Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine onderneming of zelfstandige: waarom zonnepanelen installeren?

Leid je een kleine onderneming of ben je zelfstandige en vraag je je af of de installatie van zonnepanelen interessant is voor jou? Stijn Vermeulen, Sales Manager Solar B2C en Patrice Martin, Account Manager Solar B2B bij TotalEnergies, leggen het je haarfijn uit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Panneaux solaires pour petites entreprises

Bescherm je tegen prijsschommelingen

Als bedrijfsleider of zelfstandig ondernemer is het uitrusten van je bedrijfspand met zonnepanelen relevanter dan ooit. De belangrijkste reden? Je bent niet langer onderhevig aan de schommelingen van energieprijzen die we de afgelopen jaren hebben gezien. “Zonnepanelen maken je veel minder afhankelijk van de fluctuerende energiemarkt”, legt Stijn Vermeulen uit. “De hoeveelheid energie die je zelf opwekt en verbruikt is immers niet afhankelijk van de prijzen op de energiemarkt. Zo voorkom je dus makkelijk onaangename verrassingen op je energiefactuur. Sterker nog, het installeren van zonnepanelen laat tot op bepaalde hoogte toe om de prijs van je elektriciteit te blokkeren en aan autonomie te winnen.

Opbrengst en financiering van zonnepanelen

Energieonafhankelijkheid is het belangrijkste argument om te investeren in zonnepanelen. Het allerbeste nieuws? Er is zelfs meer dan economische meerwaarde.

Maximaliseer je zelfconsumptie en maak je investering nog rendabeler

Gebruik de energie die je zonnepanelen opwekken voor je warmtepomp of de laadstations voor je plug-inhybride of elektrisch(e) bedrijfsvoertuig(en). Je kunt zelfs de batterijen van je elektrische apparaten en gereedschappen overdag opladen met zelf opgewekte elektriciteit”, verduidelijkt Stijn Vermeulen.

De terugverdientijd is korter dan je denkt

Als je zonnepanelen laat installeren, verdien je de investering snel terug. Patrice Martin: “Voor kleine bedrijven spreken we van een terugverdientijd tussen 7 en 10 jaar.

Je overtollige energie levert geld op

Heb je al een digitale meter in je bedrijfsgebouw? Dan geniet je zelfs van een aantrekkelijk injectietarief dankzij TotalEnergies. Je overtollige elektriciteit injecteren we immers op het net, in ruil voor een vergoeding. Zo verdien je zelfs geld wanneer je niet aan het werk bent!

Steunmaatregelen

Er zijn vandaag geen subsidies of premies meer voor de installatie van zonnepanelen. Toch is het nog altijd mogelijk om te profiteren van groenestroomcertificaten in Brussel. Daarnaast biedt FOD Financiën nog een fiscale investeringsaftrek aan. Voer je activiteiten uit in Wallonië? Houd dan in het achterhoofd dat de Waalse regio investeringssteun biedt op het vlak van hernieuwbare energie.

Waar kun je terecht voor financiële steun?

  • Brussel : voor meer info over groenestroomcertificaten die door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden toegekend, kun je op de website van Brugel terecht.
  • Wallonië : om de investeringssteun voor hernieuwbare energie van het Waals Gewest voor bedrijven, zelfstandigen, ambachtslui en de non-profitsector te ontdekken, raadpleeg je het energieportaal Wallonië Energie SPW.
  • België : om te achterhalen hoe je een fiscale aftrek voor je investering kunt krijgen, bezoek je de website van FOD Financiën.

Zonnepanelen: voor welke bedrijfsactiviteiten?

Heb je je eigen bakkerij, autogarage of restaurant? Dan zie je ongetwijfeld het nut in van een zonnepaneleninstallatie. De elektrische apparaten die nodig zijn voor je bedrijfsactiviteit zijn namelijk talrijk én verbruiken wellicht veel energie. Denk bijvoorbeeld maar aan ovens, hefbruggen, koelkasten, ventilatiesystemen, krachtige verlichting, enzovoort. Maar hoe zit het als je een vrij beroep uitoefent? Of als je pakweg verzekeringsagent, vastgoedmakelaar of uitbater van een kledingwinkel bent? Zijn zonnepanelen dan ook interessant? Het antwoord is ja, en wel drie keer ja.

