Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn zonnepanelen nog altijd rendabel in 2024? TotalEnergies klaart het uit!

Als je anno 2024 door België rijdt, merk je dat er al heel wat zonnepaneleninstallaties op onze daken liggen. Heb jij nog geen zonnepanelen maar zou je er wel graag willen? Of heb je nood aan méér zelfopgewekte energie? Het is zeker nog niet te laat om (extra) zonnepanelen te installeren. In dit artikel achterhaal je zelfs waarom het in 2024 nog altijd interessant is om in zonne-energie te investeren. Dankzij een cijfervoorbeeld wordt het zelfs heel concreet: je ontdekt in één oogopslag wat de gemiddelde kostprijs is én we tonen wat de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie in België is.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Maison 4 façades équipée de nombreux panneaux solaires

Zijn zonnepanelen zonder subsidies nog interessant?

Anno 2024 zijn er nagenoeg geen subsidies meer voor zonnepanelen in België. In Vlaanderen zijn er helemaal geen financiële steunmaatregelen meer. In Brussel kun je onder bepaalde voorwaarden nog profiteren van groenestroomcertificaten, en in Wallonië is er een investeringssteun voor hernieuwbare energie.

Tip: heb je een eigen zaak? Weet dan dat FOD Financiën nog een fiscale investeringsaftrek voorziet. Ondernemers lezen er alles over in deze blog.

Energieonafhankelijk dankzij zonnepanelen op je dak

Toch zijn zonnepanelen ook zonder subsidies echt nog interessant. En daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats maak je je met zonnepanelen een stuk minder afhankelijk van de actuele energieprijzen en hun prijsschommelingen. Die energieonafhankelijkheid is voor heel wat eigenaars van zonnepanelen – ook al is de energiecrisis intussen achter de rug – een van de belangrijkste redenen om in groene energie te investeren.

Zelfconsumptie maximaliseren en nog meer besparen

Als je na de installatie je zelfconsumptie optimaliseert, haal je het maximum uit je investering. Hoe je dat precies doet? Door voornamelijk energie te verbruiken wanneer je zelf elektriciteit opwekt.

Aangezien de meeste toestellen die flink wat energie verbruiken eenvoudig te programmeren zijn, is dat alleen maar een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren. Zonnepanelen wekken gemiddeld het meest op tijdens pakweg 10 en 16 uur. Met die inzichten is het maar een kleine aanpassing om je grootverbruikers – denk maar aan je vaatwasser, wasmachine en droogkast – tussen die uren te programmeren. Zelfs als je tijdens de kantooruren niet thuis bent, is dat een haalbare kaart. Het is in principe zelfs mogelijk om je boiler te herprogrammeren zodat die je water opwarmt tussen 10 en 16 uur.

Tip: dankzij onze app krijg je ontzettend veel inzicht in je eigen energieverbruik. Op die manier ontdek je meteen welke apparaten veel energie slurpen. Het allerstrafste? Je krijgt onmiddellijk ook een waslijst gepersonaliseerde tips voorgeschoteld. Zo kun je meteen beginnen om nog meer energie te besparen en je investering in groene energie nog sneller terug te verdienen!

Zijn zonnepanelen anno 2024 goedkoper in aankoop?

Ja, absoluut! VRT NWS spreekt op dit moment zelfs van bodemprijzen en raadt aan om nu zonnepanelen te leggen! Volgens experts is de stroom die zonnepanelen nu produceren ook nog nooit zo goedkoop geweest. In vergelijking met pakweg vijf of tien jaar geleden zijn de prijzen van zonnepanelen drastisch gezakt, maar zelfs in vergelijking met vorig jaar zijn er forse prijsdalingen. De belangrijkste reden? De vraag daalt en het aanbod is ontzettend groot. Net dat maakt dat investeren in zonnepanelen in 2024 echt een slimme zet is. Het rendement is vandaag een pak groter! We verduidelijken het even met wat cijfers.

Tot 36% goedkopere zonnepanelen sinds september 2023

TotalEnergies installeert al jaren zonnepanelen in heel België. Als we even kijken naar de offertes die we in september 2023 verstuurden en die naast de offertes van vandaag leggen, zien we alleen maar prijsdalingen. Gemiddeld van zo’n 20%!

Kan ik mijn bestaande zonnepaneleninstallatie ook uitbreiden?

