Overslaan en naar de inhoud gaan

Je zonnepanelen verhuizen, kan dat?

Je zonnepanelen verhuizen is in theorie perfect mogelijk. In praktijk gebeurt het minder vaak. Je ontdekt de redenen hier.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Maison équipée de panneaux solaires

Technisch gezien kan het. Maar … het is een lastige verhuizing. De zonnepanelen zijn namelijk gelinkt aan je adres en de verplaatsing van de installatie gaat met heel wat kosten gepaard. TotalEnergies biedt de dienst daarom niet aan.

Zonnepanelen verhuizen = aanzienlijke kostprijs

Je zonnepanelen verhuizen is geen eenvoudige klus. Een vakman moet alles ontmantelen op je oude woning, het dak in zijn oorspronkelijke staat brengen, de installatie vervoeren en weer samenstellen en aansluiten op je nieuwe dak. Daarna moet een erkend keurder ook nog langskomen voor je de zonnepanelen weer mag gebruiken. Al dit werk kost natuurlijk geld. Vóór je verhuist, moet je in elk geval de volgende zaken checken:

  • Is er voldoende oppervlakte op je nieuwe huis voor de zonnepanelen?
  • Is de oriëntatie geschikt?
  • Is de hellingsgraad van je dak geschikt voor zonnepanelen?

De kans is dus groot dat je oude zonnepanelen niet ideaal zijn voor je nieuwe woning en je dus geen optimale resultaten behaalt. Bovendien heeft de nieuwe generatie zonnepanelen een hoger rendement dan oudere versies. Een nieuwe installatie doet het dus sowieso beter.

Heb je groenestroomcertificaten? Dan heb je een bijkomend nadeel: je riskeert deze certificaten namelijk te verliezen wanneer je verhuist. Je kan ze enkel behouden als je de volledige installatie, de omvormers en de groenestroommeter mee overneemt. Verhuis je maar een deel van de installatie, dan verlies je dit recht. Ook wanneer je de zonnepanelen opneemt in je EPB-aangifte kan je niet meer genieten van de certificaten.

Verkoop je woning mét zonnepanelen

Een betere beslissing is je woning verkopen mét zonnepanelen. Dan wordt je woning immers meer waard. Heel wat mensen zijn namelijk op zoek naar een energiezuinige woning en zonnepanelen helpen dan een handje. Je meldt bij de verkoop simpelweg de verandering van eigenaar aan je netbeheerder.

Ontdek alles over het variabele injectietarief voor zonnepaneleneigenaars.

Ik ontdek het variabele injectietarief