Meer dan 2.000 kWh? Sowieso doen!

Je eigen elektriciteit produceren is al interessant zodra je meer dan 2.000 kWh per jaar verbruikt. Aangezien het gemiddelde voor een kmo gewoonlijk tussen de 5.000 kWh en 15.000 kWh per jaar ligt, en zelfs veel meer voor de energie-intensieve sectoren waarover we het hierboven hadden, is de kans groot dat je meer dan 2.000 kWh verbruikt. Neem er gewoon even je factuur bij om je verbruik te achterhalen.

Maximaliseer je zelfconsumptie

In tegenstelling tot een particulier – die vaak zijn meest energieverslindende apparaten (wasmachine, vaatwasser...) gebruikt wanneer hij of zij na het werk thuiskomt – verricht jij het merendeel van je werk wellicht overdag. Tijdens de kantooruren wekken je zonnepanelen natuurlijk ook het meest op. Ideaal om je zelfconsumptie te maximaliseren.

Klaar voor de toekomst

Naast alle elektr(on)ische apparaten waarover je vandaag al beschikt, is de kans groot dat je in de toekomst meer toestellen zult gebruiken. Dat maakt dat je elektriciteitsverbruik wellicht nog verder zal stijgen. Dat kan bijvoorbeeld omdat je meer medewerkers aanwerft (die verlichting nodig hebben, een computer ...) en omdat je hen nieuwe diensten aanbiedt (zoals een keuken met microgolfoven, koelkast, espressotoestel ...) Of omdat je je openingstijden uitbreidt en beslist om je eigen zaak ook op bepaalde zaterdagen of zondagen open te houden. Of omdat je energietransitie gepaard gaat met de aanschaf van een warmtepomp en/of een of meerdere oplaadpunten voor elektrische wagens. Er zijn genoeg redenen om je voor te bereiden op de toekomst.

TotalEnergies regelt alles

Overtuigd? We staan klaaar om je project te realiseren. “Je hoeft alleen maar een afspraak te maken met een van onze energie-experts. We nemen alles uit handen: van een haalbaarheidsonderzoek tot de installatie”, verzekert Stijn Vermeulen. Zo’n traject verloopt op deze manier:

  • We starten met een plaatsbezoek om de haalbaarheid van het project te analyseren.
  • 2 tot 3 weken later ontvang je een offerte met het totaalbudget en de terugverdientijd.
  • Aanvaard je de offerte? Dan handelen we eerst alle administratie af. “We vragen je netbeheerder om een gedetailleerde studie uit te voeren. Die bepaalt hoeveel elektriciteit je op het net kunt injecteren”, zegt Patrice Martin. “We helpen je ook bij de aanvraag van je vergunning als het om een grondinstallatie gaat. En als je project een stabiliteitsstudie van het dak vereist, zetten we een van de studiebureaus waarmee we samenwerken aan het werk.
  • Terwijl je wacht op goedkeuring van je netbeheerder, bestellen we alvast alle nodige materialen. We gaan aan de slag met het ontwerp en bereiden alle technische elementen van je installatie voor.
  • Zo’n twee maanden na de ondertekening van je offerte, beginnen we met de installatie van je zonnepanelen.

Er zijn nog twee essentiële zaken die ondernemers gemoedsrust geven: door te kiezen voor TotalEnergies ben je zeker dat je met een solide speler in zee gaat. En dat je installatie uitsluitend uit producten van de hoogste kwaliteit bestaat. Patrice Martin: “We werken enkel met fabrikanten die een uitgebreid productievolume hebben en financieel gezond zijn. Dat is de garantie voor hun voortbestaan. Daarnaast hebben alle producten die we selecteren een product- en prestatiegarantie van ten minste 25 jaar.” Zo kun je je energietransitie met een gerust hart uitvoeren!

Productgarantie en prestatiegarantie: wat is het verschil?

  • De productgarantie dekt de mechanische en fysieke aspecten van je zonnepanelen.
  • De prestatiegarantie zorgt ervoor dat je paneel na een bepaalde tijd (minimaal 25 jaar voor de panelen geselecteerd door TotalEnergies) nog altijd minstens 80% van zijn initiële productie zal leveren.

Wil je investeren en een prijs ontvangen?

Vraag vandaag nog een offerte voor je eigen zonnepanelen aan!