Overslaan en naar de inhoud gaan

Je woning goedkoop energiezuinig maken: de tips die je nog niet kreeg

Je buik vol van al die goedbedoelde energietips? Begrijpelijk. Zeker als de offertes die je daarna opvroeg nog steeds zwaar op je maag liggen. Maar wist je dat er ook heel wat budgetvriendelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bestaan om je woning energiezuiniger te maken? Bovenop een beperkt aantal euro’s kosten ze je hoogstens een vrije zaterdagmiddag en een verplaatsing naar de lokale doe-het-zelfzaak. Met wat gezond boerenverstand en een creatieve vertaalslag van oeroude volkswijsheden oogst je zelfs succes zonder je portemonnee boven te halen. Intussen toch weer honger naar meer? Zet dan zeker deze licht verteerbare tips op je menu.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Make your house more energy efficient

Misschien ken je hem nog van bij je (groot)ouders: de tochthond is helemaal terug van weggeweest. Hipper, stijlvoller en effectiever dan ooit. De immer rustige ‘viervoeter’ houdt elk dreigend tochtgevaar buiten. Ook de soberdere tochtstrips of -banden doen je kwispelstaarten van plezier, want ze vermijden dat warmte verloren gaat via de kieren in bewegende delen van je ramen en deuren. De naden tussen het raamwerk en de buitenmuur maak je best dicht met een flexibele kit of compressieband. Opgelet: wees niet té ijverig en zorg dat er nog steeds lucht kan circuleren in je woning. Dat is cruciaal voor je gezondheid.

 

Nu je toch bij de doe-het-zelf bent: breng een pot verf of behangpapier in een lichte kleur mee. Lichte muren reflecteren het daglicht waardoor je minder snel een lamp moet inschakelen. Zeker in kleine kamers. Als je ’s avonds de schakelaar dan toch overhaalt, zorg dan dat er een ledlamp in je armatuur steekt. Het geldt intussen als basiskennis, maar de impact wordt nog te vaak onderschat. Ledverlichting is iets duurder, maar verbruikt 85% minder energie en gaat tot wel vijftien keer langer mee. Nóg zo’n klassieker: installeer een waterbesparende douchekop of gebruik een timer tijdens het douchen. Geef toe: een daling van 40% op je warmwaterverbruik is best wel proper, toch?

 

Warmte bijhouden

Goed opgelet tijdens de fysicales? Dan weet je zeker nog dat warmte weerkaatst. Plaats daarom een folie achter je radiatoren. Zo vermijd je dat de warmte verdwijnt via de buitenmuur en stuur je ze terug de leefruimte in. Dat lukt al met de traditionele aluminiumfolie uit je keuken, maar een rol radiatorfolie is een stuk effectiever. Lopen er leidingen door koude ruimtes? Vermijd energieverlies en steek ze in een warm jasje met behulp van buisisolatie. Die is verkrijgbaar in verschillende formaten en plaats je makkelijk zelf. Met circa twee euro per meter op jaarbasis is de kostenbesparing meer dan aanzienlijk.

 

Grote wasjes, kleine factuur

Zelfs de dagelijkse sleur biedt kansen om je energiefactuur in te krimpen. Een wasbeurt op 40 graden verbruikt bijna twee keer zoveel als een toertje op 30. Een lagere temperatuur is bovendien beter voor je kleren. Toch stukken die een hoge temperatuur vereisen? Gebruik dan het ecoprogramma. Klaar? Laat alles lekker uitwaaien in het zonnetje. Je droogkast is een van de grootste energievreters in huis. Per droogbeurt aan de wasdraad steek je bijna een euro op zak. Bespaar ook op het strijkwerk door droge was meteen op te plooien, gebruik een warmtereflecterende strijkplankovertrek en zet je strijkijzer volledig uit. De stand-bymodus verbruikt nodeloos energie. Dat geldt trouwens voor al je elektrische apparaten.  

 

Slimme gebruiksaanwijzing

Dat een huishoudtoestel uit energieklasse A zuiniger is dan eentje met een G-label wist je al. Maar ook de manier waarop je je toestellen gebruikt, maakt een verschil. Neem nu je diepvriezer en koelkast: hoe voller, hoe lager het verbruik. Staat er weinig in? Vul ze dan met lege plastic dozen, waterflessen of zelfs piepschuim. Even verderop zit ook je oven vol goed bewaarde bezuinigingsgeheimen. Eén enkele ovenschotel of pizza verwarmen? Zonde! Haal meer uit dezelfde energie en warm verschillende dingen tegelijk of vlak na mekaar op. Zijn al je broodjes gebakken? Laat de ovendeur een tijdje openstaan zodat de restwarmte zich verspreidt in je keuken en niet verdwijnt via het ventilatieroostertje aan de achterkant. Gezellig, goed geurend én gratis!

 

Heb je toch een extra spaarpotje? Overweeg dan zeker grotere ingrepen als zonnepanelen, een warmtepomp, dubbel glas, een nieuwe cv-ketel en energiezuinigere apparaten. 

 

 

Meer energiebesparende tips? Check snel onze overige blogs.

Tips