Overslaan en naar de inhoud gaan

Haal het maximale rendement uit je zonnepanelen

Heb je een digitale meter en zonnepanelen? Als je zoveel mogelijk profijt wil halen uit je zonnepanelen, optimaliseer je best je zelfconsumptie. Zo verlaag je immers je energiefactuur. Hoe je dat aanpakt? Wij geven je enkele praktische tips.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Homme et enfant remplissant la machine à laver de linge

Je eigen elektriciteit verbruiken, is voordeliger 

Tot voor kort kon je dankzij de terugdraaiende teller de elektriciteit die je op dat moment niet gebruikte op het net zetten en later er weer gratis van afhalen. Dat kan met de digitale meter niet meer.  

Voor elke geproduceerde kWh die je injecteert op het net, krijg je in Vlaanderen – als je een digitale meter hebt – wel het injectietarief. In Wallonië kan je voorlopig nog gebruikmaken van de terugdraaiende teller, maar dan betaal je een prosumententarief. Voor nieuwe installaties vanaf 2024 geldt die regeling ook in Wallonië niet meer. Je zelfverbruik maximaliseren is dus de oplossing. 

Het principe van geoptimaliseerde zelfconsumptie is eenvoudig: je verbruikt de elektriciteit op het moment dat je hem produceert. Je zonnepanelen wekken de meeste energie op wanneer er veel daglicht is. Dat hangt natuurlijk af van het seizoen, maar doorgaans kan je stellen: tussen 11 en 15 uur.  

Gratis energie 

Natuurlijk is het niet de bedoeling om gewoon méér elektriciteit te verbruiken, wel om je verbruik zoveel mogelijk te verplaatsen naar de momenten waarop de zon schijnt. Want die energie is gratis

Die verandering in je mindset is de moeite waard. Een gemiddeld gezin dat jaarlijks ca. 2.500 kWh aan het net levert en geen rekening houdt met die ‘gratis’ elektriciteit, heeft een gemiddeld zelfverbruik van 28%. Een gelijkaardig gezin dat wél zijn zelfconsumptie optimaliseert, bereikt een percentage van zowat 35%. (Bron: vlaanderen.be/zonnepanelen)

Ken je verbruik 

Om te weten of je inspanningen effectief een verschil maken, hoef je niet te wachten tot je energiefactuur in je brievenbus of inbox zit. Je kan het zelf berekenen aan de hand van de volgende formule: [(P-I)/ P] x 100. En dan kan je dit checken voor en na je aanpassingen in je verbruik. 

P staat voor de totale stroomproductie van je zonnepanelen in een bepaalde periode. Dat getal kan je aflezen op je omvormer of productiemeter. I staat voor de totale hoeveelheid elektriciteit die je hebt geïnjecteerd op het net in dezelfde periode. Als je een digitale meter hebt, kan je die waarde aflezen op je online Fluvius-dashboard. 

Plan je verbruik 

Ga eens alle elektrische apparaten na in en rond je huis en zet ze voornamelijk aan bij daglicht. Als je overdag thuis bent, is dat makkelijk. Ben je buitenshuis, gebruik dan een timer of uitstelfunctie. 

Denk dan vooral aan huishoudtoestellen die veel verbruiken zoals je wasmachine, droogkast en vaatwasser. Indien mogelijk plan je ook beter de strijk en het opladen van je elektrische fiets of step overdag in. Zet de apparaten wel één voor één aan, niet allemaal tegelijk. Je houdt in Vlaanderen immers ook maar beter het capaciteitstarief in je achterhoofd!  

Heb je een elektrische boiler voor warm water? Kijk dan even of je deze – eventueel met een gekoppelde timer – zo kan instellen dat die overdag opwarmt in plaats van ’s nachts. En ook een zuinige warmtepompboiler kan je bad- en douchewater warm houden tussen 11 en 15 uur. 

De opgewekte energie die je niet verbruikt, kan je trouwens zelf nog bewaren als je een thuisbatterij hebt of als je je elektrische wagen thuis oplaadt aan een eigen laadpaal