieden wij jou en je “petekind” een peterschapskorting indien hij/zij bij ons een elektriciteits- of gascontract afsluit.

piekuren (HP)

Voor het elektriciteitsverbruik lopen de piekuren (liggen) over het algemeen van 7 tot 22 uur op weekdagen (maandag tot en met vrijdag). Dit kan per beheerder verschillen.

Pixel

Pixel is een persoonlijk energieaanbod (gas en elektriciteit) van TotalEnergies: een zorgvuldig berekend variabel tarief, groene elektriciteit en een 100% digitale service.

Pixel Blue

Pixel Blue is een persoonlijk energieaanbod (gas en elektriciteit) van TotalEnergies met tal van voordelen: naast een zorgvuldig berekend variabel tarief en groene en lokale elektriciteit, krijg je telefonisch advies van een expert en permanente kortingen op het onderhoud van je verwarmingsketel, de installatie van laadpalen en fotovoltaïsche panelen, enz.

polarisatiesleutel

Een polarisatiesleutel is een apparaat, meestal mechanisch, dat, wanneer het op een contactdoos wordt geplaatst, voorkomt dat de verkeerde connectoren op elkaar worden aangesloten.

prestatiecoëfficiënt (COP)

Voor warmtepompen wordt de prestatiecoëfficiënt (COP) toegepast: deze geeft het rendement van de pomp aan (de geproduceerde warmte) in verhouding tot de verbruikte energie.

prijsindex (APX, Belpex, EPEX SPOT)

De variabele elektriciteitsprijzen zijn gebaseerd op de index van de elektriciteitsbeurs. Het doel van deze elektriciteitsbeurs is het bevorderen en organiseren van een niet-discriminerende en transparante markt voor de uitwisseling van energieblokken voor de injectie en afname van elektriciteit in de Belgische biedzone. Deze beurs heeft als doel de door haar marktdeelnemers ingediende aankooporders en verkooporders optimaal op elkaar af te stemmen
De verschillende beurzen, APX, Belpex en EPEX SPOT, hebben in 2015 hun diensten geïntegreerd.

primaire energie

Met primaire energie worden alle in de natuur voorkomende energiebronnen in ongewijzigde vorm bedoeld, d.w.z. vóór transformatie. Deze energiebronnen omvatten ruwe olie, aardgas, steenkool, zonne-, wind- en waterenergie, aardwarmte en biomassa.

productie van ijswater

Het ijswater in een airconditioningsysteem wordt geproduceerd door een koelmachine met indirecte expansie: deze chiller of koudwatermachine gebruikt een tussenvloeistof om de koude naar de ijswater-emitters te transporteren.

programmeerbare kamerthermostaat

Een programmeerbare kamerthermostaat is een (eventueel draadloos) apparaat dat kan worden geprogrammeerd om de ketel in en uit te schakelen om verschillende temperaturen te bereiken en te handhaven die ingesteld zijn naargelang de uren, de dagen van de week en het weekend.

propaan

Propaangas is een koolwaterstof die in gasvorm wordt gewonnen en als brandstof wordt gebruikt in allerlei toepassingen, van het verwarmen van woningen tot barbecues en terrasverwarmers.

prosumer

De term prosumer (een samentrekking van de Engelse woorden producer et consumer) is een consument die zijn eigen energie produceert. Iemand die fotovoltaïsche panelen heeft, wordt vaak een prosumer genoemd.