Blijf wakker voor sluimerverbruik en bespaar flink wat energie in huis!
Vele kleintjes maken één grote. Dat geldt zeker en vast ook voor het verbruik van al je huishoudelijke elektrische apparaten in stand-bymodus of toestellen in slaapstand, beter bekend als sluimerverbruik. Computer, tv, koffiezet of spelconsole: soms is uit niet helemaal uit en blijft de meter lustig draaien. Weliswaar op een laag pitje, maar maak de optelsom van al die stiekeme energievreters en de rekening loopt al snel op.
Wist je dat je tot 235 euro per jaar kunt besparen op je energiefactuur door je sluimerkosten voorgoed uit te schakelen? Blijf nog even stand-by en lees aandachtig verder.
Sommige toestellen beschikken over een stand-bymodus om sneller paraat te zijn als je ze na een tijdje opnieuw gebruikt. Je herkent ze aan een lampje, display of klokje dat blijft branden of knipperen. Maar uiteraard vraagt dat 'slapen' ook energie. Vaak veel meer dan je denkt. Een computer met al zijn randapparatuur (bv. printer, scherm, enz.) kost je tot 120 euro per jaar aan sluimerverbruik. Nog in de top vijf met boosdoeners: de tv met digicorder (60 euro/jaar), het koffiezetapparaat (20 euro/jaar), de hifi-installatie (20 euro/jaar) en de (microgolf)oven (15 euro/jaar). Je hoeft echt geen rekenwonder te zijn om te concluderen dat al die geniepigheid van ongebruikte toestellen je duur komt te staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gameconsole van de kids, de oplader van je gsm, de elektrische boiler en de wifi-extender. Of defecte toestellen! Het goede nieuws: je kunt er makkelijk iets aan doen.
Een idee van je sluimerverbruik krijgen?
De meest radicale maatregel? De stekker uit je toestel! Al is dat enkel zinvol voor adapters om toestellen op te laden en apparaten die je een tijdlang niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie vertrekt. Maar eens terug thuis kruip je natuurlijk liever niet elke avond onder je bureau om de kabels van je computer en aanbehoren uit het stopcontact te trekken. Maak het jezelf daarom makkelijk en installeer een verdeelstekker met aan/uit-schakelaar. Met één simpele druk op de knop zet je meteen de grootste stille verbruiker in huis buitenspel.
Een tijdschakelaar gebruiken
Of bepaal met een tijdschakelaar wanneer je apparaten wel of geen stroom krijgen. Sommige toestellen beschikken trouwens over een energiebesparingsmodus die het sluimerverbruik vermindert of instellingen waarmee je de onnodige stand-byfunctie zelfs volledig op non-actief zet. Het is misschien even zoeken, maar het loont absoluut de moeite. Ook handig: een zogenoemde slimme stekker. Die kun je vanop afstand bedienen. Zo is het zelfs mogelijk om met een spraakcommando je computer uit te schakelen: ‘Hey Google, schakel de computer uit!’.
Hoe je sluimerverbruik berekenen?
De vermelde kosten zijn gemiddelden. Hoeveel je apparaten precies verbruiken tijdens hun welverdiende dutje bereken je makkelijk zelf met behulp van een energiemeter. Zo’n toestelletje vind je makkelijk online en haal je al in huis voor zo’n 25 tot 50 euro. Je plaatst zo’n energiemeter simpelweg tussen het stopcontact en eender welk elektrisch apparaat. Vervolgens lees je het (sluimer)verbruik handig af via het scherm of een gekoppelde app.
Zo werkt het!
Je jaarlijkse kost in kaart brengen met een energiemeter? Dat doe je zo:
- Plaats de meter tussen het stopcontact en de stekker van je apparaat en laat het de hele nacht insteken.
- Deel het verbruik door het aantal uren dat je hebt gemeten.
- Vermenigvuldig dat getal met het aantal uren per dag dat het apparaat op stand-by staat.
- Doe dat cijfer maal 365 én je actuele stroomtarief en je weet exact welke kosten heimelijk je energiefactuur binnensluipen.
Geen energiemeter in huis? Haal dan een weekend lang alle sluipverbruikers van het net en vergelijk je verbruik met het weekend voordien. Ook hier leidt een simpele berekening tot het resultaat op jaarbasis.
Maak iedereen bewust van sluimerverbruik
Nog een stapje verder? Investeer dan in een slim energiemonitoringssysteem dat je hele elektrische installatie bewaakt en je alle details toont over je verbruik, zelfs wanneer alles is uitgeschakeld. Ook met een aantal specifieke apps ga je doordacht het gevecht aan met de overtollige kilowatts. Maar hoe gesofisticeerd ook, geen enkele tool biedt een magische oplossing om je sluimerverbruik voor eens en voor altijd te elimineren. Die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Gebruik de verworven data en cijfergegevens om voortaan bewuster om te gaan met energie. Nieuwe inzichten zijn de sleutel tot het veranderen van oude gewoonten. Dat geldt voor jezelf, maar uiteraard ook voor je huisgenoten. Leer hun hoe je moeiteloos energie bespaart en wat dat finaal oplevert aan extra gezinsbudget. Kortom: maak iedereen wakker voor de impact van sluimerverbruik en word slapend (een beetje) rijker.
Check alle tips om moeiteloos energie te besparen
Lees onze artikelen