Overslaan en naar de inhoud gaan

Adreswijziging: 9 bij te werken documenten

Verhuizen is het begin van een nieuw avontuur. Maar wie verhuizen zegt, zegt ook adreswijziging. Op welke manier kan je alle administratieve veranderingen van deze verhuis aanpakken? Op welke documenten moet je nieuw adres voorkomen? Hier volgt een volledige lijst van de bij te werken administratieve documenten!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Personne qui trie et organise ses documents

Adreswijziging: 9 administratieve documenten die je niet mag vergeten

Het mag gezegd worden, verhuizen is niet altijd een pretje. Na het sorteren van je spullen en het vullen van verhuisdozen weet je vaak niet meer waar je hoofd staat. Door de administratieve last van een verhuizing kan je door de bomen het bos niet meer zien … Hou het hoofd koel! Hier volgt een volledige lijst van administratieve documenten die je moet aanpassen bij een verhuizing.

1 – Je energiecontract

1 maand voor je verhuizing moet je contact opnemen met de leveranciers van gas, elektriciteit en water, maar ook de leveranciers van kabel en internet om je contract af te sluiten of om je adres te laten aanpassen. Je kunt ons op de hoogte brengen van je verhuizing via onze klantendienst op onze website.

2 – Het verzekeringscontract voor je woning

Als je verhuist, moet je je verzekeraar verwittigen zodat hij het verzekeringscontract voor je woning kan aanpassen of annuleren. Bovendien moet je jezelf afvragen of je spullen verzekerd zijn tijdens de verhuizing. En als dat niet zo is, moet je die dan laten verzekeren? Want ja, tijdens de verhuistocht naar je nieuwe woning kan er wel iets kapot gaan. Denk dus aan een bijkomende dekking om zeker te zijn.

Ga je verhuizen? Ons loyaliteitsaanbod is voor jou gemaakt!

Bij TotalEnergies profiteer je dag en nacht van het nachttarief gedurende 1 jaar!

3 – De post

Je wilt je post graag ontvangen op het juiste adres? Bpost biedt daarvoor een betalende dienst “Do My Move” aan, zodat je post 3 maanden lang van het oude naar het nieuwe adres wordt doorgestuurd.

4 – Gemeente: 8 dagen om je adreswijziging te melden

Van zodra je verhuisd bent, heb je 8 werkdagen de tijd om bij de dienst bevolking je adreswijziging te melden. In de daarop volgende dagen kan je bezoek van de wijkagent verwachten, die je nieuwe adres zal bevestigen.

5 – Identiteitskaart en inschrijvingsbewijs

Je nieuwe adres moet op je identiteitskaart staan maar ook op je voertuigdocumenten. Geen paniek: als je bij de gemeente je adreswijziging hebt gemeld, worden deze documenten automatisch aangevuld.

6 – Je arbeidscontract

Ja hoor, ook je werkgever moet op de hoogte van je verhuizing zijn! Controleer of in het arbeidscontract je adres werd gewijzigd. Als je werkzoekende bent, meld je je nieuwe adres bij de VDAB en RVA. Ben je een zelfstandige, dan breng je het best je klanten op de hoogte. Als gepensioneerde neem je contact op de Federale Pensioendienst.

7 – Het formulier voor een adreswijziging van het ziekenfonds

Heb je de gemeente op de hoogte gebracht van je nieuwe adres en de wijkagent heeft dit ook bevestigd? Dan moet je je nieuwe adres in principe niet meer aan het ziekenfonds melden. Je ziekenfonds wordt immers automatisch op de hoogte gebracht. Maar als je toch zeker wilt zijn, dan hebben verschillende ziekenfondsen een online formulier voor adreswijziging. Handig toch?

8 – Het schooldossier

Als jij verhuist, verhuizen je kinderen mee. Het is dus belangrijk om het nieuwe adres te melden aan de school van je kind. Zo kunnen zij het inschrijvingsdossier aanpassen.

9 – Je bankdossier

Ook al gebeuren heel wat bankverrichtingen online, toch moet je het adres van je nieuwe woning melden aan je bankinstelling. Zo kan je dossier worden overgemaakt aan het dichtstbijzijnde agentschap. Vergeet dit dus niet te doen! Voor noodgevallen is het altijd handig om een directe contactpersoon bij je bank te hebben.

Kortom, verhuizen en plannen gaan hand in hand. Van zodra al deze administratieve formaliteiten achter de rug zijn, hoef jij enkel nog de verhuizing te regelen en je te installeren! Je weet niet hoe je snel een verhuizing moet organiseren? Geen nood, onze handige verhuischecklist bevat alle noodzakelijke stappen om efficiënt en zorgeloos te verhuizen!