Overslaan en naar de inhoud gaan

Een laadpaal bij je thuis: een goed idee?

Elektrisch rijden verandert onze mobiliteit. Steeds meer constructeurs bieden elektrische modellen aan, maar om elektrisch te rijden hebben we natuurlijk ook laadpalen nodig. Waar laad je je nieuwe wagen op: onderweg of thuis? Welke oplossingen bestaan er om je auto thuis op te laden?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
voiture électrique qui recarge sur borne

De autonomie is voorlopig nog beperkt tot 200 km zonder bij te laden. Door de technologische ontwikkelingen zal de autonomie echter ongetwijfeld stijgen. Ondertussen is regelmatig opladen de boodschap, maar een laadbeurt op kantoor of onderweg is niet altijd voldoende. Een laadpaal bij je thuis is dan ook erg interessant. Onze collega Quentin liet thuis een exemplaar installeren en geeft ons wat nuttige informatie.

 

Wat zijn de mogelijkheden om je auto thuis op te laden?

Overweeg je om een elektrische auto te kopen of heb je er net een aangeschaft? En vraag je je af hoe je hem thuis kunt opladen? Er bestaan twee mogelijkheden: ofwel via het stopcontact ofwel met een laadpaal.

Wanneer je een elektrische auto koopt, krijg je twee laadkabels: een voor traditionele stopcontacten en een voor laadpalen. Houd er wel rekening mee dat sommige modellen niet opgeladen kunnen worden via het gewone elektriciteitsnet of enkel compatibel zijn met een specifieke laadpaal. Een Tesla-kabel werkt bijvoorbeeld enkel in combinatie met een Tesla-laadpaal.

De eerste optie is dus om je auto op te laden via een traditioneel stopcontact. Deze methode is echter niet zonder risico! Tijdens het opladen kun je je elektriciteitsnet overbelasten. Maar dat is nog het minste. Traditionele stopcontacten zijn er immers niet voor gemaakt om een elektrische auto op te laden. Ze dienen om apparaten van maximaal 2 kW op te laden, en niet van 30 kW, zoals een elektrische auto. Deze optie vergt dus heel wat van de elektrische installatie, met mogelijk brandgevaar tot gevolg. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo'n vaart te lopen, maar het risico bestaat.

Om dergelijke problemen te vermijden raden de constructeurs aan om thuis een laadpaal te installeren. Deze is aangepast aan het model van je wagen en zorgt voor een kortere laadtijd.

 

Bekijk de eerste aflevering van onze reeks ‘Mijn elektrische wagen avonturen’

Nu bekijken

Laadtijd

Uiteraard is de laadtijd afhankelijk van de capaciteit van je batterij uitgedrukt in kWh. Hoe hoger het cijfer, hoe langer de laadtijd. We kunnen het niet genoeg herhalen: ook het vermogen van de geïnstalleerde laadpaal is van belang.

Over het algemeen duurt een volledige laadbeurt met een laadpaal bij je thuis zes tot acht uur . Je wagen opladen via een publieke laadpaal of openbaar laadstation duurt minder lang, omdat die gebruikmaken van driefasige stroom. De laadtijd varieert dan van 30 tot 75 minuten.  

Je auto opladen via een traditioneel stopcontact duurt het langst, omdat het laadvermogen niet is afgestemd op je auto. Een volledige laadbeurt kan dan al gauw een tiental uur in beslag nemen.

 

Rijden op groene stroom is nog beter

Bij TotalEnergies geloven we in elektrische mobiliteit. Daarom hebben we een speciale aanbieding gelanceerd voor eigenaars van een elektrische auto. Gebruik duurzame energie om je auto op te laden: zo verklein je je ecologische voetafdruk verder! Van TotalEnergies krijg je de eerste 10.000 km gratis!

 

Elektrisch rijden is al een stap in de goede richting. Rijden op groene stroom is nog beter!

10.000 km gratis