Overslaan en naar de inhoud gaan

Hernieuwbare energie: dit zijn dé vijf trends van 2018!

Dalende kosten, Chinese dominantie en scherpe concurrentie in de batterijtechnologie. 2018 belooft een spannend jaar te worden op het vlak van duurzame energie.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
champ eolienne et panneaux photovoltaïque onshore

2017 was een heuse rollercoaster voor hernieuwbare energie. De prijzen van zonne- en windenergie zakten in elkaar, China verpulverde haar doelstellingen inzake zonnepanelen en Donald Trump trok Amerika terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Hoe staan de sterren voor 2018?

 

Trend 1: hernieuwbare energie wordt goedkoper

De prijs voor het opwekken van zonne-energie is sinds 2009 met 62% gedaald. Zonne-energie is in sommige landen nu al goedkoper dan steenkool. Experts verwachten dat zonnekracht over tien jaar wereldwijd de goedkoopste optie is. Ook de kost van windmolens is de voorbije jaren gehalveerd. De prijs bedraagt nu 78 euro per opgewekt megawattuur. Ter vergelijking: wie elektriciteit produceert met een kerncentrale, betaalt daarvoor meer dan 100 euro.

 

Trend 2: China zet z’n ambitieuze energieplannen door

China heeft twee gezichten. Het land is niet alleen de grootste vervuiler ter wereld, maar ook de grootste investeerder in zonne-energie. Op tien jaar tijd is het aantal zonnepanelen in China verachtvoudigd! Alleen al in 2017 is er 54 gigawatt aan capaciteit bijgekomen (jaarlijks stroomverbruik van zo'n 46 miljoen huishoudens). Het land heeft z’n doelstellingen voor 2020 nu al bereikt. Tegen 2020 zal de Volksrepubliek in totaal 330 miljoen euro geïnvesteerd hebben in hernieuwbare energie. China wil ook leider worden in elektrische auto’s. Het land investeert daarvoor meer geld in onderzoek dan Europa.

 

Trend 3: grote bedrijven gaan voor groen

Grote ondernemingen investeren volop in groene energie. De nieuwe campus van Apple in Californië is 100% klimaatneutraal. De Amerikaanse winkelketen Target heeft op 300 filialen zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor 147 megawatt. Zelfs Goldman Sachs, een eerbiedwaardige investeringsbank, wil tegen 2020 uitsluitend hernieuwbare energie gebruiken. De groene voornemens van de bedrijfswereld hebben veel te maken met de dalende prijzen van hernieuwbare energie. Al speelt ook het imago een grote rol.

 

Thumbnail

Trend 4: jobs, jobs, jobs

Vandaag verdienen bijna 10 miljoen mensen hun brood met hernieuwbare energie. Installateurs van zonnepanelen en onderhoudstechnici van zonnepanelen behoren tot de snelst groeiende beroepen in de VS. Raar maar waar: de sector van hernieuwbare energie is vrij arbeidsintensief. Windmolens bevatten nu eenmaal veel bewegende onderdelen, en je hebt ook relatief veel windmolens nodig om dezelfde elektriciteit op te wekken als met pakweg een aardoliecentrale. Toch kampt de sector met een tekort aan geschoold personeel. Mogelijk zet dat een rem op de verdere groei van hernieuwbare energie.

 

Trend 5: concurrentie in de batterijenmarkt stijgt

In 2018 opent de gigafactory van Tesla haar deuren in de woestijn van Nevada. Het complex wordt meteen de grootste batterijfabriek ter wereld. Ook andere landen zitten niet stil. China, alweer, wil vanaf 2021 elk jaar 120 gigawatt-uur aan batterijen produceren. Ook Zweden, Polen, Hongarije, Duitsland en Engeland hebben bouwplannen. Het ziet er trouwens naar uit dat er niet alleen fors geïnvesteerd wordt in lithium-ionbatterijen. Vermoedelijk worden ook andere opslagsystemen in 2018 populair. Zo is er onder meer sprake van samengedrukte lucht en batterijen op basis van water om elektriciteit te bewaren.

 

Wil je ook een rol spelen in de energietransitie ?

Ontdek ons aanbod