Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste tips om te besparen op je verwarming in de winter

De winter is traditioneel een seizoen met lagere buitentemperaturen. De meest romantische zielen verheugen zich zelfs op de eerste sneeuw. Maar één ding is zeker: iedereen wil het aangenaam warm hebben eens ze weer thuis zijn. Wat als we je vertelden dat je kunt besparen op je verwarming zonder in te boeten aan comfort?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Réglez correctement votre chaudière

De eenvoudigste stappen zijn vaak de meest efficiënte om te besparen op je verwarming. Het is gewoon een kwestie van een gewoonte te maken van deze ingrepen en ze dagelijks toe te passen. Het kost geen bijzondere moeite, maar levert wel resultaten die zowel het milieu als je portemonnee een plezier doen.

Wees meester van je thermostaat …

Programmeerbaar of niet: met een goed beheer van je thermostaat kun je aanzienlijk besparen. Je verwarmt de kamers waar je leeft en stelt voor de andere kamers de temperatuur in die strikt noodzakelijk is. Zo voorkom je dat je radiatoren te veel vragen van je verwarmingsketel en verlaag je je energieverbruik. Vergeet natuurlijk niet om de deuren van ongebruikte kamers te sluiten en isolatiemiddelen te plaatsen, zoals tochtstrips aan de onderkant van je deuren of isolerende afdichtingen rond de randen van je ramen. Zo voorkom je koude lucht in je leefruimtes.

… en van de temperatuur!

We kennen intussen de regel dat wanneer je je verwarming één graad lager zet, je een flinke besparing realiseert en nauwelijks inboet aan comfort. Verwarmingsexperts zullen zeggen dat je op die manier tot 7% bespaart op je factuur. Dat klinkt veelbelovend. Maar vooraleer je er nog maar aan denkt om je thermostaat een graad lager te zetten, is het interessant om na te gaan of je elke ruimte wel tot de juiste temperatuur verwarmt. Algemeen gaat men ervan uit dat een temperatuur van 19 °C volstaat om het in de leefkamer en de keuken voor iedereen aangenaam te maken. In de slaapkamer kun je zelfs tot 16 °C gaan. De uitzondering die deze regel bevestigt is de babykamer. Daar is het bij voorkeur 18 °C. In de badkamer mag het 21, 22 of zelfs 23 °C zijn. Een programmeerbare thermostaat is hier bijzonder handig om de verwarming uit te schakelen als je op voorhand weet dat je de badkamer alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zal gebruiken, wanneer je gaat slapen.

Zet de verwarming alleen uit als het nodig is

Nu we toch over verwarming bezig zijn, is het een goede gelegenheid om een misverstand de wereld uit te helpen. Neen, het is geen goed idee om de verwarming uit te schakelen als je je woning verlaat. Grote schommelingen in de gewenste temperatuur kunnen grotere inspanningen van je verwarmingsketel vragen. Zo riskeer je meer te verbruiken, terwijl je het omgekeerde voor ogen had. Een eenvoudige regel is de twee-urenregel. Als je voor zo’n korte periode de deur uitgaat, hoef je je thermostaat niet aan te passen. Als je daarentegen een volledige dag weg bent, zet je de temperatuur op 16 °C. Vakantie? Stel je thermostaat in tussen 12 en 14 °C. Welk programma je ook kiest, schakel je verwarming nooit helemaal af, zodat het water in je leidingen niet bevriest in de winter.

Als je van nature een koukleum bent, kan het ook handig zijn om te investeren in een slimme, geconnecteerde thermostaat. Daarmee kun je bijvoorbeeld de temperatuur in bepaalde ruimtes verhogen zodra je op het werk naar huis vertrekt. Zo kom je thuis in een heerlijk warme woning. De kers op de taart is dat een slimme thermostaat je toelaat om de regeling aan te passen als je plannen wijzigen. Stel je voor: je vertrekt voor twee uur naar je familie en laat je verwarming aanstaan. Eens je er bent, stellen ze voor om daar het weekend door te brengen. Enkele tikken op je smartphone en je temperatuur is aangepast, zodat je bespaart.

Leg de efficiëntie van je radiatoren niet aan banden

Welk type verwarming je ook kiest – elektrisch, centraal of vloerverwarming –, het is belangrijk dat je de prestaties van je radiatoren of andere verwarmingsapparaten niet nadelig beïnvloedt. Dus zelfs als Kerstmis voor de deur staat en je in de verleiding komt om een kerstboom op te zetten, is het belangrijk om die ver genoeg van de radiatoren te plaatsen. Zo stralen de radiatoren de warmte effectief uit. Nog beter is het om radiatorfolie tussen de muur en de radiator te plaatsen. Die zorgt ervoor dat de uitgestraalde warmte niet de muur verwarmt, maar wordt teruggekaatst in de kamer. Heb je vloerverwarming? Leg dan geen grote, dikke wollen tapijten op de grond.

