Overslaan en naar de inhoud gaan

10 handige tips om jouw woning op de winter voor te bereiden

Jouw woning op de winter voorbereiden begint al in de herfst! Ontdek onze 10 tips om een comfortabele winter te beleven.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
je huis voorbereiden op de winter

1-Isolatie: je beste bondgenoot om je huis op de winter voor te bereiden

Niets is zo onaangenaam als een koude tochstroom die door je woning waait wegens een gebrekkige isolatie ter hoogte van jouw raam- en deurkozijnen. Door snelle oplossingen om dit warmteverlies tegen te gaan, kan je opteren om een afdichtstrip te plaatsen of een rolkussen tegen de onderkant van je deur te leggen. Het vervangen van slecht geïsoleerde ramen of het installeren van isolerende rolluiken zijn eveneens goede opties om de warmte-isolatie te verbeteren. Maar deze oplossingen zijn wel een stuk duurder. De beste oplossing om tochtstromen te bannen, moet bepaald worden in functie van jouw budget en afhankelijk van het feit of je huurder ofwel eigenaar bent.

De winter komt eraan!

Denk aan het onderhoud van je ketel

2-Bereid je schoorsteen voor

We hebben het hier niet over het eerstvolgende bezoekje van de kerstman, maar wel over het schoonvegen van je schoorsteen. Dat is vaak niet alleen een wettelijke verplichting, maar het beperkt bovendien vergiftigingsgevaar en de risico's voor schoorsteenbrand. Je schoorsteen laten vegen doet er jou trouwens ook aan denken om het vuur in je kachel of in je open haard aan te steken. Beschouw het dus als een officiële uitnodiging om het thuis heerlijk gezellig te maken.

onderhoud verwarmingsketel

3-Een verwarmingsketel in topvorm

Jammer genoeg worden de verwarmingsmonteurs in de winter overspoeld met vragen en opdrachten. Dus in het geval van een storing, moet je misschien een paar dagen wachten voordat je hulp krijgt ... Vergeet niet om het onderhoud van de ketel aan je takenlijstje toe te voegen! Bij TotalEnergies kan je profiteren van een betaling in maandelijkse termijnen!

4-Je radiator ontluchten: een tip met weinig glamour maar een schot in de roos

Je radiator ontluchten. Zo, het is eruit. Van alles wat absoluut moet functioneren in huis om goed de winter door te komen, zijn werkende radiatoren een absolute must. En als je echt wat lui bent, vergeet dan niet om het te vragen bij je volgende afspraak voor het jaarlijkse onderhoud van je verwarmingsketel!

5-Opgelet voor de vorst!

Heb je eraan gedacht om je kranen buiten af te sluiten, zodat ze geen schade kunnen oplopen wanneer het water in de leidingen bevriest?

onderhoud en voorbereiden tuin op winter

7-In de tuin

Iedereen weet het: in de tuin gebeurt alles in de herfst. Naast de laatste gewassen uithalen en het plaatsen van kolen, is het nu tijd om de grond klaar te maken en te bedekken, zodat de grond gevoed wordt tegen het volgende seizoen. Als het deze herfst nog altijd droog blijft, denk er dan ook aan om voor de vogels wat drinkwater te voorzien in een kommetje in de tuin. En dan kun je het spektakel bewonderen!

8-Sla je voorraad in!

Ongeacht welke brandstof je gebruikt, doe je er goed aan om voorraad in te doen voordat de winter aanbreekt. Om te beginnen zijn de prijzen vaak minder hoog wanneer je op voorhand bestelt. Verder bestaat er niets erger dan een verwarming die midden in de winter afslaat! Stookolie, pellets, hout ... Maak je keuze!

9-Herfstschoonmaak

Al is de lenteschoonmaak ondertussen traditie, een grote herfstschoonmaak zorgt ervoor dat jouw woning gezond wordt om er in de komende maanden in door te brengen. Schone ramen laten meer licht door. Een goed verluchte woning kan makkelijker worden verwarmd. En een net, opgeruimd huis is trouwens voor iedereen aangenaam, niet?

10-Even in de hoogte

In de letterlijke zin van het woord stellen wij voor om ... je dak te controleren! Reiniging van de dakgoten, schoonmaken van de zonnepanelen, controle van de algemene staat van de dakbedekking ... Om deze winter verrassingen te voorkomen, is het tijd om te controleren of alles op je dak in orde is. Nu ben je helemaal klaar om de winter op serene wijze door te komen. Tijd om je favoriete warme drankje te kiezen, dat boek dat je wou lezen boven te halen en lekker te cocoonen!

Je wilt het onderhoud van je ketel plannen?

Hier zijn de te volgen stappen in een handige video