Overslaan en naar de inhoud gaan

Je digitale gasmeter aflezen? Dat lukt makkelijk dankzij onze tips.

Je digitale meter aflezen is makkelijker dan het lijkt. Werd er bij jou een digitale gasmeter geïnstalleerd of gebeurt dat binnenkort? Dan wil je vast weten hoe het toestel precies werkt en wat de meerwaarde ervan is. We helpen je op weg zodat je inzicht krijgt in je data en weet hoe die verbruiksgegevens van pas komen. Een ding staat vast: met een digitale meter ben je klaar voor de toekomst!

 

Ik bereken mijn prijs

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
digitale gasmeter aan de muur

Wat is een digitale gasmeter?

Een digitale gasmeter meet de hoeveelheid aardgas die je verbruikt, net zoals een analoge meter. De opname gebeurt in kubieke meter (m³) maar dit getal wordt daarna door je netbeheerder omgezet in kilowattuur (kWh) en bezorgd aan je energieleverancier zodat die je verbruik kan factureren.

Het verschil tussen analoge en digitale gasmeters

Hét grote verschil met een analoge meter is dat dit nieuwe elektronische toestel uitgerust is met een moderne communicatiemodule die je gegevens automatisch doorgeeft aan je netbeheerder. Jij of een medewerker van je netbeheerder, moet dus geen meterstanden meer noteren en doorsturen. Vanzelfsprekend kan je zelf nog je meterstanden op je digitale meter aflezen op een schermpje.
 

Betaal jij de juiste prijs voor je energie?

Ik bereken mijn prijs

Zo kan je de digitale gasmeter aflezen 

Om je huidige meterstand op je digitale gasmeter af te lezen, druk je gewoon op de knop om het display te activeren. Bij het merk Sagemcom gaat het om een ronde, groene knop, bij Landis&Gyr om een zwarte knop en bij Flonidan om een lange, rode bedieningsknop. Door hier dus even op te duwen, zie je het aardgasverbruik in m³ op het scherm verschijnen. Op de website van Fluvius kan je een handleiding downloaden voor de zes verschillende modellen van digitale gasmeters. Alle digitale meters zitten echter gelijkaardig in elkaar. 

Zo kom je de volgende symbolen op een digitale meter tegen:

 

  • Dit symbool in de linkerbovenhoek geeft de status van je gasklep aan. Als het pijltje beweegt, vloeit er op dit moment gas door de leidingen. Als het stilstaat, is er aansluiting maar vloeit er momenteel geen gas door. 

 

  • Merk je een vraagteken bij het gasklepsymbool? Dan wordt er een gaslektest (van ca. 10 minuten) uitgevoerd.

 

  • Dit teken geeft aan dat de gaslektest niét geslaagd is. Vraag dan raad aan je netbeheerder.

Merk je een uitroepteken op het scherm? Dan is je gasverbruik tijdelijk te hoog. Je contacteert in dit geval best even je distributienetbeheerder om dit te controleren.

 

  •  Als het goed is, zie je ook rechtsboven een symbool. Dit duidt op een succesvolle koppeling met je digitale elektriciteitsmeter. Het cijfertje dat erbij staat, geeft de signaalsterkte weer.

 

  • Als je dit symbool niét ziet, is er geen verbinding met je digitale elektriciteitsmeter.

Als het cijfer erbij een 0 is of er in de plaats een X (eventueel met een cijfer) staat, is er een probleem met de signaalsterkte. Neem dan contact op met je netbeheerder.

Betaal jij de juiste prijs voor je energie?

Ik bereken mijn prijs

Hoe de data te interpreteren?

 

Van m³ naar kWh

We zeiden het al: je meterstand op je digitale aardgasmeter geeft het verbruik aan in kubieke meter (m³), terwijl je op je factuur een verbruik in kilowattuur (kWh) ziet staan. Deze berekening gebeurt met een omrekeningscoëfficiënt, die elke maand licht wordt aangepast op basis van enkele parameters. Even verder lezen en je vindt een makkelijke formule terug waarmee je de verbruikte kWh bij benadering kan berekenen.

Arm of rijk gas

Bovendien verschilt de omrekeningscoëfficiënt naargelang je laagcalorisch (‘arm’) of hoogcalorisch (‘rijk’) gas hebt. Met laagcalorisch gas verbruik je voor eenzelfde verwarming namelijk in volume méér gas dan met hoogcalorisch gas. Ook meteen de reden waarom je energieleverancier niet het volume (m3) maar de hoeveelheid gas in kWh factureert. Rijk gas levert dus een grotere hoeveelheid energie met minder volume. Bij een berekening op basis van hoeveelheid energie, zou dit leiden tot prijsverschillen tussen arm en rijk gas. Voor arm gas ligt de coëfficiënt rond de 10, voor rijk gas op 11 tot 12.

Een simpel voorbeeld:
-        Met een jaarverbruik van 1.000 m³ laagcalorisch gas, kom je met een coëfficiënt van 10,3 uit op 10.300 kWh.
-        Met datzelfde jaarverbruik aan hoogcalorisch gas, kom je met een coëfficiënt van 11,6 uit op 11.600 kWh.

Iedereen rijk gas

Of je arm of rijk gas hebt? Dat hangt af van je woonlocatie. Heel wat woningen in Brussel hebben bijvoorbeeld arm gas. Je kan daar zelf niets aan veranderen. De overheid heeft wel het plan om tegen 2030 iedere aardgasverbruiker van rijk gas te voorzien. Maar geen zorgen: op je energiefactuur heeft die omschakeling geen impact.


 

De voordelen van een digitale gasmeter

 

Nauwkeurige opname

Een digitale meter neemt je verbruik op een erg nauwkeurige manier op. Bovendien is er geen manueel werk meer nodig, waardoor menselijke fouten vermeden worden. Kortom: je facturen zijn nu sowieso correct.
Realtime data en inzicht
Dankzij een digitale aardgasmeter heb jij steeds zicht op je verbruik. En dat is voordelig, ook financieel. Je kan op basis hiervan namelijk de nodige aanpassingen doen in je levensstijl om energie te besparen.

Hoe je je verbruik bekijkt en optimaliseert?

Via het klantenportaal van je netbeheerder kun je maximaal 72 uur later bekijken hoeveel je elk uur verbruikt hebt.
Via energiemonitoring-apps zoals de Power & Gas-app van TotalEnergies. Hier kan je altijd en overal je energieverbruik voor zowel stroom als aardgas beheren én advies krijgen voor een lagere factuur.
Door een energiebeheertoestel in te pluggen in de P1-poort van je digitale gasmeter.
 

Conclusie: een digitale gasmeter geeft je de kans om energie te besparen

Dankzij de precisie van de digitale gasmeter en het heldere overzicht dat je krijgt, vallen de pieken in je verbruik meteen op. Door die aan te pakken, kan je je energiefactuur aardig doen dalen!
 

Betaal jij de juiste prijs voor je energie?

Ik bereken mijn prijs