Hoe lees je een tariefkaart op de correcte manier?
Wanneer je een energiecontract sluit bij TotalEnergies, kies je een product waarvan het tarief op een tariefkaart staat. Je vindt die tariefkaart in Mijn klantenzone. De volgende tips helpen je de kaart te begrijpen.
Eerst een woordje uitleg over wat een tariefkaart is.
Laten we beginnen bij het begin.
De eerste stap is vrij evident. Je zoekt een energieleverancier voor elektriciteit en/of aardgas bij je thuis.
Zodra je een leverancier hebt gekozen, zal die je een heel gamma van contracten voorstellen. Dat noemen we in ons jargon een productengamma. De producten hebben elk hun eigen kenmerken:
- groen/grijze elektriciteit
- 100% digitale service
- functionaliteiten in de klantenzone
- ...
- en natuurlijk het tarief van het product
Wat is een tariefkaart?
Alle details van je tarief staan in een document, de zogenaamde tariefkaart
Elk product heeft zijn eigen tariefkaart. Het tarief wordt vastgelegd voor een maand, de maand waarin je je contract tekent bij je leverancier. Als je bijvoorbeeld een prijsofferte ontvangt in april, dan verwijst die naar de tariefkaart van het gewenste product voor de maand april. De kaart blijft aan je contract gekoppeld zolang dat contract loopt en vormt de basis voor je jaarafrekening.
Als je een ander product zou nemen, ontvang je ook een andere tariefkaart.
Dat document is net zo belangrijk als je contract. Het is verplicht en wordt door elke leverancier bezorgd. Het laat je toe om de offertes van verschillende leveranciers te vergelijken en om echt appelen met appelen te vergelijken.
Je tariefkaart begrijpen
Op de eerste pagina vind je de volgende informatie:
De specifieke informatie met betrekking tot het product:
- het producttype en de maand waarin de kaart geldig is
- het energietype : vast of variabel
- het gewest in kwestie
- de btw: die is momenteel 6% voor gas en elektriciteit voor residentiële klanten
- de voordelen van het product
- een diagram dat de samenstelling van de energieprijs weergeeft

Het diagram maakt duidelijk hoe de bedragen worden verdeeld die je aan TotalEnergies overmaakt.
Want ... de sommen die je aan TotalEnergies overmaakt, worden niet alleen gebruikt om de verbruikte energie te betalen. Ze worden namelijk verdeeld in subcategorieën:
- de kosten van de energie die je verbruikt en die door TotalEnergies wordt geleverd
- de bijdrage voor groene energie (de extra kosten die door de wet worden opgelegd om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te ondersteunen)
- de transport- en distributiekosten van de energie vanaf het beginpunt tot bij jou
- de belastingen, toeslagen en de btw
Van die kosten gaan alleen de eerste twee naar TotalEnergies. Die komen overeen met ongeveer 40%* van het bedrag dat je overschrijft voor elektriciteit, en 60% van het bedrag voor gas. De overige kosten worden integraal overgemaakt aan de desbetreffende organisaties.
*Verdeling op basis van de elektriciteit van het product Pixel voor Vlaanderen.
De berekening van het jaarlijks verschuldigde bedrag
Die berekening omvat drie onderdelen:
Je vaste vergoeding, of het abonnement, die de vaste kosten met betrekking tot je dossier vertegenwoordigt
+ de prijsformule die zal worden gebruikt om het verschuldigde bedrag te berekenen op het moment van je afrekening
+ de bijdrage voor groene energie, die we eerder hebben vermeld

