Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe weet ik dat mijn stroom 100% groen is?

TotalEnergies kan je dit garanderen dankzij een Europees traceerbaarheidssysteem en de controles door de gewestelijke regulatoren: de labels van garantie van oorsprong.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Zoals de naam het zegt, garanderen de labels de oorsprong van de elektriciteit. Zo weet je precies of alle door jouw leverancier geleverde megawattuur elektriciteit wel degelijk groen zijn.

Dankzij de betrouwbare en transparante labels kan je je elektriciteitsleverancier dus niet alleen kiezen op basis van de prijs en kwaliteit van de dienstverlening, maar ook op basis van de manier waarop de geleverde elektriciteit wordt opgewekt.

Wat betekent dit concreet?

  1. Groene stroom wordt geproduceerd door windturbines, waterkracht- of biomassacentrales of warmtekrachtkoppelingsinstallaties op aardgas.
  2. Wanneer een producent 4000 MWh elektriciteit produceert, ontvangt hij 4000 labels die de groene oorsprong ervan garanderen.
  3. De elektriciteit wordt vervolgens verdeeld via het net. We kunnen dan niet meer weten welke stroom precies groen is, maar de regulator heeft wel bevestigd dat er 4000 MWh groene stroom is geproduceerd die beschikbaar is voor de consument.
  4. TotalEnergies koopt de 4000 labels als bewijs van de levering van groene stroom aan zijn klanten (en enkel aan zijn klanten).
  5. TotalEnergies kiest voor 100% groen en koopt evenveel labels van garantie van oorsprong als er megawattuur elektriciteit wordt verkocht aan zijn klanten. TotalEnergies levert dus gegarandeerd 100% groene stroom.

TotalEnergies gaat nog een stap verder!

TotalEnergies doet echter meer dan je met labels de groene herkomst van de geleverde stroom garanderen. Wij bevoorraden ons bij meer dan 800 onafhankelijke producenten. Dat is een van de redenen waarom Greenpeace aan TotalEnergies in 2011 een score heeft gegeven van 68/100.

Onze bevoorrading bij onafhankelijke producenten in heel België onderscheidt ons van de andere leveranciers.

TotalEnergies is ook zelf elektriciteitsproducent. De windturbine van de onderneming in Couvin, die dankzij zijn geavanceerde technologie ook bij weinig wind stroom produceert, toont aan hoe TotalEnergies er alles aan doet om een antwoord te bieden op de toenemende vraag naar groene stroom.