Wat houdt het variabel injectietarief in?
Als je – net zoals ca. 25% van alle Vlaamse gezinnen – zonnepanelen hebt en je dus zelf energie opwekt, is de kans groot dat je gedurende een deel van het jaar meer energie produceert dan je nodig hebt. Die stroom kan je dan weer op het net zetten. En daar krijg je ook bij TotalEnergies een vergoeding voor; het zogenoemde injectietarief. We lichten graag voor je toe hoe dat in elkaar zit.
Financiële compensatie voor je opgewekte energie
Je weet: de terugdraaiende teller geldt niet meer als je – zoals de meeste mensen in Vlaanderen – een digitale meter hebt. Maar je kan dus wel een compensatie krijgen voor die overtollige, zelfgeproduceerde energie die je weer op het distributienet zet. Dat is het injectietarief. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat je een teruglevercontract afsluit.
Het bedrag van het variabel injectietarief staat met andere woorden niet jaarlijks of per contract vast, het volgt de globale evolutie van de energieprijzen. Elke maand wordt het dus bijgesteld. Een beetje vergelijkbaar met een variabel tarief dat je betaalt als je stroom aankoopt.
Voordelen van het variabel injectietarief
De energieprijzen durven weleens te schommelen. Als de prijs die jij betaalt stijgt, is het niet meer dan normaal dat je voor de energie die je zelf opwekt ook een hogere prijs krijgt. En daar ben je dus zeker van bij een variabel injectietarief. Als de energieprijzen stijgen, stijgt je vergoeding mee. Als ze dalen, daalt ook het injectietarief. Elke maand wordt het tarief aangepast.
TotalEnergies biedt – net zoals de meeste energieleveranciers trouwens – geen vast injectietarief meer aan.
Berekening van je vergoeding
Hoe we het bedrag berekenen waarop je recht hebt? Dankzij de digitale meter, weten we hoeveel energie je op het net zet, én hoeveel je ervan afneemt. Het tarief voor de door jou geïnjecteerde energie wordt vervolgens bepaald op basis van een prijsformule, die rekening houdt met de marktindex: a*index+b.
Zelfconsumptie of injectietarief?
Natuurlijk levert het injectietarief je een mooie besparing op je energiefactuur op.
Ons advies? Probeer vooral energie te verbruiken bij daglicht. En profiteer dan van het variabele injectietarief voor de energie die nog overblijft. Zo verlaag je pas écht je energiefactuur.
Prosumenten in Vlaanderen en Brussel ?
Ontdek ons injectietarief