Overslaan en naar de inhoud gaan

Ga je verhuizen? Deze tips helpen je alvast op weg!

Je gaat binnenkort verhuizen maar hebt moeite om alles te organiseren? Geen nood! Hier volgt een handige lijst met de stappen die je moet volgen voor een geslaagde verhuis. Van het vinden en vullen van stevige kartonnen dozen, tot het transport en de administratieve stappen die je moet doorlopen, ... We lijsten alle puntjes op, om jou rustig te helpen verhuizen!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Astuces déménagement

Stap 1 - VOORBEREIDING: je dozen vullen en organiseren

Zoek en vind kartonnen verhuisdozen

Om te verhuizen heb je natuurlijk dozen nodig. Waar je kartonnen verhuisdozen kan vinden? Dat is best eenvoudig! De meeste grootwarenhuizen, bouwmarkten en doe-het-zelfzaken verkopen verhuisdozen in tal van formaten. Nog beter: ga eens polsen bij de supermarkt of handelaar om de hoek. De meesten zullen maar wat blij zijn om van hun kartonnen dozen af te raken. Let er op dat je verhuisdozen best een praktisch formaat hebben en gemakkelijk te vervoeren zijn. Je moet ze ten slotte zelf dragen.

Sorteer en klasseer je spullen

Bedenk je eigen sorteersysteem

Het verzamelen en organiseren van je spullen is zeker niet de leukste bezigheid. Maak het jezelf dus gemakkelijk door een degelijk sorteersysteem te hanteren. Organiseer op basis van kamer, voorwerpcategorie, gebruik, gewicht of grootte. Stel een inventaris op en noteer de inhoud rechtstreeks op de doos, of maak gebruik van labels en kleurcodes om het overzicht te behouden. 

Gebruik een mobiele verhuisapplicatie

Er bestaan heel wat apps, zoals Sortly, Wunderlist, Todolist en RangeCartons, die je helpen om je verhuis te organiseren. Creëer taken en lijsten, houd een inventaris van je ingepakte spullen bij en stel herinneringen in. Je zal merken dat alles zo veel overzichtelijker wordt.

Een verhuis biedt de ideale gelegenheid om overtollige spullen van de hand te doen. Niet alleen maak je zo meer ruimte voor nieuwe herinneringen, je bespaart jezelf het nodige verhuiswerk. Ontspullen is trouwens niet hetzelfde als weggooien. Je kunt de spullen die je niet meer nodig hebt ook weggeven aan vrienden of familieleden, aan de kringloopwinkel schenken of verkopen op tweedehandssites of rommelmarkten.

Stap 2 - VERWITTIGING: breng iedereen en alle instanties op de hoogte van je verhuizing.

Jammer genoeg gaat een verhuizing gepaard met een berg administratieve verplichtingen. Je moet iedereen en alle belangrijke instanties op de hoogte brengen van je adreswijziging. Hier volgt een overzicht:

  1. Je eigenaar
  2. Je werkgever
  3. Overheidsinstanties zoals de RVA of de VDAB/Actiris
  4. De post
  5. Je verzekering
  6. Je ziekenfonds
  7. Je bank
  8. Jouw leverancier van elektriciteit en/of gas, televisiedistributie en internet
Personne qui trie et organise ses documents

Wanneer en hoe jouw energieleverancier op de hoogte brengen?

Het is belangrijk om je verhuizing door te geven aan je energieleverancier. Zo vermijd je dat je de factuur van je vroegere woning moet betalen, en kun je bij jouw aankomst meteen energie geleverd krijgen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je deze stappen volgt, loop je geen risico dat je door jouw verhuizing met een stroomonderbreking moet afrekenen. Een hele geruststelling, toch?

Société de déménagement qui porte des cartons

Stap 3 - TRANSPORT: Organiseer het transport van je meubels en dozen

Op wie doe je een beroep?

Kan je op familie of vrienden rekenen om jou te helpen verhuizen ? Leuk! Vergeet ze wel niet tijdig op de hoogte te brengen. Of stuur ze enkele dagen voordien een korte reminder. Als je opteert om op professionele verhuizers een beroep te doen, dan heb je heel wat ondernemingen op de markt beschikbaar. 

Reserveer een parkeerplaats

Wil je voorkomen dat je tijdens de verhuizing de straat blokkeert en overlast veroorzaakt voor je nieuwe buren? Dien dan een aanvraag voor een parkeervergunning in bij de gemeente. Weet dat je de gemeente gewoonlijk minstens vier werkdagen voor de verhuisdatum op de hoogte moet brengen. Let op, deze dienst is niet altijd gratis. De kost hangt af van gemeente tot gemeente.

Reserveer een transportmiddel

Of je nu kiest voor een vrachtwagen, een bestelwagen of een lift, je moet er altijd voor zorgen om je transportmiddel tijdig te reserveren. Zorg dat je voldoende ruimte en laadvermogen beschikbaar hebt en neem wat reserve. Vergeet ook niet te informeren naar de verzekeringsopties.

Stap 4 - VERHUIZEN: Alles in goede banen leiden

Jij bent de ploegbaas

Je hebt maandenlang toegewerkt naar deze gebeurtenis. Eindelijk is het zover: de dag van je verhuizing is aangebroken. Of je nu de hulp hebt ingeschakeld van vrienden en familie, of een professioneel verhuisbedrijf: het is jouw job om het geheel te overzien en alles in goede banen te leiden. Jij weet immers welke doos voor welke kamer bestemd is.

Voorzie een hapje en een drankje

Ochtendstond heeft goud in de mond: begin zo vroeg mogelijk met het inladen van je dozen, vooral als je een lift of een voertuig hebt gehuurd. Denk aan energierijke tussendoortjes zoals koekjes, boterhammen of verse soep. In het beste geval kun je in de late namiddag al klinken op je nieuwe nestje!

famille qui trie efficacement ses cartons de déménagement

Stap 5 - VOLTOOIING: Profiteer van je nieuwe stekje! Of toch bijna ...

Eindelijk kan je volop genieten van je nieuwe woonplek! Toch moeten er nog een aantal administratieve verplichtingen worden geregeld ... Maar laat de moed niet zakken, want je bent er bijna!

Maak je adreswijziging officieel

Je hebt acht werkdagen de tijd om na je verhuizing naar de bevolkingsdienst van je gemeente te gaan voor je adreswijziging. Meld jouw nieuwe adres aan de verschillende instanties die we hierboven hebben vermeld, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Deze lijst van documenten waarop jouw adreswijziging moet staan, helpt je alvast om door het bos weer de bomen te zien!

Maak je opslagcontainer of meubelopslagplaats leeg 

Als je een opslagcontainer hebt gebruikt of een meubelopslagplaats hebt gehuurd om een aantal spullen tijdelijk op te slaan, wacht dan niet te lang om die weer leeg te maken. Deze ‘self-storage’ kan handig zijn om niet alles in één keer te moeten verhuizen, maar het is wel duur. 

Hou je elektriciteits- en gasmeters in het oog

Hou je meters in de gaten tijdens de eerste maanden na je verhuis. Je energieverbruik zal waarschijnlijk hoger of lager zijn in vergelijking met je vorige adres. Probeer daarom om zo snel mogelijk een overzicht te krijgen. Zo kan je jouw voorschotfacturen laten aanpassen en vermijd je onaangename verrassingen bij je jaarafrekening!

Oef. Je kan nu opgelucht ademhalen en ten volle genieten van je nieuwe woonst!

Ontdek alle informatie over jouw verhuis met TotalEnergies.

Mijn verhuis met TotalEnergies