Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke apparaten slurpen de meeste energie in huis?

De wasmachine die overuren draait – denk aan gezinnen met knoeiende kinderen –, de koffiemachine die je om de paar uur voorziet van nieuwe energie en de verlichting die in het najaar weer wat vroeger aangaat. Onze huizen staan bol van de energieslurpers. Gelukkig staat de markt niet stil en lanceren producenten elk jaar energievriendelijkere apparaten. Maar welke apparaten verbruiken voorlopig nog het meest? Welke items belasten het stroomnetwerk en zorgen voor de meeste CO2-uitstoot? We schijnen er ons licht op (maar niet te lang, want ja, energie ...).

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Woman checking the content of her fridge and letting the cold escape

Top 3 energieverbruikers in huis

Afhankelijk van de keuze van het toestel en je verbruik, bepaal je het apparaat in huis dat de meeste energie van je afsnoept. Toch zijn er enkele tendensen. Een top 3!

1. Verwarming: de grootste verbruiker

Natuurlijk staat verwarmen met stip op nummer een. Al hangt dat ook af van je type warmtebron. Een huishouden met elektrische verwarming verbruikt een pak meer dan een huishouden dat met aardgas of stookolie verwarmt. Gemiddeld gaat zo’n 80 tot 85% van ons energieverbruik in de winter naar de verwarming.

Kleine dingen die je kan doen om energie te besparen:

  • Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent.
  • Zet de thermostaat op 15 graden ‘s nachts.
  • Gebruik een slimme thermostaat.

2. Koelkast en vriezer: ca. 25% van je verbruik

Op plaats twee komen onze (ijs)koude vrienden van de keuken. De koelkast en vriezer staan altijd aan, logisch. Maar dat verbruikt ook een hoop energie. De koelkast is verantwoordelijk voor 25 tot 30% van het jaarlijkse energieverbruik van een gezin. Het is dan ook het hart van de keuken. Open, toe, open, toe. Een duurzaam model biedt hier soelaas. Jij hoeft je verbruik niet drastisch aan te passen, maar je bespaart er wel serieus op.

Enkele tips om energiezuiniger om te springen met je koele keukenbuddy:

  • De optimale temperatuur van een koelkast is 6 à 7°C. Een diepvries stel je in op 18 tot 19°C onder nul.
  • Zorg dat de deuren van je koelende apparaten altijd goed werken.
  • Ben je een lange tijd op vakantie? Maak de koelkast leeg en zet hem uit. Laat de deur op een kiertje voor vieze geurtjes.
  • Onderhoud de diepvries door hem af en toe te ontdooien en schoon te maken. Je zou verschieten van het energieverlies van een verijsde diepvriezer!

3. Wasmachine: 4% van je elektriciteit

Elke wasbeurt verbruikt een hoop energie én tot wel 100 liter water. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je ze nog eens aanzet. Een wasmachine maakt gemiddeld 4% uit van de energierekening bij een gemiddeld gezin van vier personen. Een oudere wasmachine verbruikt vaak 40% meer energie dan een wasmachine met een groener label.

Enkele tips:

  • Vul de volledige trommel voor je de machine aanzet.
  • Kies een lagere temperatuur én een zuinig wasprogramma.
  • Een milieuvriendelijk wasmiddel is goed voor het toestel én het klimaat.

Beperk je verbruik thuis met het energielabel

Hoeveel energie een toestel in jouw huis verbruikt, hangt natuurlijk van je energieverbruik af. Door kleine ingrepen kan je die kost dus een stuk naar omlaag halen. Douche wat minder lang, steek sneller een kaars aan dan het licht, zet de wasmachine enkel in het weekend aan (als jouw voorraad kleren dat toelaat). Maar je kan ook nog vroeger in dat proces ingrijpen: bij de aankoop. Al van de energie-efficiëntieklassen gehoord? Het zijn de kleurrijke ABCDEFG-labels die je op toestellen in de winkels ziet. Van knalgroen tot donkerrood. Van energiezuinig tot energieslurper.

Op het energielabel staat ook altijd het gemiddeld verbruik in kWh vermeld, per jaar of per 100 gebruiksbeurten. Zuinige apparaten, met een A- of B-label, zijn meestal duurder, maar je verdient het verschil op termijn deels terug door de besparing die het oplevert. We gieten het even in een concrete situatie in de wasplaats. Een wasmachine uit klasse A levert – met 8 kilo was, een temperatuur van 40°C en een elektriciteitstarief van €0,40 per kWh – een prijs van 0,18 euro per wasbeurt op. Een wasmachine uit de D-categorie zorgt voor een kostprijs van 0,28 euro per beurt. Grote wasjes, kleine wasjes, ... Het verschil is duidelijk, toch?

Ontdek op onze blog nog meer tips om je energieverbruik te verminderen

Ik wil nog meer energie besparen!