Overslaan en naar de inhoud gaan

Je badkamer verwarmen en een koude douche vermijden: zo doe je dat

Wat is er leuker dan even tijd voor jezelf te nemen in je badkamer? Je geniet van het totale comfort van een goed verwarmde ruimte waar het aangenaam toeven is. Maar in de winter durven kou en vocht je fijne moment al eens te verstoren. Gelukkig houd je die ongenode gasten buiten dankzij onze tips.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Maman et bébé dans la salle de bain agréablement chauffée

In het algemeen is de badkamer een van de kleinere kamers in huis. Tegelijk is het de ruimte die de meeste energie verbruikt. Terwijl het in de woonkamer of eetkamer gemakkelijk is om een trui aan te trekken en de temperatuur een graadje lager te zetten, is het een heel ander verhaal in de badkamer. Daar loop je regelmatig met weinig kleding rond en wil je van het moment genieten, zonder op de klok te kijken. Het is dan ook niet ongewoon om de verwarming op te stoken tot 23 °C, met het risico dat je een koude douche krijgt als je je energiefactuur ziet. De reden daarvoor? Kou en vocht verstoren de pret.

1 °C minder, dat is 7% energie bespaard

We vertelden net dat het een hele uitdaging is om de temperatuur in de badkamer te verlagen als je wilt genieten van het comfort in die ruimte. Toch mogen we niet ontkennen dat je flink bespaart als je de thermostatische kraan van 23 naar 22 °C draait. Volgens experts gaat het om zo’n 7%. Die besparing realiseer je des te makkelijker omdat je normaal gezien warm water verbruikt in de badkamer. Dat heeft ook een verwarmend effect, waardoor je die graad minder beter verdraagt. We zullen zien dat het mogelijk is om warm water te krijgen en tegelijkertijd bewust te zijn van de manier waarop het wordt geproduceerd.

De kou blijft buiten de badkamer, de warmte binnen

Hoe kouder en vochtiger het buiten is, hoe meer energie het vraagt om je badkamer comfortabel warm te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om die warmte, eens je ze hebt, goed vast te houden – minstens totdat heel het gezin ervan heeft kunnen profiteren. Het is dus belangrijk om je badkamer goed te isoleren.

Dubbel glas: zeker in vochtige ruimtes

Wist je dat je tot 15% bespaart op je verwarming als je enkel glas vervangt door dubbele beglazing? Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om grote renovatiewerken uit te voeren. Je kan er ook voor kiezen enkel het glas te vervangen, én niet het hele raam. Het spreekt voor zich dat dat een pak goedkoper uitvalt.

Kieren dichten is een goedkope oplossing

Je doet er dus goed aan om alle kieren dicht te maken waarlangs de warmte ontsnapt en de kou binnendringt. Niets zo onaangenaam als koude tocht die rond je waait wanneer je net uit een heerlijk warme douche komt. Tochtstrips onder de deur en rond de ramen: het is ontzettend efficiënt!

Verjaag vocht en schimmel

Het klinkt paradoxaal wanneer het over een badkamer gaat, maar vocht is de grootste vijand van warmte en je gebruikscomfort. Wanneer je water, en zeker warm water, gebruikt, wordt de luchtvochtigheid hoger. Vochtige lucht warmt trager op dan droge, dus je weet dat je heel wat vraagt van je verwarmingsketel om je badkamer op de juiste temperatuur te krijgen. Tenzij je een mechanisch of automatisch ventilatiesysteem installeert: dat zuigt de vochtige lucht uit de ruimte. Als zo’n systeem een te grote hap uit je budget zou nemen, is het interessant om je badkamer dagelijks te verluchten. Doe dat voordat de thermostaat de verwarmingsketel aanzet of nadat die is uitgeschakeld. Enkele minuten volstaan om verse lucht binnen te laten. Die is kouder, maar ook droger dan de vochtige binnenlucht.

Programmeer de thermostatische kranen in je badkamer

De badkamer is niet de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt. Enkele minuten ’s ochtends, en nog minder in de avond. Het gebeurt zelden dat je overdag in je badkamer komt. Het is dus des te nuttelozer om ze te verwarmen wanneer je ergens anders meer warmte kunt gebruiken. Programmeerbare thermostatische kranen zijn vandaag erg betaalbaar en helpen je om stevig te besparen op je verwarming. Je stelt ze in om te beginnen met verwarmen enkele minuten voordat je opstaat. De temperatuur kan daarna weer zakken, totdat het bedtijd is en het programma voor een korte boost zorgt. Tussendoor houd je de temperatuur op een constant peil dat niet te veel vraagt van je ketel en je leidingen beschermt tegen de vrieskou.

Slimme thermostatische kranen zijn snel terugverdiend

Je kunt tot 25% verbruik besparen met programmeerbare thermostatische kranen of door de temperatuur elke ochtend en avond aan te passen. Het is overbodig om te zeggen dat het niet nodig is om de badkamer te verwarmen wanneer je op vakantie bent en je ze meerdere dagen niet zult gebruiken.

Investeer in een warmtepompboiler

We hadden het er al over: warm water draagt bij aan een comfortabel gevoel in je badkamer. Maar warm water produceren vraagt veel energie. Vandaag zijn er verschillende technieken voor verwarming en warm water die je energiefactuur naar beneden helpen halen. Denk maar aan zonnepanelen, een warmtepomp of een warmtepompboiler. Daarmee verlaag je je factuur, terwijl je over een voorraad warm water beschikt die je gebruikt wanneer je je naar de badkamer begeeft.

Kies voor structurele aanpassingen

Wanneer de wanden in je badkamer altijd maar koud aanvoelen, loont het om na te denken over de isolatie van de muren van je woning. Er bestaan verschillende technieken om de muren van een huis, en bij uitbreiding de badkamer, te isoleren. Zo’n ingreep kost geld, maar het betekent ook een grote besparing op je verwarming. Dat geldt des te meer voor de muur van de badkamer, omdat die ruimte de meeste warmte vraagt. Bovendien zorgen goed geïsoleerde muren voor minder condensatie, de belangrijkste bron van vochtigheid en dus verlies van warmte in de badkamer.

Lees ook dit artikel over een aangename badkamertemperatuur.

Lees het artikel