2024: einde van terugdraaiende teller in Wallonië
2024 is een kantelpunt voor inwoners van Wallonië die zonnepanelen willen plaatsen en zo willen genieten van groene, gratis stroom. Wie zonnepanelen laat plaatsen in 2024, komt niet meer in aanmerking voor het systeem met terugdraaiende teller. We vertellen je wat verandert, maar ook wat blijft.
We hadden het er al eerder over: je had er alle belang bij om zonnepanelen te laten plaatsen in 2023 als je je teller nog een aantal jaren zou willen zien terugdraaien. De bevoegde overheid heeft namelijk beslist om die regeling niet langer toe te kennen aan personen die in 2024 voor zonnepanelen kiezen. Dat betekent nog niet dat die toekomstige zonnepanelen – net als diegene die al geplaatst zijn – niet rendabel zijn.
Hoe werkt de terugdraaiende teller ook alweer?
Het principe achter de terugdraaiende teller is vrij eenvoudig. De eigenaars van zonnepanelen gebruiken het net als een soort ‘virtuele’ batterij waar ze elektriciteit aan geven of van nemen. Hun tellers draaien terug wanneer ze elektriciteit aan het net geven. Zo simpel is het. Wanneer ze hun meterstanden doorgeven, wordt het verschil tussen de meterstand van vorig jaar en die van dit jaar berekend om te bepalen hoeveel ze moeten betalen. Natuurlijk kunnen ze de stroom die door hun zonnepanelen wordt opgewekt ook meteen verbruiken. Ten slotte betalen ze voor het gebruik van het net om hun elektriciteit af te geven – of te ‘injecteren’. Dat is het zogenaamde prosumententarief. Het type meter doet er weinig toe, zolang ze van het systeem met de terugdraaiende teller genieten. Klanten die niet genieten van een terugdraaiende teller en dus een injectietarief hebben (dat wordt bepaald door de energieleverancier) betalen het prosumententarief niet. Let op! De veranderingen zijn niet van toepassing voor klanten met een installatie van meer dan 10 kVa. Zij genieten al van het nieuwe systeem van de vrije verkoop van energieoverschotten.
De terugdraaiende teller blijft tot eind 2030 voor wie zonnepanelen heeft geplaatst vóór 31 december 2023
De Waalse regering heeft een overgangsperiode ingevoerd voor mensen met zonnepanelen van vóór 2024. Omdat er veel analoge meters geplaatst zijn, moet de overgangsperiode de netbeheerders in staat stellen om de meters te vervangen. In de praktijk heeft de netbeheerder een actieplan en neemt die rechtstreeks contact op met de klant om een datum voor de installatie van een nieuwe, digitale meter vast te leggen. Elke inwoner van het Waalse Gewest zal een slimme meter krijgen. Die wordt dus tussen nu en 2030 geïnstalleerd. Voor diegenen die al in zonnepanelen hebben geïnvesteerd, verandert er verder niets. Zij kunnen eigenlijk kiezen tussen het systeem met terugdraaiende teller en het injectietarief, wetende dat de terugdraaiende teller de meest rendabele oplossing blijft.
Wil je in 2024 zonnepanelen laten plaatsen?
Je bent wettelijk verplicht om je analoge elektriciteitsmeter te laten vervangen door een digitale meter. Dat wil nog niet zeggen dat het niet meer voordelig is om zelf elektriciteit op te wekken. Dankzij het injectiesysteem kan je namelijk ook inkomsten verwerven uit je energieoverschotten.
Vanaf 1 januari 2024 is het injectietarief van toepassing
Het is je wellicht duidelijk: 2024 is het begin van het einde van de terugdraaiende teller. Wanneer eigenaars van zonnepanelen elektriciteit aan het net geven, ontvangen zij daarvoor meteen een vergoeding tegen het tarief dat door hun elektriciteitsleverancier wordt bepaald. Tegelijk hebben de netbeheerders het recht om de installatie van een slimme meter op te leggen. Met zo’n meter moet de klant geen prosumententarief betalen.
Eigenaars van zonnepanelen kunnen de opgewekte elektriciteit dus op drie manieren gebruiken:
- De elektriciteit overdag verbruiken, wanneer de panelen stroom opbrengen. De meter telt geen elektriciteitsverbruik.
- Elektriciteit van het net nemen, wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit meer produceren. Dat verbruik wordt onmiddellijk geregistreerd door de slimme meter.
- Minder elektriciteit verbruiken dan wat je zonnepanelen produceren. Het teveel aan elektriciteit wordt naar het net gestuurd en de slimme meter bepaalt de geïnjecteerde hoeveelheid. De producerende consumenten verkopen hun elektriciteit tegen de prijs die door hun energieleverancier is vastgelegd.
Het einde van de terugdraaiende teller betekent nog niet dat de voordelen van zonnepanelen verdwijnen
De teller zal dus niet meer terugdraaien, maar investeren in zonnepanelen blijft een slimme zet, voor het milieu én voor je portemonnee. Met deze drie tips profiteer je ten volle van de voordelen van zonnepanelen:
- Achterhaal met de slimme meter op welk moment je het beste elektriciteit verbruikt. Je verbruikt dan je eigen stroom en die kost je niets.
- Voeg een batterij bij je elektriciteitsinstallatie, zodat je je energie overschotten kan opslaan en gebruiken wanneer je zonnepanelen geen stroom produceren. Ook dan verbruik je zelf je eigen stroom.
- Plaats een warmtepomp en een warmtepompboiler om je energieverbruik (en dus je energiefactuur) verder te verlagen. Je warmt het sanitair water van je woning dan op met de stroom van je zonnepanelen.
Wil je overschakelen op een slimme meter?
Zoals eerder vermeld, brengt de installatie van zonnepanelen automatisch de installatie van een slimme digitale meter met zich mee. Nu, zelfs als je niet van plan bent om in zonne-energie te investeren, kan je aan de netbeheerder vragen om zo’n meter te plaatsen. Tot eind 2023 kende het Waalse Gewest een premie van 157 euro excl. btw toe om die plaatsing te steunen. Op het moment van dit schrijven wijst niets erop dat die premies in 2024 zullen worden verlengd.
Wens je zonnepanelen te laten plaatsen en zo meer zelfvoorzienend te worden op het vlak van energie?
Vraag een offerte aan of een afspraak met een van onze experts