Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis app berekent je ecologische voetafdruk

Enter For Good, een gratis app die je ecologische voetafdruk helpt verkleinen. De op-en-top Belgische applicatie is het geesteskind van jeugdvrienden Koen Jaspers en Maarten Desmet. Hun inspiratiebron? De Weight Watchers…

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
vue aérienne d'une empreinte de pied dans la forêt

Ruim 75% van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door drie factoren: hoe we bewegen, wonen en eten. For Good is de eerste applicatie die deze drie gedragspatronen aan elkaar knoopt. Het uitgangspunt is eenvoudig: alles wat we doen, heeft een impact op het milieu. Alleen kennen we de concrete gevolgen van onze keuzes niet. Verder zijn we ook niet altijd even consequent: we douchen eerst met koud water maar eten daarna boontjes die ingevlogen zijn vanuit Kenia, allesbehalve eco-logisch dus. For Good berekent heel precies de persoonlijke ecologische impact van je gedrag. De app becijfert hoeveel planeten er nodig zouden zijn als iedereen leeft zoals jij. Het ideale is dat je een score van minder dan 1 haalt, maar de meeste Belgen hebben verschillende planeten nodig. 

 

Trukendoos smartphone

Hoe werkt For Good nu concreet? Geïnteresseerde gebruikers kunnen de applicatie gratis (!) installeren op hun smartphone. Daarna wijst alles zichzelf uit. Je geeft enkele parameters in over je levensstijl: hoeveel je vliegt en of je met de auto rijdt, je energieverbruik, je eetgewoonten. Je hoeft dus geen 101 gegevens in te tikken, het blijft makkelijk en fun. Het geheime wapen van For Good? De technologische trukendoos van je smartphone. Zo weet het toestel perfect met welk vervoermiddel je je verplaatst. Je mobiliteitsscore wordt dus automatisch geregistreerd. Voor je aankoopgedrag neem je eenvoudigweg een foto van je kasticket. Een speciale software berekent hoe duurzaam je aankoop is. Later zal het mogelijk zijn om de klantenkaart van je supermarkt aan de software te linken. Er zitten nog nieuwigheden aan te komen. Zo wil For Good ook het ethische aspect van onze consumptie integreren. Het is de bedoeling na te gaan of de kleren die je op het punt staat te kopen niet door kinderhanden gemaakt zijn.

consumptie app

Groenere levensstijl

Meten en weten is één ding, je gedrag aanpassen een ander. Daarom serveert For Good je allerlei alternatieven voor een groenere levensstijl. Door de tips te volgen, kan je CO2-neutraal leven. Gebruikers van de app verminderen op korte termijn hun CO2-uitstoot met gemiddeld 15 procent. For Good maakt daarvoor handig gebruik van het spelelement. De ontwerpers haalden hiervoor de mosterd bij Weight Watchers, het bekende bedrijf dat mensen helpt te vermageren. Het idee is eenvoudig: mensen zijn van nature competitief, we vergelijken ons graag met elkaar. Dat spelaspect zet mensen in beweging. Zo zijn er ondertussen heel wat scholen die de app gebruiken. Verschillende klassen nemen het onderling tegen elkaar op. Met als doel: hun voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Dat competitieve aspect zorgt ervoor dat mensen daadwerkelijk hun gedrag aanpassen. Ondertussen heeft For Good ook zijn intrede gedaan in de bedrijfswereld. Onder meer Securex en Adecco gebruiken de app. For Good telt momenteel 2000 actieve gebruikers.

 

 Zo werkt For Good

  • Installeer de gratis app op je smartphone
  • Voer informatie in over je gedrag: eten, wonen en bewegen
  • De app berekent je persoonlijke ecologische voetafdruk
  • Je ontvangt tips waarmee je je impact op het milieu meteen kunt verminderen
  • In scholen en bedrijven kunnen klassen en afdelingen met elkaar wedijveren

Zin in een groene uitdaging?

Schrijf je in op For Good