Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn zonnepanelen hebben een jaarlijks onderhoud nodig

Een regelmatig onderhoud van je zonnepanelen is nuttig. Maar het hoeft niet elk jaar te gebeuren. We geven graag een extra woordje uitleg.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Maison équipée de panneaux solaires

Reiniging en controle zijn belangrijk

Zonnepanelen vragen om weinig onderhoud. Heel wat exemplaren zijn tegenwoordig voorzien van een vuilwerende coating. En regen en wind verwijderen al een groot deel van wat erop valt. Maar na enkele jaren blijft er ongetwijfeld toch wat vuil, zand, vogelpoep en kalk achter op je panelen. Dat heeft natuurlijk een impact op je rendement. Een manuele reiniging van je zonnepaneleninstallatie is dan nuttig.

Ook een onderhoud van het elektrische gedeelte loont de moeite. Je wilt immers zeker zijn dat alle connectoren nog altijd stevig vastzitten en dat de string- en optimizer-omvormers in orde zijn. De omvormers moeten bijvoorbeeld voldoende geventileerd worden om oververhitting van het toestel tegen te gaan.

Check je dat niét af en toe? Dan zal je de problemen pas opmerken op je energiefactuur … Een extra kost die je liever vermijdt.

Om de 2 à 3 jaar is voldoende

In normale omstandigheden volstaat een onderhoud om de drietal jaar. Natuurlijk verwijder je grote takken, bladeren en dikke pakken sneeuw wel best zo snel mogelijk. Je kan zelf een manuele reiniging uitvoeren (enkel met water en een zachte doek!), maar je speelt beter op zeker door een vakman in te schakelen. Die werkt efficiënt én veilig. Een onderhoud kost wel wat, maar op lange termijn bespaart het je natuurlijk geld.

Tip: plan het onderhoud aan het begin van de lente, want dan beginnen je zonnepanelen de meeste energie op te wekken.

Ontdek alles over het variabele injectietarief voor zonnepaneleneigenaars.

Ik ontdek het variabele injectietarief