Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldkampioen in zonne-energie

Het klassement van Mercom Capital Group is duidelijk: TotalEnergies is de wereldkampioen in de ontwikkeling van zonneprojecten. We zijn actief in elk werelddeel en investeren constant in zonneprojecten om onze klimaatambities waar te maken. Die projecten betreffen ook de opslag van energie en de productie van opslagbatterijen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Solar panels in the colors of the TotalEnergies logo

Mercom Capital Group, een Amerikaans onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in de energiemarkt, publiceerde eind december 2023 zijn klassement met de belangrijkste ontwikkelaars van zonne-energie in de wereld. TotalEnergies bekleedde daarin de eerste plaats. Onze zonneprojecten waren in 2023 goed voor een gecumuleerd vermogen van 41,3 GW, waarmee we ver vóór lagen op onze sectorgenoten.

Zonneprojecten in alle uithoeken van de wereld

Vandaag is meer dan de helft (25,5 GW) van onze zonneprojecten goedgekeurd en klaar om uitgevoerd te worden. 3,8 GW wordt momenteel gerealiseerd. 12 GW is al actief tegenover 7 GW bij de tweede van het klassement en drie keer minder GW dan TotalEnergies voor de derde.

Aanwezig in elk werelddeel

We zijn leider op wereldvlak, want we ontwikkelen onze zonneprojecten overal op aarde:

  • 37% in Noord-Amerika
  • 19% in Europa
  • 11% in Azië en Oceanië
  • 5% in Afrika

Ambitieuze klimaatdoelstellingen

De talrijke projecten maken onze engagementen voor het klimaat waar, die grotendeels inzetten op hernieuwbare en koolstofarme energie. We besteden elk jaar 5 miljard dollar aan de ontwikkeling ervan en streven naar een capaciteit van 100 GW aan hernieuwbare energie, tegenover de 22 GW hernieuwbare energie waarover we nu beschikken.

Netto nul in 2050

Tegelijk verbinden we ons ertoe om de koolstofvoetafdruk van onze energieproductie, -omzetting en -levering aan onze klanten te verlagen. We werkten een ambitieus actieplan uit. Dat plan moet de uitstoot van broeikasgassen waarvoor wij alleen verantwoordelijk zijn, tot een strikt minimum herleiden. Onze doelstelling? Een CO2-neutrale energieproducent worden tegen 2050.

Energie opslaan

We investeren niet alleen in de productie van elektriciteit met behulp van hernieuwbare energiebronnen, maar ook in oplossingen om elektriciteit op te slaan. Dergelijke oplossingen zijn essentieel om de onregelmatigheid van hernieuwbare energie op te vangen en het net in evenwicht te houden wanneer de vraag schommelt. In België – in Antwerpen om precies te zijn – bouwen we bijvoorbeeld een batterijpark waarvan de capaciteit overeenstemt met het dagelijkse verbruik van 10.000 gezinnen, of een vermogen van 25 MW en een capaciteit van 75 MWh. De installatie zou in werking moeten treden tegen eind 2024.

De oplossing produceren

TotalEnergies heeft al vier actieve batterijparken in Frankrijk, maar de installatie in Antwerpen is op dit ogenblik ons grootste Europese project op het gebied van energieopslag. Verder hebben we ons op de productie van batterijen geworpen. We werken daarbij samen met Stellantis en Mercedes-Benz binnen ACC, ook wel ‘de Airbus van de batterijen’ genoemd. Na de inhuldiging van een eerste gigantische fabriek in Douvrin, in de buurt van Lens in Frankrijk, komen er nog fabrieken in Duitsland en Italië.

Wil jij ook actief bijdragen aan de energietransitie? Overweeg je bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen om je eigen elektriciteit te produceren?

Ontdek onze oplossingen