Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet ik meer belastingen of netkosten betalen als ik energie op het net zet?

Met een digitale meter betaal je geen taks of netkosten voor energie die je op het elektriciteitsnet injecteert. Nog een analoge meter? Dan betaal je een prosumententarief. Je netgebied en het maximale vermogen van je omvormer bepalen het bedrag van dat prosumententarief.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd

Heb je zonnepanelen? Dan wek je op bepaalde momenten meer elektriciteit op dan je nodig hebt. Heel wat mensen vragen zich af of ze belastingen of netkosten moeten betalen voor de overtollige energie die ze terug naar het net sturen. Daar bestaat helaas geen eenduidig antwoord op. Of je een vergoeding betaalt voor het injecteren van stroom is namelijk afhankelijk van het type elektriciteitsmeter dat je hebt.

Digitale meter = geen taks

Heb je een digitale meter? Het is een feit dat de stroom die je injecteert op het net niet extra belast wordt. En je moet ook niet meer betalen om zelf opgewekte energie op het net te zetten. Er wordt dus geen taks toegepast op die injectie.

Analoge meter = prosumententarief

Heb je nog een analoge meter en dus een terugdraaiende teller? Dan betaal je wél het prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. Je betaalt dan namelijk niet voor de werkelijke energieafname van het net. Het precieze bedrag hangt af van het netgebied waar je woont en het maximale vermogen van je omvormer.

Ontdek alles over het variabele injectietarief voor zonnepaneleneigenaars.

Ik ontdek het variabele injectietarief