Laten we de prijsformule nader bekijken
Je ziet een index, meer bepaald de BELPEX_M_RLP-index, die staat voor het gewogen gemiddelde van de dagelijkse noteringen van de Day Ahead Baseload-elektriciteit, en dat voor het RLP-profiel tijdens de leveringsmaand.
De waarden van de Belpex-index zijn beschikbaar op de website https://www.epexspot.com/en.
Wat is het RLP-profiel? Het RLP-profiel komt overeen met het rekenkundige gemiddelde van de RLP-verbruiksprofielen (= Real Load Profiles) van alle netbeheerders in België, die door Synergrid worden gepubliceerd.
De laatst gekende waarde van die index is die van de vorige maand, omdat het een maandelijkse index is. We moeten dus de prijs kennen van elke dag gedurende de hele maand om het gemiddelde van die maand te berekenen. Wil je de historiek van de waarde van de indices raadplegen? Je vindt die hier.
Gebruikte methodologie
Om de zaken nog wat ingewikkelder te maken, bestaan er helaas twee berekeningswijzen: de zogenaamde VNR (De Vlaamse Nutsregulator, het vroegere VREG)-methode, op basis van de toekomstige prijzen, en de zogenaamde CREG-methode, op basis van de reële prijzen van de laatst gekende waarde.
We moeten je de prijzen volgens de twee methodes tonen, wat het beeld mogelijk minder helder maakt, maar wel volledig.
- We gebruiken de VNR (De Vlaamse Nutsregulator, het vroegere VREG)-methode, die je in de bovenstaande hoofdtabel vindt, om het voorschotbedrag te bepalen.
WAAROM? Op die manier houden we rekening met de geschatte prijzen in de toekomst, want in de meeste gevallen schrijf je voorschotten over om een afrekening in de toekomst te betalen.
- We gebruiken de CREG-methode om de afrekening op te stellen.
WAAROM? Zoals hierboven uitgelegd, baseert die methode zich op de prijzen uit het verleden. Ze laat dus toe om je snel een afrekening te bezorgen, omdat de prijzen al gekend zijn.
De prijsformule wordt verhoogd met de vaste vergoeding, of het abonnement, die de vaste kosten met betrekking tot je dossier vertegenwoordigt.
- Bij een variabel tarief ben je die vergoeding verschuldigd voor de eerste zes maanden van het contract. Het betekent dat als je in de loop van de eerste zes leveringsmaanden van leverancier verandert, je toch een vergoeding van zes maanden moet betalen, in overeenstemming met het initiële contract. Na de eerste zes maanden of vanaf het tweede leveringsjaar wordt de vaste vergoeding berekend in verhouding tot het aantal leveringsdagen.
- Bij een vaste prijs ben je de vaste vergoeding verschuldigd voor twaalf maanden. Als je je contract opzegt na enkele leveringsmaanden, wordt de vergoeding dus toch aangerekend voor twaalf maanden, zoals bepaald in het initiële contract. Vanaf het tweede leveringsjaar wordt de vaste vergoeding berekend in verhouding tot de effectieve leveringsduur.
Op de tweede pagina vind je de volgende informatie:
Netkosten en afnames
Die kosten worden voor een jaar aan de leverancier opgelegd door diverse bestuurlijke niveaus. Ze komen overeen met ongeveer 40%* van de energieprijs. Ze worden door de leverancier aangerekend, maar worden volledig doorgestort aan de regulator en de overige bestuurlijke niveaus. We zijn een soort brievenbus tussen de klant en de overheden.
*Verdeling op basis van de elektriciteit van het product Pixel voor Vlaanderen.
De voetnoten
Je vindt in de voetnoten meer uitleg over de vaste vergoeding, de bijdrage voor groene energie, de distributie- en transportkosten, de belastingen en toeslagen, en de federale accijnzen.
Lees zeker de voetnoten als je specifieke informatie over een van die onderwerpen zoekt.

Op de laatst pagina vind je de volgende informatie:
De voorwaarden met betrekking tot injectie
Op de laatste pagina vind je informatie voor mensen die energie op het net injecteren, dat wil zeggen: klanten met zonnepanelen onderworpen aan de gedwongen commercialisering van de injectie (GCI). Het gaat om klanten die energie produceren die ze niet meteen verbruiken en die hun energieoverschot op het net zetten. De leverancier koopt die energie via een injectiecontract.
Voor meer informatie over de verschillende injectietarieven raadpleeg je onze veelgestelde vragen over het onderwerp.

Waar vind je je tariefkaart?
Je kan je tariefkaart op elk ogenblik raadplegen in Mijn klantenzone of in onze TotalEnergies Power & Gas-app. Je vindt ze ook in de bijlage bij het bericht over je hernieuwing.