Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotovoltaïsche zonnepanelen: welke rol spelen de verschillende actoren?

Als eigenaar van fotovoltaïsche zonnepanelen word je zelf een schakel in de energieproductieketen. Het is dan ook cruciaal om de rol van de verschillende actoren goed te begrijpen. Je energieleverancier blijft steeds je voornaamste contactpersoon, ook na de installatie van je zonnepanelen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
panneaux solaires installés par lampiris

Maar wat is nu eigenlijk de rol van de vervoerder en de netbeheerder? We zetten alle verantwoordelijkheden in elke fase van het installatieproces graag voor jou op een rijtje.

 

De vervoerder

Rol

De vervoerder brengt de elektriciteit van de centrales naar de distributienetbeheerders en de grote industriebedrijven (die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet). Hij moet steeds op de hoogte zijn van de finale behoeften van zijn klanten: alleen zo kan hij de productievraag optimaal aanpassen. 

Tijdens de installatie

De vervoerder vervult geen rol tijdens de installatie.

Na de installatie

Ook na de installatie zit de taak van de vervoerder erop. Hij draagt de fakkel over aan de netbeheerder en je energieleverancier.

 

 

Je netbeheerder

Rol

De netbeheerder zorgt ervoor dat de energie bij de particulieren en kmo’s terechtkomt. Kleine ondernemingen zijn immers niet rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningsnet. Elke netbeheerder bedient een specifiek geografisch gebied. Benieuwd wie jouw netbeheerder is? Kijk dan op: http://www.synergrid.be/index.cfm?PageID=16823

Tijdens de installatie

De netbeheerders vervullen geen specifieke rol tijdens de installatie.

Ze besteden het nazicht van je installatie en de aansluiting op het distributienet wel uit aan een onafhankelijke erkende organisatie, zoals Vinçotte.

Wil je een meter met terugdraaiende teller of enkelvoudige meter installeren, dan moet je hiervoor bij je netbeheerder aankloppen. Een andere meter plaatsen kost € 280 tot € 300.

Na de installatie

Na de installatie van de zonnepanelen verandert je relatie met je netbeheerder. Je injecteert je energieoverschot immers op het net en neemt enkel nog elektriciteit af als je eigen productie niet volstaat.

 

 

Je leverancier 

Rol

In tegenstelling tot je netbeheerder kun je je energieleverancier vrij kiezen. Je leverancier levert je elektriciteit en/of gas. Hij factureert je het verbruik op basis van je meter(s) en de kosten voor het gebruik van het net.

Tijdens de installatie

Als je de installatie van je zonnepanelen aan TotalEnergies toevertrouwt, dan kun je op beide oren slapen. Wij zorgen immers voor alles: technische haalbaarheidsanalyse, offerte, plaatsing, follow-up, facturatie én klantenservice. Zo maken we duurzame energie bereikbaar voor iedereen.

Na de installatie

Na de installatie van je zonnepanelen betaal je aan je energieleverancier enkel nog voor de elektriciteit die je afneemt van het net. Je factuur ligt dus een flink stuk lager, omdat je zowel producent als consument bent.

 

 

Zin om je eigen elektriciteit te produceren?

Vraag een offerte !