Heb je al zonnepanelen maar verbruik je toch nog meer energie dan je opwekt? Weet dat je een bestaande zonnepaneleninstallatie ook altijd kunt uitbreiden met extra panelen. Sterker nog, het is zelfs mogelijk om op een andere plek – bijvoorbeeld op het dak van je tuinberging – een extra installatie te laten plaatsen. Tip: je oude zonnepanelen laten vervangen door recentere exemplaren heeft volgens energie-experts helaas weinig zin. Nieuwe zonnepanelen hebben dan wel een hoger rendement, de levensduur van een zonnepaneel is behoorlijk lang … Al is dat natuurlijk eerder een voordeel dan een nadeel!

Een thuisbatterij is een goede investering

Om je zelfconsumptie echt helemaal te optimaliseren, is het uiteraard ook een optie om voor een thuisbatterij te kiezen. Op die manier kun je je zelfopgewekte energie op een later tijdstip – bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts of op een zwaarbewolkte dag – gebruiken om je boiler te verwarmen of je elektrische wagen op te laden. Op dit moment krijg je bij TotalEnergies zelfs een korting van € 750 als je voor een thuisbatterij van 10 kWh of meer kiest.

Hoe kies ik de juiste partner voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Het ene zonnepaneel is het andere niet. En dat geldt natuurlijk ook voor de omvormer, de bevestigingsmaterialen en je eventuele thuisbatterij. Als je investeert in groene energie, doe je dat uiteraard het liefst via een betrouwbare partner. Een installateur waarvan je weet dat je er achteraf ook nog terecht kunt met vragen of een goede dienst na verkoop.

Laat niet zomaar iemand je installatie plaatsen

TotalEnergies is een solide partner met een jarenlange ervaring in zonnepaneleninstallaties. We zijn naast een aanbieder van elektriciteit en gas een pionier op het vlak van de energietransitie. Bovendien kiezen we uitsluitend voor kwalitatieve producten van betrouwbare leveranciers. Op die manier garanderen we installaties die perfect werken en gemoedsrust leveren. Van offerte tot installatie: we nemen alles uit handen. En helpen je maximaal met de verplichte administratie! Vraag vandaag nog – volledig vrijblijvend – je offerte aan en profiteer meteen van een korting van € 400!

Hoe zit het eigenlijk met de terugverdientijd van zonnepanelen?

Wie ‘investering’ zegt, neemt uiteraard ook meteen de termen ‘rendement’ en ‘terugverdientijd’ in de mond. Logisch. Waarom zou je anders investeren? Goed nieuws: ook in het jaar 2024 is de terugverdientijd van zonnepanelen nog altijd erg interessant. Zelfs zonder subsidies. Omdat de prijs van de panelen fors gezakt is, blijft de totale investeringskost behapbaar. En dat betekent ook dat de terugverdientijd stabiel blijft.

Korte terugverdientijd = goede investering

Als je een paar duizend euro investeert, wil je natuurlijk ook weten hoe snel je je geld terugverdient. De terugverdientijd voor een investering in zonnepanelen bedraagt vandaag zo’n 5 tot 7 jaar. Om de rekenoefening zelf te maken en de effectieve terugverdientijd van je zonnepanelen te bepalen, deel je de prijs van de investering door de opbrengst per jaar vermenigvuldigd met de energieprijs.

Conclusie: investeer dit jaar in zonnepanelen en begin meteen te besparen

Wachten om te investeren in zonne-energie heeft geen enkele zin. Wellicht ga je in de toekomst alleen maar meer elektriciteit verbruiken. Omdat je weldra of later ook nog in een warmtepomp of elektrische wagen en laadpaal investeert. Je maakt je woning dus maar beter vandaag al futureproof.

Op de prijs van de plaatsing van zonnepanelen zit bovendien geen rek meer, dat betekent dat we nu op een absoluut dieptepunt zitten. Wie overweegt om zonnepanelen te installeren, kan er best nu voor gaan. De wachttijden vallen een stuk beter mee dan tijdens de energiecrisis, de panelen halen veel hogere rendementen dan pakweg tien jaar geleden en de prijzen van de materialen staan ontzettend laag. Neem daar nog bij dat de prijs voor het transport gedaald is en je kunt maar één ding concluderen: the time is now!

Wil je investeren en een prijs ontvangen?

Vraag vandaag nog een offerte voor je eigen zonnepanelen aan!