Nog een tip: als je het nog niet hebt gedaan tegen de tijd dat je dit leest, pak dan het kleine sleuteltje dat wordt gebruikt om je radiatoren te ontluchten en verwijder de lucht eruit. Ze zullen sneller op temperatuur komen en minder energie verbruiken. Maak van de gelegenheid gebruik om ze af te stoffen, want zelfs de kleinste hoeveelheid vuil heeft een nadelig effect op de energie-efficiëntie van je radiatoren.

Vermijd luchtstromingen maar verlucht voldoende

Luchtstromen zijn een grote vijand voor wie wil vermijden dat de verwarming te hard werkt. De frisse lucht die van buiten komt en door de kamer waait, zorgt er alleen maar voor dat het koudegevoel toeneemt, zelfs als je verwarming volop draait. Heb je onze afdichtingstips al toegepast en heb je nog steeds een onaangenaam koudegevoel? Loop dan door je huis en zoek de koudebronnen. Een brievengleuf in de voordeur laat dikwijls koude buitenlucht binnen. Hetzelfde geldt voor ventilatiegaten voor huishoudtoestellen. Die zijn een koudebron wanneer ze niet aanstaan.

Dat betekent niet dat je de verschillende ruimtes in je woning niet regelmatig moet verluchten. Alle inspanningen die je levert om de warme lucht in je woning te houden, hebben een minder positief effect. De binnenlucht wordt vochtiger en dat bevordert schimmels, slechte geuren en andere onaangename zaken. Het is dus essentieel om elke dag te verluchten. Dat geldt des te meer omdat verluchten betekent dat je vochtige lucht door droge lucht vervangt. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige, dus je bevordert de prestaties van je verwarmingstoestel en je radiators. Zo verbruik je ook minder energie om dezelfde temperatuur te bereiken. Natuurlijk is het het beste om je ruimtes te verluchten wanneer je verwarming op de laagste temperatuur staat. Denk er dus aan om de ramen wijd open te zetten wanneer je opstaat of enkele minuten voordat je gaat slapen.

Vliegt de warmte buiten? Dan wordt het kouder en draait je ketel overuren

Het is al te laat om dit jaar nog grote renovatiewerken uit te voeren om je woning energiezuiniger te maken. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen. We spraken al over radiatorfolie om tussen de radiator en de muur te plaatsen. Dat zal nog meer effect hebben als je daarmee een kier dicht waarlangs warmte ontsnapt. Maar je woning warm houden kan ook via enkele eenvoudige trucjes. Ramen en deurkieren afdichten of je gordijnen met isolerende stof bekleden, zijn allemaal ‘kleine’ extra's die een grote impact kunnen hebben op je energiefactuur.

Door te vermijden dat de warmte uit je radiatoren het hazenpad kiest, laat je je ketel niet onnodig hard werken. Je verbruikt dus minder en bespaart op je energiefactuur.

Je verwarmingsketel leren kennen? Alleen maar voordelen!

Geef toe: heb jij de handleiding van je verwarmingsketel gelezen? Dat is nochtans niet nutteloos als je wilt besparen op je verwarming en dus ook in het algemeen. Met een goede afstelling haal je de beste resultaten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de eco-stand, waarmee de ketel sneller in waakstand gaat. Het enige nadeel is eventueel dat je moet wachten op warm water. Tegelijkertijd kun je de afgiftetemperatuur van het warm water uit je ketel verlagen, in functie van je verwarmingssysteem (radiatoren of vloerverwarming). Kouder betekent minder energieverbruik. Zorg er tot slot voor dat de druk in je ketel zich steeds tussen 1,5 en 2 bar bevindt, zodat die een optimaal rendement haalt.

Uiteraard presteert een goed onderhouden ketel beter dan een ‘verwaarloosd’ exemplaar, maar dat onderhoud is wettelijk verplicht. Is je ketel toe aan een onderhoudsbeurt? Hier vind je alle informatie.

Sluit je rolluiken en bespaar energie

Wanneer we rolluiken laten plaatsen op onze ramen, denken we vooral aan de beveiliging van onze woning. We zijn er ons ook van bewust dat die rolluiken ons helpen om op warme, zonnige dagen te vermijden dat ons huis in een serre verandert. Minder mensen weten dat hun rolluiken ook een manier zijn om de warmte in de woning te houden. Niet elk rolluik is daar even goed in, maar het plaatsen van modellen met goede energieprestaties is een bijkomende oplossing om elke dag extra energiebesparingen te realiseren.

Samengevat: besparen op energie is een kwestie van zeven essentiële punten.

  • Verwarm elke ruimte tot de ideale temperatuur
  • Installeer een (slimme) kamerthermostaat en thermostatische kranen
  • Onderhoud regelmatig je ketel en radiators
  • Isoleer je woning voldoende
  • Vermijd luchtstromen
  • Verlucht regelmatig je leefruimte en kamers
  • Sluit je gordijnen en rolluiken als je verwarming aanstaat

Wil je nog meer tips om deze winter minder te verbruiken met je verwarming? Ontdek deze artikels en laat je factuur smelten als sneeuw voor de zon.